Ostanimo u kontaktu

POLITIČKA INICIJATIVA BIH

Pitanje Graničnog prijelaza Gabela polje progurano u Sabor RH

Objavljeno prije

GP Gabela Polje

U više navrata otvarali smo temu Graničnog prijelaza Gabela polje koja je postala kronični problem pograničnog stanovništva u Metkoviću, a tijekom ljetne sezone i ogroman problem građana Metkovića. Građani trpe nesnosne gužve, a opet turistima također nije lako čekati u neprekidnim kolonama na graničnom prijelazu. Ovih dana povećala se i politička aktivnost nekih stranaka hrvatskog predznaka u susjednoj BiH koje su prepoznale ovaj problem, te su pokrenuli inicijativu prema Saboru RH. Prenosimo njihovo priopćenje i dopis upućen Saboru RH:

Zastupnici u Saboru RH prihvatili su inicijativu HRS-a (Hrvatska republikanska stranka, BiH) za diskusiju na temu GP Gabela Polje i poštivanja Ugovora o graničnim prijelazima od strane Vlade RH. Krajem svibnja ove godine HRS je zastupnicima u Saboru RH izabranim iz 11. izborne jedinice, kao i Odboru Sabora RH za Hrvate izvan Domovine, uputio „Zahtjev za ispitivanje odgovornosti Vlade RH u Saboru RH po pitanju poštivanja Ugovora o graničnim prijelazima sa BiH“.

U spomenutom zahtjevu traže postavljanje saborskog pitanja Vladi RH i Ministarstvu vanjskih poslova RH o razlozima zbog kojih Vlada Republike Hrvatske već dvije godine od potpisivanja „Ugovora između RH i BiH o graničnim prijelazima“ nije donijela Odluku o imenovanju svojih predstavnika za praćenje provedbe Ugovora o graničnim prijelazima? Pored toga, traže pokretanje inicijative prema Vladi RH kako bi se granični prijelaz Gabela Polje – Metković u periodu od 01.06. do 30.09. proglasio „Prijelazom za međunarodni cestovni promet  putnika“.

Sa zadovoljstvom konstatiraju kako su zastupnici 11. izborne jedinice ustvrdili kako naša inicijativa „ima širi javni interes“ i kako je „razumno i smisleno formulirana“, te su s toga, u skladu sa zahtjevom, pristali formulirati zastupničko pitanje Vladi RH, odnosno Ministarstvu vanjskih poslova RH.

Dana 10. lipnja putem predsjednika Sabora HR g. Josipa Leke, na adresu Ministarstva vanjskih poslova RH otišao je pismeni upit gdje se od Ministarstva, po žurnom postupku, traže odgovori na pitanja: Kada će Vlada RH imenovati svoje članove i njihove zamjenike u mješovito povjerenstvo za provedbu Ugovora o graničnim prijelazima sa BiH?

Može li se očekivati od Vlade RH da će otkloniti tradicionalne kilometarske gužve na GP Doljani, otvarajući privremeno GP Gabela polje?

Upit je potpisalo svih troje zastupnika izabranih iz 11. izborne jedinice, g. Ilija Filipović, g. Perica Jelečević i gđa. Marija Rapo.

Po neslužbenim i nepotvrđenim informacijama koje smo dobili iz Ministarstva vanjskih poslova, nakon primljenog saborskog pitanja, postoji velika vjerojatnost da će se usvojiti inicijativa privremenog preimenovanja GP Gabela Polje u međunarodni granični prijelaz putnika, te da će od 01.07. do 30.09. ovaj granični prijelaz moći koristiti svi putnici iz BiH na putu prema jugu Hrvatske. Ukoliko do toga dođe, na ovaj način će se značajno u ljetnom periodu izbjeći gužve i prometni kolaps na GP Doljani.

Također, ukoliko Vlada RH napokon imenuje članove Povjerenstva za provedbu Ugovora o graničnim prijelazima, to bi značilo da bi se konačno moglo krenuti sa rješavanjem otvorenih međugraničnih pitanja između BiH i Hrvatske.

Ako je Vlada RH godinama ignorirala upite Vijeća ministara BiH, po Ustavu i zakonima Republike Hrvatske ne smije ignorirati upite troje spomenutih zastupnika u Saboru RH, kojima se ovim putem najiskrenije zahvaljuju jer su pokazali osjećaj za viši interes i što su poslušali bilo svojih birača, što je rijetkost na ovim prostorima. HRS je, s druge strane, još jednom pokazao kako se djeluje za opći interes bez obzira na to sudjelujemo li u nekoj od razina vlasti ili ne – mišljenja su u HRS BiH.

HRS - Zastupničko pitanje

NAKON SVEGA NEKOLIKO MJESECI

Eurowings ukinuo liniju od Düsseldorfa prema Mostaru

Objavljeno prije

Eurowings

Iako su svi letovi bili popunjeni, njemački prijevoznik Eurowings odlučio je kako će iduće godine ugasiti liniju iz Düsseldorfa prema Mostaru.

To su za Večernji list potvrdili sugovornici iz Zračne luke Mostar, a na pitanje mogu li to u Eurowingsu uraditi s obzirom na potpisane ugovore, rečeno je kako im aktualni ugovor to omogućuje.

– Oni su ovu odluku donijeli jer zrakoplov koji dolazi u Mostar namijenjen je za kraće letove i nije im se isplatilo ostaviti ga na liniji prema Mostaru. Planovi su bili da će osigurati veći zrakoplov prema Mostaru, ali se to nije dogodilo. S druge strane, potvrđeno je kako se nastavljaju letovi prema Stuttgartu, tako da ćemo barem na taj način ostati povezani s Njemačkom, – rekli su za Večernji list iz Zračne luke Mostar.

Inače, ove linije su uspostavljene zahvaljujući subvencijama koje je osigurala Vlada HNŽ-a, a sada je pitanje hoće li se subvencije smanjiti s obzirom na to da je jedna od dviju linija prema Njemačkoj ugašena.

Iz Zračne luke Mostar izrazili su žaljenje zbog ovakvog postupka Eurowingsa te su izrazili nadu kako će u budućnosti doći do uspostave novih linija.

Tako je Zračna luka Mostar ostala na samo dvije redovite linije. Osim Stuttgarta, operativna ostaje i zračna linija sa Zagrebom. I ona opstaje zahvaljujući isključivo subvencijama koje daje Vlada Federacije BiH.

Inače, zračna linija Mostar – Zagreb znatno je slabija nego što je slučaj s letovima za Njemačku i ovaj projekt neće biti održiv bez nastavka subvencija. Ako uskoro ne dođe do velike promjene u načinu rada i poslovanja Zračne luke Mostar, ova institucija bi se mogla naći u velikim problemima.

Veliki pad broja putnika je zabrinjavajući i pitanje je kako će mostarska zračna luka funkcionirati iduće godine ako se ovaj trend nastavi.

Sugovornici Večernjaka su zabrinuti za budućnost Zračne luke Mostar te dodaju kako se trenutačno najveća nadanja polažu na charter-letove kojima putnici dolaze u Međugorje.

– Vjerski turizam nešto je što nam je u prošlosti donijelo rekordne brojke i ponovno se vraćamo tim angažmanima. Nadamo se kako ćemo se vratiti na razinu na kojoj smo bili prije nekoliko godina, a to je oko 100.000 putnika. Bit će potrebno mnogo napora da se to ostvari, ali moramo ići u tome smjeru. Svaki drugi scenariji znači velike probleme u radu Zračne luke i urušava sustav koji je izgrađen upravo u godinama kada smo najbolje poslovali, – zaključili su sugovornici Večernjaka.

Inače, u Zračnu luku Mostar posljednjih su godina uloženi milijuni maraka. Zastoj u poslovanju značio bi kako te investicije propadaju. To je dodatni razlog da se ozbiljnije pristupi rješavanju problema u ovoj instituciji i da se konačno krene s iskorištavanjem potencijala koje ima Zračna luka Mostar.

Piše: M. Karačić / VečernjiList.ba

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije