Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PLAN RAZVOJA DNŽ

U sljedećih sedam godina na području DNŽ uložit će se približno 10 milijardi kuna

Što sve sadrži Plan razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027. godine

Objavljeno prije

Nedavno je na skupštini Dubrovačko-neretvanske županije usvojen Plan razvoja DNŽ do 2027. godine. Riječ je o važnom temeljnom strateškom dokumentu za sljedećih sedam godina koji je nastajao pune dvije godine . Kako bi se trasirali novi putovi razvoja trebalo je temeljem brojnih podataka utvrditi u čemu se naša županija dokazala, ali i što sve možemo očekivati u sljedećem razdoblju.

Istaknute su tako glavne smjernice za daljnje prometno povezivanje , za razvoj turizma i svih ostalih grana gospodarstva pa i digitalnog i zelenog gospodarstva zatim za razvoj poljoprivrede  i niz drugih gospodarskih grana.

U Planu nisu projekti koji su već realizirani, a ukupna vrijednost svih projekata koji bi se trebali realizirati iznosi 9,8 milijardi kuna.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Do 2027. godine DNŽ će postati europska regija visoke kvalitete življenja , stabilne i dinamične ekonomije, visokog stupnja društvene solidarnosti i uključenosti , očuvanog okoliša i kulturno-povijesnog nasljeđa , a sve sukladno Nacionalnoj strategiji razvoja i lokalnih planova razvoja.

Zadana su četiri strateška prioriteta, 13 posebnih ciljeva i 30 različitih mjera. Plan razvoja sadrži i određene uvodne napomene koje su uvažavane prilikom izradbe novo plana. Među ostalim kaže se Dubrovačko-neretvanska županija bilježi znatno bolje demografske rezultate  u odnosu na hrvatski prosjek. Broj stanovnika od 2008.-2018. godine manji je za 0,25 posto, a u Hrvatskoj za 5,15 posto. Spomenut ćemo da se u Metkoviću broj stanovnika smanjio za 200 ili za 1,2 posto (16. 457, 16.257), u Pojezerju za 14, 2, Kuli Norinskoj za 13,7 posto i tako dalje. Najveću stopu iseljavanja bilježe Ploče, Pojezerje, Metković, Opuzen i Kula Norinska. U uvodnom dijelu Plana ističe se i potreba razvoja socijalnih usluga te se ističe da na području županije nema dovoljno ustanova za smještaj i prihvat  različitih kategorija  ranjivih skupina, a naglašava se i nedostatak zdravstvenih radnika i njegovateljica.

Zanimljivi su i podaci o obrazovnoj strukturi stanovništva u DNŽ. Prije 10 godina imali smo 8,1 posto stanovnika s osnovnom školom, 55,7 posto sa srednjom, 8,2 posto s višom i 10,5 posto s visokom školom.

U Planu se ističe potreba za dogradnjom i modernizacijom školskih objekata, rješavanje nedostatka  nastavnika i stručnih suradnika u obrazovnom sustavu , sve to kako bi se poboljšala obrazovna struktura stanovništva u svim segmentima. Prema podacima o BDP-u po stanovniku u Hrvatskoj, DNŽ nalazi se na četvrtom mjestu (za 2017.godinu), i spada u red iznadprosječno razvijenih županija . Doduše, udio prerađivačke industrije je svega 1,5 posto.

Izvorna strana ulaganja u županiju od 2002. do 2019.godine iznosila su 687 milijuna kuna, ili 2,6 posto od ukupnih ulaganja u Hrvatsku.

Najveća razina nezaposlenosti je na području neretvanskog dijela županije.

Turizam je vrlo važna gospodarska grana , a razvoj poljoprivrede suočen je s brojnim ograničenjima, s obzirom  da se navodnjavaju male površine. Stoga je u tijeku prva faza projekta Glog vrijednosti 600 milijuna kuna kako bi se omogućilo navodnjavanje 1900 hektara zemljišta. U Planu se, a u svezi poljoprivrede ističe da 30 posto vlasnika OPG-a ima samo osnovnu školu, dok je svega 13,7 visokoobrazovanih .Najveće poduzetničke zone su na području općine Kula Norinska ( 196 hektara) i Ploča (235 hektara).

Tijekom 2020. stopa odvojenog prikupljanja otpada iznosila je 13 posto. Što se prometa i prometnica tiče, problematična je Jadranska turistička cesta  , D8, koja postaje sve više usko grlo u cestovnom prometu. U dobrom stanju nisu ni županijske i lokalne ceste .

Sastavljači plana ističu da na području DNŽ ima 225 samostalnih naselja.

Na temelju svih spomenutih i drugih pokazatelja sačinjen je Plan za sljedećih sedam godina. Ciljevi su ojačati otpornost gospodarstva i povećati ulaganja u održivo digitalno gospodarstvo kroz stalna ulaganja , treba razvijati i druge sektore osim turizma, poboljšati konkurentnost u poljoprivredi, akvakulturi i svugdje gdje je to moguće. Vrlo važan cilj je snaženje obrazovnog sustava, treba koordinirati projekte za europska sredstva, poticati demografski razvoj, čuvati okoliš, pametno koristiti prirodnu i povijesnu baštinu, poticati energetsku tranziciju i zelenu mobilnost, unaprijediti upravljanje razvojem, osigurati podršku razvoju otoka i Pelješca.

NAJVAŽNIJI PROJEKTI ZA DOLINU NERETVE DO 2027.

Jedan od strateških projekata je Nacionalni pilot projekt navodnjavanja donje Neretve -podsustav Koševo-Vrbovci s mrežom kanala duljine 50 kilometara i vrijednosti 100 milijuna kuna. Radovi bi trebali završiti 2024.godine.

