Ostanimo u kontaktu

EUROPSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARNIH I AUTORITARNIH REŽIMA

Položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen žrtvama totalitarnih režima

Objavljeno prije

Foto: Ana Vučković

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima jutros su predstavnici Grada Metkovića, gradskih ustanova, političkih stranaka, udruga, policije i vatrogasaca položili vijence i zapalili svijeće na Gradskome groblju te pred spomenicima na rivi i u parku.

Na Gradskome groblju sv. Ivana Nepomuka vijenci i svijeće položeni su pred spomen-pločom Metkovcima i drugim hrvatskim domoljubima, koje su komunističke vlasti pogubile na tome mjestu u studenome 1944. godine. Molitvu odrješenja za duše stradalih predvodio je fra Dario Sinković. Vijenci i svijeće položeni su i pred Spomenikom hrvatskim braniteljima iz Metkovića poginulima u Domovinskome ratu te pred Spomenikom žrtvama fašističkoga terora u Gradskome parku.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima uspostavljen je Deklaracijom Europskoga parlamenta iz 2008. godine, a potvrđen je Rezolucijom Europskoga parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. Hrvatski sabor taj je dan 2011. proglasio Spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u Republici Hrvatskoj.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

U posljednja 24 sata zabilježeno je 40 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 40 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Radi se o 16 osoba muškog i 24 osobe ženskog spola: 21 iz Dubrovnika, devet iz Župe dubrovačke, četiri iz Ploča te jednoj iz Dubrovačkog primorja, Konavala, Korčule, Metkovića, Trpnja i Vele Luke.

Izliječena je 21 osoba: 13 iz Dubrovnika, dvije iz Konavala, Stona i Župe dubrovačke te jedna iz Korčule i s Mljeta.

U posljednja 24 sata obrađena su 563 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 132 916 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su 24 osobe pozitivne na koronavirus. Četiri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i nalaze se na respiratoru.

U samoizolaciji je 1056 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su tri slučaja kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 940 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije