Ostanimo u kontaktu

PROIZVOĐAČIMA NIJE LAKO

Poljoprivrednici upozoravaju na nekontroliran uvoz manje kvalitetnih proizvoda

Objavljeno prije

Vrgorački proizvođači jagoda godinama upozoravaju na nekontroliran uvoz jagoda iz raznih zemalja, jagoda koje su prema njihovom mišljenju slabije kvalitete i s puno manje korisnih tvari u odnosu na njihove. Od te proizvodnje žive brojne obitelji i kako sami ističu, od te proizvodnje mogu donekle dobro živjeti.

I dok je berba jagoda u vrgoračkom kraju u tijeku, a ovdje moramo spomenuti da takva proizvodnja postoji i u krškom polju Jezero, neretvanski proizvođači su u kampanji sadnje lubenica na više od 200 hektara zemljišta.

I oni godinama upozoravaju na posljedice nekontroliranog uvoza lubenica slabije kvalitete iz trećih i inih zemalja pa i po dampinškim cijenama. Stoga traže i mole sadržajniji nadzor u procjeni kvalitete kako bi mogli normalno prodavati svoje voće, osigurati kakve-takve prihode i nastavak proizvodnje u vlastitom okruženju.

Ista je stvar i s neretvanskim povrćem i drugim voćem.

Apeli poljoprivrednika su razumljivi i razumni, samo je pitanje koliko će njihove apele i zahtjeve uvažiti uvoznici, trgovački lanci i drugi u nizu koji sudjeluju u utakmicama  europskog i ne samo europskog otvorenog tržišta.

Nitko nikome, naime, ne može zabraniti da na tržnicama ili u trgovačkim centrima kupuje određene proizvode koji su na policama i koji kupcu odgovaraju ili prema cijeni ili prema kvaliteti.

Državni intervencionizam davno je zaboravljen, zapravo više ne postoji, jer on nije oznaka demokratičnosti u poslovanju niti je znak otvorenog tržišta u svim segmentima od proizvodnje do prodaje.

Neretvanski proizvođači voća i povrća navikli su na brojne nedaće. Prevladavali su ih svojim znojem na njivama, radom i nastojanjima da prežive. Sigurni smo da će mnogi prevladati i zakonitosti novo tržišnih formula.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

U posljednja 24 sata zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom (od čega je 5 utvrđeno brzim antigenskim testom).

Radi se o četiri osobe iz Dubrovnika, po tri osobe iz Metkovića i Opuzena te po jednoj osobi iz Slivnog i Župe dubrovačke.

Ukupno je zaraženo sedam osoba muškog spola i pet osoba ženskog spola, a za njih šest je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječeno je 26 osoba: po sedam osoba iz Metkovića i Župe dubrovačke, pet osoba iz Dubrovnika, po dvije osobe iz Konavala i Opuzena te po jedna osoba iz Janjine, Ploča i Pojezerja.

U posljednja 24 sata obrađena su 374 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 70760 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirana je 21 osoba pozitivna na koronavirus. Intenzivnu skrb zahtjevaju tri pacijenta, svi na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 319 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije (na granici). Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 725 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije