Ostanimo u kontaktu

DOM ZDRAVLJA METKOVIĆ

Pokušava se pronaći rješenje o fizikalnoj terapiji za djecu

Objavljeno prije

Dom zdravlja Metković

Odlična vijest za roditelje je da se na danas održanoj sjednici Stručnog vijeća Doma zdravlja Metković napokon raspravljalo da se opet započne s provedbom fizikalne terapije s djecom.

Svi ideali svijeta ne vrijede suze jednog djeteta. – sa citatom Dostojevskog započinjemo priču o fizikalnoj terapiji djece u Domu zdravlja Metković, koja pomalo pada u drugi plan nastojanjem da se problem ukidanja  terapije zamaskira u stranačko prepucavanje.

Do lipnja prošle godine u Domu zdravlja Metković na Odjelu fizikalne medicine i rehabilitacije redovito se obavljala fizikalna rehabilitacija malih beba i djece s motoričkim smetnjama, odnosno neurorazvojna terapija. Voditeljica spomenutog odjela dr. Marijana Galov tada donosi odluku da se ta terapija više neće provoditi, prvo zbog korištenja godišnjih odmora i problema u organizaciji, da bi u listopadu saznali kako se fizikalna terapija na djeci s motoričkim smetnjama neće provoditi do daljnjega zbog nedovoljne edukacije nje same i dvije fizioterapeutkinje.

Dr. Galov se pozvala na nedovoljnu edukaciju, aludirajući na tečaj neurorazvojne terapije po Bobtahu, ne navodeći pritom kako diljem Hrvatske u ustanovama za fizikalnu medicinu rade fizioterapeuti sa djecom koji nemaju završen navedeni tečaj već su se samoeducirali odlazeći u centre koji obavljaju takvu praksu i učeći od iskusnijih kolega, a što je slučaj i s našim fizioterapeutkinjama u Metkoviću.

Takvim postupkom se dr. Galov uplela se i u obavljanje pedijatrijske prakse u Metkoviću, tvrdi dr. Ksenija Kaleb koju smo kontaktirali da nam objasni situaciju u koju ju je dovela dr. Galov, budući da pedijatri ne mogu do kraja provesti skrb bebe s poteškoćama u neuromotornom razvoju. Naime, priču o problemu fizikalne terapije pronašli smo u pitanjima građana za gradonačelnika Petrova. I što roditelji mogu učiniti? Roditelji takve djece  šalju se u Dubrovnik ili Split, što znači da će biti prisiljeni ići više mjeseci i po dva puta tjedno u bolnicu na vježbe. Osim što je to ogroman napor za bebe, radi se i o velikim troškovima. Zar nije jednostavnije isplativije i humanije tu terapiju obavljati u Metkoviću gdje postoji odličan odjel fizikalne terapije i kompetentni fizioterapeuti? Druga alternativa roditeljima, ukoliko ne mogu putovati 100-tinjak kilometara na terapije, je odlazak kod privatnih fizioterapeuta, što znači ogromne financijske troškove. Svjesni ekonomske situacije u kojoj se snalaze građani, postavljamo pitanje: tko to može priuštiti?

U želji da čujemo razloge ukidanja fizikalne terapije kontaktirali smo dr. Marijanu Galov. Rečeno nam je da ne možemo dobiti njezin broj, a nakon neodgovorenog e-maila u kojem smo joj postavili pitanja, doktoricu smo posjetili osobno u njezinoj ordinaciji. Rekli smo da dolazimo kao novinari sa pitanjima o fizikalnoj, no ona nam je ravnodušno odgovorila da sve što je htjela reći, rečeno je u priopćenju medijima koji su objavili vijest o negodovanju Stipe Gabrića Jambe i dr. Ksenije Kaleb. Nadalje, objasnili smo joj kako nismo željeli objaviti vijest,a da ne kontaktiramo nju i čujemo što ona ima reći. Opet je ravnodušno odgovorila da imamo priopćenje u kojem piše sve. Navedeno priopćenje možete vidjeti na službenim stranicama grada Metkovića,a ovim putem ju pozivamo da odgovori roditeljima djece kada već nije htjela nama: zašto se djeca sa motoričkim smetnjama, zbog nedovoljne edukacije osoblja,  iz Doma zdravlja Metković šalju u Dubrovnik, Split ili kod privatnih liječnika koji također nemaju edukaciju za koju ona misli da je potrebna za rad s djecom koja imaju motoričke poteškoće? Odgovor na to pitanje nismo našli, a pronašli smo naglasak na prozivanje zbog stranačke pripadnosti što je u ovom slučaju , malo je reći, nebitna stvar. Doktorici bi trebalo biti važnije zdravlje djece,a ne pripada li onaj tko ju je s razlogom prozvao HSS-u ili MOST-u. Također, nije jasno zašto se fizikalna terapija provodila do lipnja 2014., a onda se odjednom stvorio problem nedovoljno educiranog osoblja? Što se promijenilo preko noći? Nadalje, kažete kako ravnatelj Doma zdravlja treba preuzeti odgovornost ukoliko bi se fizikalna terapija započela (opet), dakle, odgovornost može preuzeti nekompetentna osoba, ali ne i Vi? Zaključujem da je licemjerno završiti Vaše priopćenje izjavom kako se nadate da će ova „javna prepirka“ natjerati nadležne na reakciju, zašto ih Vi kao doktorica upoznata s problemima djece niste natjerali, nego ste čekali da Vas netko prozove, pa da se tek onda izjasnite? Kažete kako ste prije 7 mjeseci pismeno obavijestili nadležne, ali ako su oni reagirali kao Vi na naš e-mail, sumnjam da ste puno učinili za djecu čije zdravlje ispašta.

Na danas održanoj sjednici Stručnog vijeća Doma zdravlja Metković raspravljalo se o ponovnoj provedbi fizikalne terapije s djecom. Ne možemo reći konkretne rezultate, no možemo smiriti roditelje s činjenicom da se posebna pozornost usmjerila na pronalaženje načina da se pomogne djeci koja ne smiju biti zakinuta po ovom pitanju. Kada dr. Galov već inzistira da se čitateljima objasne neke stvari s kojima možda nisu upoznati, (iako je ona mislila na političku crtu priče) evo i mi želimo ovim putem iskoristiti priliku i posebno naglasiti, da uz svu njenu zabrinutost i trud, doktorica nije imala apsolutno nikakav utjecaj ni inicijativu da se na sjednici jasno i glasno otvori tema fizikalne terapije.

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije