SUMNJA U NAMJEŠTALJKU NA TRGOVAČKOM SUDU

Poduzetnik Obšivač prijavio DORH-u suca Srđana Gavranića

Oko kamenoloma Mironja koji je u vlasništvu GP-a Dubrovnik, propale građevinske tvrtke u stečaju, i dalje se diže prašina.

Objavljeno 23. ožujka 2013. u kategorijama: Dubrovnik, Gospodarstvo, Metković, News.

Zoran_Obsivac

Na natječaj za kupnju kamenoloma u rujnu 2010. javile su se županijska tvrtka “Dubrovnik ceste” te metkovski “Obšivač”. Kako bi sudjelovale na natječaju, obje su tvrtke uplatile jamčevinu od 1,78 milijuna kuna.
“Obšivač” je na dražbi izabran za najpovoljnijeg ponuđača. No, kako ta tvrtka nije u zakonskom roku uplatila ostatak novca, kamenolom je dodijeljen “Dubrovnik cestama”.

Oduzeta jamčevina

Budući da ni “Dubrovnik ceste” nisu u roku uplatile razliku cijene, stečajni sudac Trgovačkog suda u Dubrovniku oduzeo je objema tvrtkama uplaćene jamčevine za potrebe namirenja troškova nove prodaje i naknade razlike. Nakon oduzetih jamčevina uslijedilo je podnošenje kaznenih prijava.

Prvu je zbog nesavjesnog poslovanja i izgubljene jamčevine zaradio tadašnji direktor “Dubrovnik cesta” Mario Benić, a nakon njega, zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti, i župan Nikola Dobroslavić i predsjednik Nadzornog odbora “Dubrovnik cesta” Pasko Pendo. Oni se sumnjiče da su, znajući da “Dubrovnik ceste” nemaju osigurana cesta za kupnju kamenoloma, ipak naložili Beniću da uplati jamčevinu koja je na kraju izgubljena.

Po prvi put u javnost je s novim detaljima oko kupnje kamenoloma Mironja izašao i Zoran Obšivač, vlasnik građevinske tvrtke “Obšivač2, koji nam je iznio svoju stranu priče. Zoran Obšivač kaže kako je odustao od kupnje kamenoloma, čija je cijena na dražbi porasla s početnih 17 na skoro 25 milijuna kuna, jer je reketiran i prevaren.

To je, tvrdi on, saznao kad je napravio uvid u spis nakon dražbe. Iza cijele ove priče, tvrdi Obšivač, stoji stečajni sudac Trgovačkog suda u Dubrovniku Srđan Gavranić protiv kojega je Državnom odvjetništvu u Zagrebu podnio kaznenu prijavu, a koji je, ističe Obšivač, u sprezi s tadašnjim vodstvom “Dubrovnik cesta” i politikom prihvatio ponudu ”Dubrovnik cesta” na javnoj dražbi iako to nije smio.

Kao kupci na natječaju mogle su sudjelovati samo osobe koje uplate jamčevinu u iznosu od 10 posto početne cijene zaključno s datumom 21. rujna 2010. Jamčevina koja zaključno s navedenim danom ne prispije na račun, smatrat će se kao da nije plaćena.

Uvidom u spis utvrdili smo kako je prijava na dražbu “Dubrovnik cesta” stigla 21.9. 2010., a uz istu je dostavljena i potvrda o uplati jamčevine. Nakon toga izvršili smo uvid u računovodstvene izvode Trgovačkog suda u Dubrovniku iz kojih je vidljivo kako je jamčevina stigla 22. rujna na račun suda, dakle nakon proteka roka. Što znači da “Dubrovnik ceste” nisu mogle sudjelovati na natječaju – istaknuo je Obšivač.

Prenosi Livia Pilaš / Slobodna Dalmacija

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari