ZANIMLJIV ULOV U PLOČAMA

Pločanski ronioci pronašli minu iz II. svjetskog rata na ulazu u Luku Ploče

Objavljeno 18. kolovoza 2017. u kategorijama: Foto Galerija, News, Ploče.

Mina, photo-3-by-ERK-PERISKA-768x576

Galerija

Zanimljiv ‘ulov’ su imali pločanski ronioci ovih dana u pločanskom akvatoriju.

Naime, članovi ERK PERISKE Mate Jurić i Josip Ostojić su pronašli ni manje ni više nego njemačku padobransku minu od preko 500 kg. Po trenutnim saznanjima, radi se o minsko eksplozivnoj napravi tip GC (Luftmine) koje su se proizvodile već od samog početka Drugog svjetskog rata i koristile početkom rata za kopnena djelovanja, nešto poslije i za pomorska djelovanja – kao podmorske mine sa magnetnim/akusticnim upaljačima.

– U skeniranju terena side imaging sonderom, otkrili smo nekakav željezni predmet dosta zanimljivog i definiranog odraza. Odlučili smo bolje istražiti te smo zaronili na mjesto očitavanja. Vidljivost je bila jako dobra pa se jasno pokazalo na ono sto smo i sumnjali – riječi su pronalazača.

Bomba je pronađena na samom ulazu u Luku Ploče, u neposrednoj blizini buduceg terminala za rasute terete – mjestu gdje je u bližoj budućnosti najavljena gradnja infrastrukture za razvoj terminala za tekuće terete.

Pronalazak je odmah prijavljen nadležnim institucijama te će se vrlo brzo ući u proces uklanjanja/uništavanja minsko – eksplozivne naprave.

Piše: Ploce.com.hr / Foto: ERK PERISKA

Komentari