Također, osnovat će se Centar za poljoprivredu doline Neretve (do 2027) vrijedan 50 milijuna kuna, obnovit će se objekti za poduzetničke inkubatore, među kojima i u Metkoviću, nadogradit će se zgrade Gimnazije i Srednje škole Metković, opremit će se Dnevna bolnica Metkovića, i izgraditi Centar zaštićenih prirodnih vrijednosti doline Neretve na području općine Kula Norinska vrijednosti 60 milijuna kuna. U razvoj digitalnog gospodarstva u dolini Neretve planirano je ložiti 100 milijuna kuna, u mobilnu pregradu na rijeci Neretvi Hrvatske vode (i drugi) uložit će čak 470 milijuna kuna.

Distribucijski centar za dolinu Neretve stajat će 100 milijuna kuna. Gradit će se dionica A 1 od čvora Metković do čvora Pelješac duljine 17,5 kilometara, zatim prometnica od Pruda do državne ceste D 62 u naselju Nova Sela vrijednosti 57 milijuna kuna, a gradit će se od 2024. do 2027.godine, odnosno u tom razdoblju.

U planu je izgradnja heliodroma za noćno slijetanje zrakoplova, te veza za naftne derivate i ukapljeni plin u luci Ploče (do 2024), ukupne vrijednosti 225 milijuna kuna.

Do 2025.godine trebala bi završiti izgradnja veletržnice Metković „teške“ 15 milijuna kuna, a za potrebe Glazbene škole Metković obavit će se rekonstrukcija postojeće zgrade.

Naravno, ovo je samo dio najavljenih projekata, koji se odnosi na dolinu Neretve. Veći dio sredstava za njihovu realizaciju očekuje se iz fondova EU.

MEMORIJALNA IZLOŽBA 'U MEDITERANSKOJ NOĆI'

Prirodoslovni muzej Metković poziva na otvorenje izložbe Nikole Vučkovića

U Subotu, 1. listopada u 11 sati, izložba ostaje otvorena do 20.prosinca 2022.

Objavljeno prije

U Prirodoslovnom  muzeju Metković  čuvati će se memorijalna građa, ostavština Nikole Vučkovića koja se će činiti sastavni dio trajnog fundusa muzeja, donacija njegove supruge Dragane Nuić Vučković.

Memorijalna izložba Nikole Vučkovića ‘U mediteranskoj noći‘ biti će otvorena u subotu, 1. listopada u 11 sati, i ostaje izložena do 20. prosinca 2022.

Nikola Vučković ( 5.1. 1956. Metković – 16.6. 2020. Mostar) Osnovnu je školu završio u Metkoviću, a Srednju školu primijenjenih umjetnosti – smjer kiparstvo i industrijsko oblikovanje završio u Splitu. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1980. godine u klasi prof. Alije Kučukalića. Bio je član Hrvatskih društava likovnih umjetnika Split i Dubrovnik, te član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Uz kiparstvo bavio se slikarstvom i dizajnom, izlagao je samostalno na 50 izložbi u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Maleziji. Sudjelovao je na preko 300 skupnih selektivnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, te je dobitnik više strukovnih nagrada za crtež i kiparstvo. Autor je 18 javnih spomenika i skulptura u Hrvatskoj i BiH. Autor je zastave i grba grada Metkovića, te Velikog štita kneza Domagoja. Od 1996. godine bio je zaposlen na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru kao redovni profesor kiparstva i kiparske tehnologije. Bio je gostujući profesor kiparstva na Pedagoškom odsjeku likovne kulture Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, te na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Osnivač je Udruge likovnih umjetnika En Face u Širokom Brijegu i  Međunarodne likovne manifestacije „Privatno i javno“, te utemeljitelj nagrade za mlade umjetnike od 2003. godine. Uz svoj kiparski atelje u Širokom Brijegu otvorio je u umjetničku NV galeriju 2018. godine u kojoj se organiziraju samostalne i skupne izložbe likovnih umjetnika.

Djela Nikole Vučkovića su u mnogim privatnim zbirkama, te kolekcijama galerija u kojima je izlagao u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nagrade i priznanja:

  • Nagrada za skulpturu PTICA na Opuzenskom Salonu, Opuzen 1985.
  • Treća nagrada za skulpturu na izložbi Pasionske baštine u Zagrebu, Muzej Mimara, 2005.
  • Prva nagrada za crtež na Analu crteža BiH u Mostaru, 2005.
  • Prva nagrada ( izvedbena ) na natječaju za Spomenik domovinskom ratu Županije  Dubrovačko- Neretvanske, 2006., Bistrina, Vjetreni Mlin
  • Treća nagrada za crtež na Analu crteža BiH u Mostaru, 2006.
  • Grand-Prix na Analu crteža BiH, Mostar 2007.
  • Nagrada za kiparstvo i instalaciju,V. Međunarodni bijenale minijature BiH, Tuzla 2009.
  • Nagrada Grand-Prix na V. Međunarodnom bijenalu minijature BiH, Tuzla 2009.
  • Nagrada za kiparstvo na I. Internacionalnom analu minijature, Galerija GM Muzeja suvremene umjetnosti minijature, Tuzla, 2011.
  • Nagrada grada Metkovića za životno djelo (posthumno), Metković, 2021.

Ostavština koja  će se čuvati u Prirodoslovnom muzeju Metković ispisuje njegov život ostvarenim djelima pridonoseći svojom raznolikošću mozaiku jednog životnog iskustva, jedne  struke, jednog puta koji je obilježio razvoj mnogih studenata i kolega .

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije