Ostanimo u kontaktu

KORONAVIRUS

Plenković objavio: “Od ponedjeljka ćemo stati s nastavom u svim školama i fakultetima na dva tjedna. Isto vrijedi i za vrtiće”

Objavljeno prije

Premijer Andrej Plenković objavio je da će svi vrtići, osnovne i srednje škole te fakulteti prestati s radom na dva tjedna, počevši od ponedjeljka. Roditelji koji nemaju kud s djecom će ih ipak moći dovesti u škole i vrtiće, ali neće se održavati klasična nastava.

Nakon sastanka s Nacionalnim stožerom premijer Plenković je rekao da i Hrvatska, Europa i svijet u ratu protiv virusa i panike. “Tako moramo shvatiti i sve aktivnosti koje zajedno poduzimamo. Odgovornost svakog građanina je bitan element koji će utjecati na širenje. Pozivam sve na odgovornost te na pažljivo slušanje uputa naših zdravstvenih djelatnika”, rekao je Plenković.

Naglasio je da je dinamika širenja virusa u Hrvatskoj bitno sporija nego drugdje. Ministar financija Zdravko Marić uskoro će se sastati s gospodarstvenicima, posebno predstavnicima trgovačkih lanaca kako bi se građanima uputila poruka da nema razloga za paniku. “Upravo će se zbog toga sastati s njima, da se građanima osigura sve što im je potrebno i na vrijeme”, rekao je Plenković.

Vlada će se fokusirati na radna mjesta. “Bez ikakvih dilema odgodit ćemo plaćanje doprinosa, poreza na dohodak i na dobit. Dio prihoda koji će biti manji lokalnim jedinicama proračun će nadomjestiti”, rekao je Plenković.

Što se tiče rada škola, Plenković je rekao da je ispod 2,5 posto ukupno zaraženih u svijetu mlađe od 20 godina. “No, s obzirom da je školski sustav posebno bitan, od ponedjeljka ćemo stati s nastavom na razdoblje od dva tjedna i u osnovnim i u srednjim školama te na fakultetima”, rekao je Plenković.

Isti režim vrijedi i za vrtiće, a odluku o tome donose jedinice lokalne samouprave. Roditelji koji neće imati kud s djecom, moći će ih dovoditi u vrtiće.

Za više razrede i srednjoškolce radi se na online nastavi. Nastavnici od ponedjeljka i dalje dolaze u školu. Djeca o kojima ne mogu brinuti roditelji moći će dolaziti u školu, no nastave kao što je sada, neće biti, rekao je Plenković.

“Apeliramo na sugrađane starije dobi da budu posebno oprezni. Oni su najrizičnija skupina, neka se što manje izlažu i neka vode discipliniran način života u ovom trenutku”, poručio je Plenković.

Na pitanje ima li već sada problema s opskrbom trgovačkih lanaca, Marić je rekao da će se učiniti sve da bude što manje problema u opskrbi.

Epidemiji unatoč, unutarstranački izbori u HDZ-u se neće odgoditi. “Izbori u HDZ-u će se, prema svemu sudeći održati. Glavni tajnik će poslati naputke”, rekao je Plenković.

RUSKI GIGANT DOLAZI U SUSJEDSTVO

Gazprom preuzima četiri benzinske pumpe OKTAN

Objavljeno prije

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine je zaprimilo prijavu koncentracije podnesenu od strane privrednog subjekta ‘G-Petrol d.o.o.’ Sarajevo (GAZPROM), koja se odnosi na preuzimanje četiri benzinske pumpe.

Riječ je o OKTAN benzinskim pumpama u Doljanima i Gabela Polju u čapljinskoj općini te Veljaci u općini Ljubuški i pumpi Grude u istoimenoj općini.

Predmetna koncentracija, prema podacima iz prijave, će imati učinak na relevantnom tržištu trgovine na malo motornim gorivima u specijaliziranim prodavnicama, na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

‘G-Petrol’ je dio ruskog giganta Gazprom koji po vrijednosti među 10 firmi u svijetu a kao energetska kompanija je prva.

Najveci je proizvođač zemnog plina u svijetu, a većinski vlasnik je Ruska federacija.

.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije