Ostanimo u kontaktu

BRAVO, HGSS!

Pohvale HGSS-u za osiguranje Europskog prvenstva u kajak-kanu maratonu

Objavljeno prije

Tijekom šest dana, 2.-8. srpnja 2018, HGSS je brinuo o sigurnosti gotovo 600 natjecatelja Europskog kajak-kanu maratona održanog u Metkoviću na rijeci Neretvi, a zabilježeno je nekoliko lakših i težih intervencija.

Staza kojom se vozio maraton sastojala se od velikog kruga dužine 1800 m i malog kruga dužine 800 m. Ovisno o kategorijama vozile su se ukupne udaljenosti od 16 – 28 km uz što su natjecatelji po nekoliko puta izlazili na ponton, trčali s čamcima cca 100 m i ponovno ulazili u čamce i sljedeći krug.

Zadaća spašavatelja bila je pružiti neodgodivu pomoć u slučaju nesreće i asistirati kod situacija prevrtanja čamaca. Dežurstvo je organizirano na način da su 3 posade s čamcima pratile natjecatelje na stazi dok su dvije ekipe dežurale na pontonu i ciljnoj ravnini čime je kompletna utrka bila pokrivena u medicinskom i tehničkom aspektu.

Kako se radi o izuzetno iscrpljujućem sportu i borbi za medalju europskog prvaka/prvakinje za očekivati je bilo da će se događati prevrtanja kao i da će natjecatelji zbog napora i visokih temperatura biti iscrpljeni. Tijekom dežurstva zabilježene su dvije ozbiljne intervencije upravo zbog iscrpljenosti, grčeva u mišićima, blage dehidracije i općenite slabosti organizma. 

Ostale intervencije odnosile su se na prevrtanje čamaca u kojima su spašavatelji promptno reagirali te natjecateljima ovisno o potrebi pomogli da se vrate u utrku ili ih sigurno doveli do obale.

Spašavatelji su reagirali i pružili pomoć kod prometne nesreće u kojoj je stradao biciklist, a koja se dogodila nedaleko od startne linije.

Dobrom organizacijom timova reakcija spašavatelja je u svim situacijama bila vrlo brza, a pružena pomoć radila se prema ITLS standardu. Za tehnički dio spašavanja na vodi korišteno je znanje stečeno na Rescue3 obuci za spašavanje na divljim vodama. Nositelj obiju navedenih licenci u Hrvatskoj je upravo HGSS.

Organizacija prvenstva, koje se prvi puta održalo u Metkoviću, dobila je sve pohvale a posebno je istaknuta visoka motiviranost, opremljenost, brzina reakcije i preventivno djelovanje spašavatelja. Ovaj događaj, koji su prenosile domaće i strane tv kuće ubilježen je kao izrazito pozitivan i poticajan, ne samo za dolinu Neretve već i za cijelu Hrvatsku.

Na dežurstvu su sudjelovale HGSS Stanice Dubrovnik, Novska, Makarska i Split dok su pomoć pružili i kolege iz GSS u BIH.

Piše: HGSS Stanica Dubrovnik / Hrvatska gorska služba spašavanja

Foto: Metković NEWS; Stane Klemenc

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije