Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

VAŽNE PROMJENE

Policija nabavlja kamere nove generacije: osim brzine, snimat će i druga dva opasna prekršaja koja svakodnevno viđamo na cestama

Objavljeno prije

Vozače uskoro na prometnicama čeka jedan novitet – policija namjerava postaviti novi set kamera koje su tako tehnološki opremljene da će moći mjeriti razmak između vozila.

Naime, kako piše Revija HAK u novom Pravilniku o mjerilima brzine u prometu koji je trenutno u javnoj raspravi predlažu se dvije nove važne promjene vezane uz nepoštivanje razmaka između vozila i prolaska kroz crveno.

Vožnja u kojoj vozači ne poštuju razmak jedna je od najopasnijih prometnih situacija i svaki vozač zna kako samo trenutak nepažnje može dovesti do kobnih posljedica.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
Sadašnji uređaji za mjerenje brzine kretanja vozila, koje ima Ministarstvo unutarnjih poslova, namijenjeni su isključivo nadzoru brzine kretanja vozila i ne mogu snimiti razmak između automobila. Međutim, HAK-ova revija doznaje kako je upravo u tijeku postupak nabave uređaja kojim bi se mjerio razmak između vozila i utvrdio prekršaj.

Riječ je o višenamjenskim uređajima koji razmak između vozila računaju temeljem izmjerenih brzina i kad završi postupak nabave i stignu takvi uređaji prekršaji će se lako moći utvrditi.

U Pravilniku također piše da se prolazak kroz crveno svjetlo utvrđuje na temelju izmjerene brzine vozila i vremena prolaska preko označene zaustavne linije. Prolazak kroz crveno svjetlo dokumentira se dvjema fotografijama. Prva fotografija pokazuje vozilo prije označene zaustavne linije, dok druga fotografija pokazuje vozilo nakon zaustavne linije. Obje fotografije osim vozila pokazuju i crveno svjetlo na semaforu.

Iz HAK-a su pitali policiju hoće li u službi kažnjavanja takvog ponašanja u prometu biti i nadzorne kamere u vlasništvu gradova?  Grada Zagreba, primjerice?

– Na pitanje koje se odnosi na kamere koje su postavljene na lokacijama u Zagrebu, obavještavamo vas kako nisu u vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova, već grada Zagreba stoga vas upućujemo da se za odgovore obratite nadležnim gradskim službama – odgovorili su iz policije.

Iz tog odgovora jasno se može iščitati da kamere u vlasništvu gradova neće biti uzete kao izvor podataka.

– I što vam na kraju možemo poručiti? Održavajte sigurnosni razmak (dvije sekunde u odnosu na vozilo ispred vas) bez obzira na metodologiju i tehničke mogućnosti pri kažnjavanju. U slučaju da vozite kamion, automobil s prikolicom ili u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, razliku povećajte na 4 sekunde – savjetuju iz HAK-a.

NOĆ MUZEJA '22

Već tradicionalno Arheološki muzej Narona pripremio popularan program

Objavljeno prije

Hrvatsko muzejsko društvo po sedamnaesti put organizira Noć muzeja u Hrvatskoj. Ove godine tema ove popularne manifestacije je Muzeji – između stvarnog i digitalnog. Uvjeti održavanja su slični onim prošlogodišnjim. Kao što znate Arheološki muzej Narona, već tradicionalno, sudjeluje na Noći muzeja.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Metkoviću i mjere za muzeje propisane odlukom Stožera od 8. siječnja, kojima zbog prostornih ograničenja ne možemo udovoljiti, odlučili smo da muzej u petak 28. 1. 2022. g. u večernjim satima bude zatvoren za posjetitelje. Za sve one koji se odluče za posjet ulaz u muzej slobodan u petak, 28. siječnja od 9:00 do 16:00, uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera.

Program koji je bio osmišljen za ovogodišnju manifestaciju bio je posvećen 145. obljetnici prvog arheološkog istraživanja u Naroni – Vidu. Nakon mjera od 8. siječnja većinu predviđenih aktivnosti smo otkazali osim izložbe Prvo arheološko istraživanje u Naroni – Vidu (1877. –2022.).  Stoga nam je čast pozvati Vas da u večernjim satima 28. siječnja u izlogu bivšeg prostora Gradske knjižnice u centru Metkovića razgledate izložbu i saznate što je arheolog Mihovil Glavinić pronašao kopajući u blizini sjevernog poteza gradskih zidina. Izložbu ćete moći razgledati do 28. 2. 2022. g. One od Vas koji žele razgledati muzej u večernjim satima na muzejskoj web stranici i poveznici https://www.a-m-narona.hr/3d-virtualna-setnja/ čeka 3D virtualna šetnja.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli pri realizaciji ovogodišnjeg programa, a pogotovo kolegama iz Arheološkog muzeja u Splitu na fotografijama spomenika i uloženom trudu, kao i onima kojima smo zbog epidemiološke situacije ovom prilikom otkazali suradnju. Nadamo se skorom stvarnom susretu u Vidu.

Noć muzeja ’22

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije