Ostanimo u kontaktu

POČIVAO U MIRU

U 93. godini preminuo je Marko Carević

Objavljeno prije

U 93. godini života preminuo je Marko Carević. Marko se rodio 1928. u Metkoviću u obitelji Grge i Petrice. Osnovnu i građansku školu završio je u Metkoviću, a elektrotehničku školu naknadno je završio u Zadru.

Prvi je posao dobio u poslijeratnom mjesnom odboru privrede, potom radi u metkovskoj poljoprivrednoj zadruzi do rujna 1948., kada „Razvitak” osniva Kino „Pobjedu” u kojemu gosp. Carević započinje novi radni odnos kao kinooperater i voditelj. Filmski repertoar nije zaostajao za kultnim zagrebačkim kinima. Gužve pred blagajnom oslikavale su kulturni puls grada, ali i cijele doline. Care će napustiti kino 1959. godine kada osniva prvu metkovsku tiskaru i knjigovežnicu „Štampariju Biokovo”. Zapošljava sedamdeset radnika koji rade u tri smjene.

Nakon pet godina prelazi u novoosnovanu poslovnicu „Ribomaterijal Zagreb” u Metkoviću kojom rukovodi do umirovljenja 1. srpnja 1985. Sa suprugom Gabrijelom, rođenom Ketini, dobio je dvoje djece, pok. Grgu i Vandu.

Za njegova je mandata obnovljen rad Gradske knjižnice u Metkoviću pri MZ „Centar”, sagrađena je gradska mrtvačnica, dijelom provedena kanalizacija, uređeno staro groblje i započela je izgradnja novoga groblja.

Životni je vijek posvetio borbi za ljepši i kvalitetniji život u Metkoviću. Jedan je od poslijeratnih Metkovaca, uz Dragu Bušića, Ivicu Gluščevića i Marija Veraju, koji su Metkoviću priskrbili perjanicu grada, kulturnoga središta Neretve, na kojemu su nam zavidjela mnoga neretvanska „mista”.2014.godine dobio je nagradu grada Metkovića za životno djelo.

Iskrena sućut obitelji.

POTVRDILO MINISTARSTVO OBRAZOVANJA

Stigla je konačna odluka, učenici idu na tjedan dana dulje zimske praznike ove godine

Tako će učenici umjesto do 11. siječnja sada na praznicima biti do 18. siječnja.

Objavljeno prije

Svi učenici osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj imat će tjedan dana dulje školske praznike. Odluka je to kojom se nakon božićnih i novogodišnjih blagdana pokušava osigurati što bolja stabilnost unutar školskih ustanova i sprečavanje širenja zaraze koronavirusom.

Iako škole same mogu birati modele nastave, o školskim praznicima odlučuje isključivo Ministarstvo obrazovanja koje je sada pokrenulo izmjene pravilnika i uskoro će na javnom savjetovanju biti iznesen prijedlog o duljim školskim praznicima.

Tako će učenici umjesto do 11. siječnja sada na praznicima biti do 18. siječnja. Tjedan dana dulji praznici osigurani su na način da će škole ukinuti praznike iz veljače koji su novost u obrazovnom sustavu, a prije pandemije uvedeni su zbog skijaške sezone.

– Kako bismo uložili dodatne napore u smanjenje kretanja stanovništva i da bismo nakon blagdanskih druženja osigurali da škole počnu s radom sa što manje pozitivnih slučajeva i slučajeva samoizolacije djelatnika i učenika, odlučili smo promijeniti školski kalendar praznika i produljiti praznike nakon Nove godine. Praznici bi tada trajali do 18. siječnja, – poručili su za Večernji list iz Ministarstva obrazovanja.

Kako doznajemo tek po epidemiološkoj situaciji u cijeloj državi, u veljači će se donositi nove odluke koje se tiču obrazovnog sektora.

 

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije