Ostanimo u kontaktu

PROIZVOĐAČIMA NIJE LAKO

Poljoprivrednici upozoravaju na nekontroliran uvoz manje kvalitetnih proizvoda

Objavljeno prije

Vrgorački proizvođači jagoda godinama upozoravaju na nekontroliran uvoz jagoda iz raznih zemalja, jagoda koje su prema njihovom mišljenju slabije kvalitete i s puno manje korisnih tvari u odnosu na njihove. Od te proizvodnje žive brojne obitelji i kako sami ističu, od te proizvodnje mogu donekle dobro živjeti.

I dok je berba jagoda u vrgoračkom kraju u tijeku, a ovdje moramo spomenuti da takva proizvodnja postoji i u krškom polju Jezero, neretvanski proizvođači su u kampanji sadnje lubenica na više od 200 hektara zemljišta.

I oni godinama upozoravaju na posljedice nekontroliranog uvoza lubenica slabije kvalitete iz trećih i inih zemalja pa i po dampinškim cijenama. Stoga traže i mole sadržajniji nadzor u procjeni kvalitete kako bi mogli normalno prodavati svoje voće, osigurati kakve-takve prihode i nastavak proizvodnje u vlastitom okruženju.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ista je stvar i s neretvanskim povrćem i drugim voćem.

Apeli poljoprivrednika su razumljivi i razumni, samo je pitanje koliko će njihove apele i zahtjeve uvažiti uvoznici, trgovački lanci i drugi u nizu koji sudjeluju u utakmicama  europskog i ne samo europskog otvorenog tržišta.

Nitko nikome, naime, ne može zabraniti da na tržnicama ili u trgovačkim centrima kupuje određene proizvode koji su na policama i koji kupcu odgovaraju ili prema cijeni ili prema kvaliteti.

Državni intervencionizam davno je zaboravljen, zapravo više ne postoji, jer on nije oznaka demokratičnosti u poslovanju niti je znak otvorenog tržišta u svim segmentima od proizvodnje do prodaje.

Neretvanski proizvođači voća i povrća navikli su na brojne nedaće. Prevladavali su ih svojim znojem na njivama, radom i nastojanjima da prežive. Sigurni smo da će mnogi prevladati i zakonitosti novo tržišnih formula.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

U posljednja 24 sata zabilježen je 81 novi slučaj zaraze koronavirusom

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je 81 novi slučaj zaraze koronavirusom.

Radi se o 25 osoba muškog spola i 55 osoba ženskog spola: 47 iz Dubrovnika, 11 iz Orebića, pet iz Vele Luke i Župe dubrovačke, četiri iz Blata i Trpnja, dvije iz Korčule te jednoj iz Dubrovačkog primorja, Konavala i Lumbarde.

Izliječena je 41 osoba: 17 iz Dubrovnika, devet iz Ploča, pet iz Blata i Metkovića, dvije iz Vele Luke te jedna iz Dubrovačkog primorja, Korčule i Pojezerja.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U posljednja 24 sata obrađeno je 438 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 150 095 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 30 osoba pozitivnih na koronavirus, a šest pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb i nalaze se na respiratoru.

U samoizolaciji su 1223 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđen slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 966 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije