Ostanimo u kontaktu

PELJEŠKI MOST

Postavljanje pilota za most ide brže od planiranog, ali radovi na prilaznoj cesti stoje

Objavljeno prije

Gradilište pelješkog mosta između Komarne i Brijeste ovih je dana poprimilo potpuno novi izgled. Brodom “Zhen hua 34” iz Kine je dopremljeno 12 plovnih objekata.

Među njima su plovne dizalice, trajekti, tegljač i platforme pa se već na prvi pogled može zaključiti da se radovi zahuktavaju. Inače, radovi u podmorju teku predviđenom dinamikom te je već zabijeno 77 pilota od ukupno 148, koji će nositi pelješki most.

Početni piloti su bili dužine od 126 do 128 metara, dok se sada zabijaju oni dužine 80 metara, što je veoma zahtjevan posao.

Kompliciran zahvat

Riječ je o vrlo kompliciranom zahvatu, posebno kada se uzme u obzir zaštita podmorja Neretvanskog kanala. Pilot se zabija u muljevito dno do čvrste stjenovite podloge. Zatim slijedi izvlačenje mulja, čija je naslaga na sredini Neretvanskog kanala oko 70 metara, te ubacivanje armiranog betona u cijevi pilota.

Kako bi se smanjile vibracije u podmorju primjenjuje se sustav “air bubble courtain”, koji se pokazao učinkovitom kod ovakvih zahvata. Naime, oko pilota koji se zabija postavit će se zaštitna kolona unutar koje ostaju mjehurići zraka koji izlaze na površinu i ne šire vibracije u podmorju.

Da radovi u Neretvanskom kanalu teku prema planu potvrdio nam je i Jere Šegedin, glavni inženjer i voditelj projekta ispred “Hrvatskih cesta”.

Sam dolazak ove flote brodova je potvrda da je stanje na gradilištu dobro. Ova plovila su osnova za početak sljedeće faze radova. Došle su i klapete za odvoz materijala koji će se kopati iz pobijenih pilota te trajekti za prijevoz betona za njihovo betoniranje.

– Još uvijek se pobijaju piloti i njihovo zabijanje ide brže od plana. Ovi sada su kraći pa i samo zabijanje ide brže i učinkovitije. Dnevno se postave četiri pilota, a kompletan posao zabijanja trebao bi biti dovršen početkom svibnja – kazao je Šegedin, naglašavajući da su na putu iz Kine dva broda, koja dovoze dodatnu opremu za gradnju mosta.

Naredna faza radova je iskapanje materijala iz zabijenih pilota te betoniranje.

U armiračkom pogonu u Brijesti tako se već proizvode armaturni koševi – rekao je Šegedin.

Tri javne nabave

I dok radovi u Neretvanskom kanalu na pelješkom mostu poprilično dobro napreduju, a samo gradilište poprima novi izgled – jer se na njemu nalaze deseci plovnih objekata, platformi, dizalica i brodova – ništa se ne radi na pelješkim cestama, pa je realno očekivati da se most izgradi prije pristupnih cesta.

A pelješke ceste kasne zbog komplicirane papirologije i Zakona o javnoj nabavi, na što nitko ne može utjecati, pa ni predsjednica RH, koja je primila izaslanstvo China Road and Bridge Corporation (CRBC), izvođača radova izgradnje mosta Pelješac, koji su je informirali da se radovi na mostu izvode brže nego što je planirano.

Podsjetimo, u tijeku su tri postupka javne nabave: izgradnja dionice Duboka – Sparagovići, stonske obilaznice (podionice Sparagovići – Papratno i Papratno – Doli) te nadmetanje za opremanje i napajanje dionice Duboka – Sparagovići.

Premda u “Hrvatskim cestama” ističu da je rok za dovršetak cijelog projekta – gradnje mosta i pristupnih cesta 31. siječnja 2022., to očito neće biti tako zbog trenutačnih i budućih žalbi u postupcima javnih nabava.

Izvor Slobodna Dalmacija / Piše Stanislav Soldo / Foto Denis Jerković – Hanza Media

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Ministrica Marija Vučković uručila 17 novih vozila Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici

Objavljeno prije

Temeljem Ugovora sklopljenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica, Ministarstvo poljoprivrede uručilo je preostalih 17 novih kombi vozila Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. Tijekom 2019. godine Ministarstvo poljoprivrede osiguralo 40 milijuna kuna čime su ukupno nabavljena 74 vozila (28 pick-up vozila i 46 kombi vozila) za vatrogasne zajednice diljem Hrvatske, financirano je osposobljavanje 6.000 vatrogasaca, a u završnoj fazi je nabava 2.200 kompleta zaštitne opreme za vatrogasce. Kako bi se osigurala kontinuirana pomoć vatrogasnim postrojbama, a time i bolja zaštita i očuvanje hrvatskih šuma, Ministarstvo poljoprivrede planira izradu novog programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica te sklapanje novog četverogodišnjeg programa između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice.

Ministarstvo poljoprivrede skrbi o hrvatskim šumama, jednom od najvrjednijih nacionalnih bogatstava, stoga je nužno našim vatrogascima osigurati dobre uvjete rada. Sada smo zajedno s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom u pripremi novog dugoročnog sporazuma kojim ćemo u iduće četiri godine financirati osposobljavanje i potrebnu opremu. Vjerujemo da će ova mjera, uz novi sustav video nadzora protupožarnim kamerama u četiri dalmatinske županije, kojeg smo financirali lani sa 20 milijuna kuna, kao i sa 6 bespilotnih letjelica koje smo ove godine nabavili kroz ribarstveni EU fond, dugoročno osigurati bolju operativnu sposobnost hrvatskih vatrogasaca, a time i bolju zaštitu naših šuma“, istaknula je prilikom uručivanja ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Dodijeljena ograničena namjenska sredstva rezultat su nove raspodjele sredstava prikupljenih od naknade za općekorisne funkcije šuma kako je definirano novim Zakonom o šumama. Sada se umjesto 5% za vatrogasne postrojbe i zaštitu od požara izdvaja 20% ukupno prikupljenih sredstava, što je na godišnje povećanje s dotadašnjih 10 milijuna kuna na 40 milijuna kuna. Osim vatrogasnih jedinica u kršu, sredstva su sada dostupna prvi put i vatrogasnim jedinicama s područja cijele Republike Hrvatske. Naime, tijekom protupožarne sezone vatrogasne postrojbe s kontinenta dislocirane su na priobalju i otocima kao ispomoć i sastavni su dio sustava vatrogastva u borbi protiv požara otvorenog prostora.

Svjedočimo i radujemo se danu kada se dijele vatrogasna vozila, kada naše vatrogasne snage dobivaju novu potporu za rad i vatrogasnu aktivnost. Čestitam Vam na dobro odrađenoj i uspješnoj sezoni i čestitam Ministarstvu poljoprivrede na čelu s ministricom Marijom Vučković koje poznaje problematiku vatrogasaca i uvijek su potpora za naše aktivnosti. Ovaj program opremanja i osposobljavanja ide naprijed jer smo pred potpisivanjem još jednog važnog ugovora temeljem kojeg će se nabaviti nova vatrogasna vozila“, izjavio je predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader te zaželio vatrogascima da im vozila više služe za vježbe i obuke, a manje za intervencije.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije