Ostanimo u kontaktu

OPERATIVNA AKCIJA 'MIR I DOBRO'

Policija će pojačano kontrolirati prodaju i uporabu pirotehničkih sredstava

Objavljeno prije

Petarde, pirotehnika

Povodom predstojećeg blagdanskog raspoloženja i slavlja koje obilježava uporaba pirotehničkih sredstava, tim povodom iz PP Metković oglasili su se propćenjem za javnost:

Na području Policijske postaje Metković i ove će se godine provoditi akcija pod nazivom Mir i dobro. Akcija započinje 15. prosinca 2018. i traje sve do 8. siječnja 2019. godine, a provodi se već tradicionalno, od 1993. godine na području cijele Republike Hrvatske. 

Osnovni cilj je osigurati sigurne i ugodne blagdane svim građanima Hrvatske, kao i svima onima koji će za vrijeme blagdana boraviti na našem području te osigurati povoljnu razinu javnog reda i mira i općeg stanja sigurnosti.

Sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, kao i svih prijašnjih božićnih i novogodišnjih blagdana, građani će u velikom broju obilaziti vjerska središta, okupljati se na organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i otvorenim prostorima i dr. Također će biti povećan cestovni promet na svim graničnim prijelazima.

Radi slavlja, građani će u slobodnoj prodaji nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, čije neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice, a pogotovo kad su u dječjim rukama, a o korištenju eksplozivnih naprava i vatrenog oružja da ne govorimo.

 U blagdanskom razdoblju policija će pojačano kontrolirati prodaju i uporabu pirotehničkih sredstava. U cestovnom će prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i suzbijanju nezakonitog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza.

Na mjestima gdje se okuplja veći broj građana povećana je mogućnost činjenja kaznenih djela džepnih krađa, drskih krađa i teških krađa, stoga policija poziva građane da vozila ne ostavljaju nezaključana kao i da ne ostavljaju u njima vrijedne stvari na vidnom mjestu: torbice, novčanike, bankovne kartice, mobitele i dr. vrijedne predmete kako ne bi postali žrtvom ovih kaznenih djela.

Zakonska regulativa i uporaba pirotehničkih sredstava

Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja pirotehnička sredstva su sva sredstva koja sadrže eksplozivne tvari ili eksplozivnu smjesu tvari namijenjenih za stvaranje topline, svjetla, zvuka, plina ili dima, ili kombinaciju takvih učinaka kroz samostalne egzotermne kemijske reakcije, a dijele se na kategorije F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2.

Pirotehnička sredstva kategorije F1 su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke, a koja su namijenjena za uporabu u ograničenim prostorima, uključujući i pirotehnička sredstva za vatromete namijenjena za uporabu unutar stambenih zgrada (bengalska vatra I, bengalske šibice I, bengalski štapići I, božićni prskavci I, pucketajuća zrnca I, bljeskajuće tablete I, fontane I, podni zvrkovi I, prskalice I, zabavne šibice I, pucajući konfeti I, zmijice I, potezni pucanj I, stolni vatromet I, udarne bombice I, žabice I, redenik s bljeskalicom I, vulkan I, setovi I, petarde I, skačući zvrkovi I).

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F1 dozvoljena je tijekom cijele godine, samo građanima starijim od 14 godina.  

Pirotehnička sredstva kategorije F2 su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke i koja su namijenjena za vanjsku uporabu u ograničenim prostorima (bengalska vatra II, bengalske štapići II, pucketajuća zrnca II, bljeskajuće tablete II, fontane II, podni zvrkovi II, velike prskalice II, petarde II, petarde s dva pucnja II, vatrometne kutije II, vatrometne kombinacije II, petarde s bljeskom II, puzalo II, žabice II, skačući zvrkovi II, mine II, male rakete II, rakete II, rimske svijeće II, vatrometne cijevi II, zvrkovi II, kotači II, redenik s bljeskom II, petarda s bljeskom-više pucnjeva II, vulkan II, setovi II,

Pirotehnička sredstva kategorije F2 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja samo u prodavaonicama pirotehničkih sredstava za koje posjeduju odobrenje MUP-a., građanima starijim od 18 godina, dok je uporaba dopuštena samo građanima starijim od 18 godina, i to u razdoblju od 27. prosinca do 01. siječnja.

Pirotehnička sredstva kategorije F3 su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju srednji rizik i koja su namijenjena za vanjsku uporabu na velikim otvorenim prostorima, a čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje (bengalska vatra III, fontane III, zračni kotači III, petarde IIII, vatrometne kutije III, vatrometne kombinacije III, petarde s bljeskom III, mine III, rakete III, rimske svijeće III, vatrometne cijevi III, kotači III, redenik s bljeskom III, vulkan III, kombinacija fontane i petarde s bljeskom III).

Pirotehnička sredstva kategorije F3 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja samo u prodavaonicama pirotehničkih sredstava za koje posjeduju odobrenje MUP-a., građanima starijim od 18 godina,  dok je uporaba dopuštena građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 01. siječnja.

Pirotehnička sredstva kategorije F4 su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju visok rizik i koja smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem (uobičajeno poznata kao sredstva za profesionalnu uporabu), a čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje (zračni kotači IV, vodeni vatromet IV, vatrometne kutije IV, fontane Iv, mine IV, pucanj IV, rakete IV, rimska svijeća IV, pucajuće bombe IV, dimna sredstva IV, bengalska vatra IV, napunjene vatrometne cijevi IV, usporivač za vatromete IV, brzo goreći štapin IV, kombinacija rimskih svijeća, komet T1, padajući efekti T1)

Pirotehnička sredstva kategorije T1 su pirotehnička sredstva za uporabu na pozornicama (pirotehnička sredstva za primjenu u kazalištima) koja predstavljaju nizak rizik

Pirotehnička sredstva kategorije T2 su pirotehnička sredstva za uporabu na pozornicama (pirotehnička sredstva za primjenu u kazalištima) koja predstavljaju visok rizik, a kojima mogu rukovati samo osobe sa stručnim znanjem

Pirotehnička sredstva kategorije P1 su ostala pirotehnička sredstva koja predstavljaju nizak rizik, u koja se ubrajaju i pirotehnička sredstva koja su sastavni dio opreme brodova za potrebe spašavanja na moru te pirotehnička sredstva koja se koriste u poljoprivredi, avionskom prometu i sličnim djelatnostima, a služe za rastjerivanje ptica (

Pirotehnička sredstva kategorije P2 su ostala pirotehnička sredstva koja predstavljaju visok rizik i kojima mogu rukovati samo osobe sa stručnim znanjem, a u koja se ubrajaju i rakete za obranu od tuče

Pirotehnička sredstva kategorije F2, F3, T1 i P1 nije dopušteno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.

Novi Zakon propisuje i sankciju za zakonskog zastupnika (roditelj, staratelj) djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.

Na području Policijske postaje Metković tijekom provođenja prošlogodišnje akcije, bile su dvije ozlijeđene osobe kao posljedica uporabe eksplozivno rasprskavajućih sredstava.  

Pozivamo sve građane na suradnju u provedbi akcije i dostojnu proslavu predstojećih blagdana.

S poštovanjem, 
Zlatko Bubalo, načelnik PP Metković

POSLJEDNJI SINGL S ALBUMA 'ILUZIJA'

Friško slomljena srca NoA je napisao pjesmu ”Pusti me da sanjam”, a sad je snimljen i spot u kojem se pojavljuje atraktivna Metkovka

Objavljeno prije

Naš Neretvanin Elvis Sršen NoA ‘izbacio’ je spot za posljednji singl s albuma ‘Iluzija‘, kako i sam kaže, za specifičnu priču ‘Pusti me da sanjam‘.

– Pjesma „Pusti me da sanjam“ nastala je toliko davno da se i ne sjećam kad točno, možda čak još davne 1999. godine. Iako sam tekst i melodiju ispalio praktički u dahu, pjesma je od prve demo snimke do danas doživjela  nekoliko aranžmanskih transformacija. Sjećam se da sam stopirao odnekud nazad doma, bez kune u džepu, friško slomljena srca i pjesma je samo iscurila iz mene. S aranžmanom sam se borio malo duže jer sam želio da zazvuči savršeno. Uslijedilo je sto životnih promjena, različitih puteva, novih bendova i projekata i pjesma je ostala u ladici.

Nakon nekog vremena pokrenuo sam svoju autorsku priču i uz pomoć dugogodišnjeg prijatelja i vrhunskog bubnjara i glazbenika Jana Ivelića, oformio band FUNKBLASTERS s kojim sam između ostalih pjesama snimio napokon i finalnu verziju “Pusti me da sanjam”. Namjerno sam je ostavio kao zadnji singl s albuma jer smatram da ne zaslužuje tretman “prvih mačića”. Ovako će, nadam se, lakše doći do slušatelja, ali i imati veću medijsku pozornost, tvrdi NoA te dodaje da na pjesmi osim njega sviraju još bubnjar Jan Ivelić, basist Ante Jurinović, gitarist Al Duke i Petra Pecotić na pratećim vokalima.

Spot je režirao Josip Boban, a snimljen je u napuštenom dječjem odmaralištu-lječilištu u Krvavici pokraj Makarske, a u njemu se pojavljuje i atraktivna Metkovka.

– Izgleda da ne mogu bez prirodnih ljepota svog kraja tako da je ovo sad već četvrta  glumica iz Metkovića. Ovaj put je to mlada i atraktivna, ali i nadasve talentirana magistrica komunikologije Paula Volarević koja dolazi iz glazbene obitelji. Kćer je klavijaturista Zlatka Volarevića Dilajle koji je svirao sa Crvenom Jabukom i Đavolima. U spotu su još i sadašnji članovi banda Ivica Bilić Ika, Kristijan Kordiš i Antea Žure, – rekao je NoA.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije