ZAVRŠEN NATJEČAJ ZA PELJEŠKI MOST

Posao težak 2,8 milijardi kuna odlazi – Kinezima!

Objavljeno 12. siječnja 2018. u kategorijama: Gospodarstvo, Hrvatska, News.
Foto: screenshot / Autor: hc.hr

Foto: screenshot / Autor: hc.hr

Nakon višegodišnjih očekivanja i nadanja da će hrvatski jug jednog dana biti prometno kvalitetnije povezan s ostatkom zemlje, od danas ljudi na jugu Hrvatske s više optimizma mogu očekivati taj dan. Naime, Hrvatske ceste objavile su svoju odluku prema kojoj će izvođač radova na Pelješkom mostu biti zajednica ponuditelja China Road and Bridge Corporation, CCCC Highway Consultatnts, CCCC Second  Highway Engineering i CCCC Second Harbour Engineering, dakle kineske tvrtke koje su ponudile da će most izgraditi za 2,08 milijardi kuna, bez PDV-a, u roku od 36 mjeseci.

Kineska ponuda ocijenjena je kao najpovoljnija, a za izgradnju prve faze Pelješkog mosta stigle su tri ponude uz kineski konzorcij, talijanski Astaldi i turski IC Ictas, te njemački Strabag.

Zajednička ponuda Astaldija i turske tvrtke iznosila je 2,55 milijardi kuna bez PDV-a, Strabagova 2,62 milijardi bez PDV-a, a pobjednička kineska ponuda 2,08 milijardi kuna bez PDV-a ili 2,6 milijardi kuna s PDV-om.

Vrijeme evaluacije ponuda utvrđeno je na 120 dana. Pelješki most, kao što je poznato proglašen je strateškim projektom za našu zemlju, a ukupna mu je vrijednost s PDV-om 526 milijuna eura s PDV-om, vrijednost prihvatljivih troškova iznosi 420 milijuna eura, od čega EU daje ili sufinancira izgradnju mosta s 357 milijuna kuna.

Most duljine 2,4 kilometra i visine 55 metara trebao biti izgrađen u 36 mjeseci od početka radova , a imat će četiri prometna traka.

EU financira i izgradnju pristunih cesta, tunela, mostove i vijadukte, obilaznicu oko Stona duljine 8 kilometara i druge sadržaje.

Ne bude li većih problema svi planirani radovi trebali bi biti okončani 2022. godine, čime bi desteljetne želje stanovnika Hrvatske bile ostvarene a sve vrste gospodarstva dobile bi nove impulse za razvoj, posebice turizam i poljoprivreda.

Pero Jakić

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari