Ostanimo u kontaktu

ORNITOLOŠKO DRUŠTVO BRKATA SJENICA

Počelo prstenovanje ptica stalnim naporom – CES

Objavljeno prije

Početkom proljeća i dolaskom ptica sa zimovanja počinje prstenovanje stalnim naporom – CES u kampu Ornitološkog društva Brkata sjenica koje se sa uspjehom provodi evo već petu godinu.

Prstenuje se bez vaba na istom mjestu, sa istim brojem mreža u jednakim intervalima od deset dana između dvanaest izlazaka u proljetnoj sezoni gniježđenja i minimalno pet sati po izlasku.

Podatci koji se dobiju na ovaj način pružaju stručnim službama na Zavodu za ornitologiju HAZ-u, a time i Euringu Europskoj prstenovačkoj organizaciji da imaju uvid kroz dugi period prstenovanja u stanje gnijezdaće populacije na određenom području u ovom slučaju u Neretvi. Prate se vrste ptica koje gnijezde i promjene u gnijezdećoj populaciji, prati se brojnost mladih ptica koje se izlegu na tom području, njihov povratak i preživljavanje životni vijek i još mnogo podataka koji pomažu u praćenju stanja gnijezdećih populacija i na osnovu tih podataka poduzimati će se mjere zaštite moguće ugroze u populaciji.

Imate priliku vidjeti neke od prstenovanih ptica sa početka prstenovanja stalnim naporom u tekućoj godini.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

U posljednja 24 sata zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom (od čega je 5 utvrđeno brzim antigenskim testom).

Radi se o četiri osobe iz Dubrovnika, po tri osobe iz Metkovića i Opuzena te po jednoj osobi iz Slivnog i Župe dubrovačke.

Ukupno je zaraženo sedam osoba muškog spola i pet osoba ženskog spola, a za njih šest je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječeno je 26 osoba: po sedam osoba iz Metkovića i Župe dubrovačke, pet osoba iz Dubrovnika, po dvije osobe iz Konavala i Opuzena te po jedna osoba iz Janjine, Ploča i Pojezerja.

U posljednja 24 sata obrađena su 374 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 70760 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirana je 21 osoba pozitivna na koronavirus. Intenzivnu skrb zahtjevaju tri pacijenta, svi na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 319 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije (na granici). Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 725 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije