Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

POJEZERJE

Počela berba grožđa u vrgorsko-neretvanskom polju Jezero

Objavljeno prije

grozdje

Foto: ilustracija

Na području Pojezerja počela je berba dvadesetak sorti grožđa među kojima su poprilično zastupljene sorte plavka, pošip, vranac, chardonnaye, dubrovačka malvazija, merlott, kuč, ugni blanc i ostale.

Na tom području koje administrativno pripada gradovima Vrgorac i Ploče te općini Pojezerje, prema nekim izračunima zasađeno je približno 11 milijuna trsova vinove loze, od toga na dijelu koji pripada Vrgorcu oko 4,5 milijuna.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Vinogradari bi ove jeseni mogli ukupno ubrati oko 2150 vagona grožđa izvrsne kakvoće.

Sadržaj šećera kreće se od 18 do 22 posto, a kiseline su zbog vremenskih prilika nešto niže nego prošle godine.

Međutim, proizvođače grožđa godinama opterećuju isti ili slični problemi pa tako ni ove godine nisu sigurni po kojim će cijenama prodavati svoj proizvod.

Vinogradari će kao i prethodnih godina razvoziti grožđe do dalmatinskih veletržnica, a oni koji su stekli stalne kupce čak i do njihovih kuća u Dalmatinskoj zagori ili čak u Lici. Koliko će zaraditi i po kojim cijemama će prodavati grožđe ovisi o njihovim pregovaračkim sposobnostima i potrebama tržišta.

Muči ih i tradicionalni uvoz jeftinijeg makedonskog i crnogorskog grožđa u cijelu Hrvatsku pa i jeftinog vina.

Poznato je da pojezerski vinogradari ne mogu računati na predaju grožđa vinarijama jer ih nema, a ona u Vrgorcu je, kao i tvrtka Vrgorka u stečaju. Nitko zapravo i ne zna kuda će sa svojim grožđem iz Crnog vira Vrgorka u stečaju i kako će se razmrsiti stanje u njezinim vinogradima.

Piše: Pero Jakić / Metković NEWS

PRIPREMNE UTAKMICE

Nova pobjeda Neretve u Pločama

Objavljeno prije

Autor

Nogometaši Neretve ostvarili su u srijedu u Pločama novu pobjedu u prijateljskom susretu s nogometašima Jadrana LP.

Pobijedili su s 4:1 golovima (u drugom dijelu) Sršena, Crnčevića, JuričićaMarića, dok je za Pločane jedini i izjednačujući gol za 1:1 postigao spretni Rajič.

Trener Goran Galov bio je posve zadovoljan izvedbom svojih nogometaša koje do početka prvenstva čeka još nekoliko ogleda.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U tim susretima svoju priliku dobit će i povratnik u redove Neretve Marin Vranjić koji je u posljednje vrijeme branio boje Viteza i Čapljine.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije