Ostanimo u kontaktu

POVEĆANJE RAZINE ZAPOŠLJIVOSTI U DOLINI NERETVE

Polaznici stručnoga osposobljavanja za voditelja agroturističkog gospodarstva posjetili uljaru

Objavljeno prije

U sklopu projekta „Povećanje razine zapošljivosti u dolini Neretve“ unutar Poziva Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III, koji se financira iz OP Učinkovitih ljudskih potencijala 2014. – 2020. godine iz Europskog socijalnog fonda, u tijeku je stručno osposobljavanje za voditelja agroturističkog gospodarstva u trajanju od 3 mjeseca, koje provodi Grad Metković u partnerstvu  s Općinom Kula Norinska. Trajanje programa je 180 sati, od toga  se 97 sati teorijske nastave izvodi  redovitom nastavom ili konzultativno-instruktivnom nastavom, a 83 sata čine vježbe na agroturističkom gospodarstvu za obavljanje turističke djelatnosti. Program izvodi Pučko otvoreno učilište Žižić iz Omiša.

U sklopu praktične nastave, 15. siječnja,  polaznici su s predavačem g. Radom Nikoletićem imali priliku  posjetiti Obiteljsko gospodarstvo Veža u Bristu. Imali su edukaciju o raznim vrstama maslina koje uspijevaju u Hrvatskoj. Mogli su čuti kako plasirati svoje proizvode na tržištu, kako odabrati pravi logo, etiketu i sve ostalo potrebno za uspješno poslovanje. Degustirali su 3 različita šampionska maslinova ulja, pekmeze od divlje naranče i sl., te razna bijela i crvena vina. Sudionici osposobljavanja su na kraju ugodnoga druženja bili jako zadovoljni onim što su vidjeli i čuli, a i kušali te su naglasili kako im je odlična praktična nastava gdje su već puno toga naučili. S ovim posjetom približili su se i samome kraju stručnoga osposobljavanja za voditelja agroturističkog gospodarstva.

ČISTA SRIJEDA ILI PEPELNICA

Danas počinje Korizma, 40 dana duhovne obnove pred najveći kršćanski blagdan – Uskrs

Objavljeno prije

Danas, Čistom srijedom ili Pepelnicom, započinje Korizma, četrdesetodnevno vrijeme kroz koje vjernici pokorom i odricanjem te čišćenjem duše kroz molitvu, ispovijed i zajedništvo svetih otajstava postižu duhovnu obnovu pred najveći kršćanski blagdan – Uskrs.

Tijekom tih 40 dana brojni se kršćani odlučuju na odricanje nečega čega im je inače teško odreći se kako bi pokornije i čišće dočekali Uskrs. U Korizmi se, po običaju, neće ukrašavati oltari i crkvi, a često u crkvama za to vrijeme ne sviraju ni orgulje.

Što se same Pepelnice tiče, običaj je vjernike u crkvama obilježavati pepelom koji predstavlja simbol praha iz kojeg je, prema vjerovanju, čovjek sazdan i u koji će se pretvoriti.

Običaj je i da se na Čistu srijedu vjernici pridržavaju posta i nemrsa. Iako se ta dva pojma često brkaju, svaki od njih ima zasebno značenje. Ako se radi o postu, znači da se vjernici općenito suzdržavaju od jela na način da ujutro i navečer jedu vrlo malo, a za ručak normalno, no postoje i drastičniji primjeri kada se za posta jedu samo kruh i voda.

Nemrs je nešto blaži oblik, a pretpostavlja suzdržavanje od mesa i masnije hrane, no i ovdje postoje drugačija shvaćanja pa ima i onih koji za nemrsa, osim mesa, ne konzumiraju ni mliječne proizvode, jaja i slično.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama1 300×250

Najčitanije