Ostanimo u kontaktu

DOK ĆE TISUĆE TONA MANDARINA ZAVRŠIT NA DEPONIJU

Perica Palinić, vlasnik “Karlo promet” iz Metkovića, donirao sedam tona mandarina bolnicama i domovima za nezbrinutu djecu u Zagrebu i Karlovcu

Desetak tisuća tona mandarina završit će na deponiju: Zašto država potiče zbrinjavanje trulih plodova, umjesto da osigura donacije svježih voćki?

Objavljeno prije

Foto: Denis Jerkovic/Cropix

Tužno, ali istinito: u dolini Neretve na smetlištima završe stotine tona mandarina. Porazna je to statistika poglavito kada se zna da ima toliko potrebitih koji bi se rado osladili žutim plodovima. Ipak, tek rijetki se odlučuju na donacije premda u Hrvatskoj ima ljudi koji sebi ne mogu priuštiti mandarinu.

Nažalost, po pitanju sufinanciranja donacija nije se iskazala ni država koja potiče zbrinjavanje trulih plodova umjesto da osigura da zdrave i jestive mandarine nađu put do humanitarnih udruga, ustanova, bolnica, domova socijalne skrbi, piše Slobodna Dalmacija.

Perica Palinić, vlasnik poduzeća “Karlo promet” iz Metkovića, koje se bavi otkupom mandarina ovih je dana donirao sedam tona mandarina dječjoj bolnici u Klaićevoj, KBC-u Rebro te domovima u Zagrebu i Karlovcu koji se skrbe o nezbrinutoj djeci.

Ova humana gesta vrijedna je pažnje i divljenja jer Perica je mandarine otkupio od proizvođača i transportirao na odredište u vlastitom aranžmanu.

Međutim s njom su se otvorila i brojna pitanja oko donacija voća u Hrvatskoj. Unatrag nekoliko godina donacije mandarina i jabuka humanitarnim ustanovama, udrugama, bolnicama i staračkim domovima financirala je Europska komisija no već treću godinu od toga se odustalo, a naše Ministarstvo poljoprivrede ima drukčiji sustav potpora koje ne uključuje mogućnost donacija.

Podsjetimo, EU komisija je ukinula takve donacije koje su bile spas za neretvanske proizvođače mandarina, kada mandarine nisu mogli prodati regularno na tržištu. Financijskom potporom Europske komisije, koja je prvenstveno bila usmjerena na ublažavanje šteta poljoprivrednicima zbog embarga ruskog tržišta na koje se više mandarina ne može izvoziti, neretvanski poljoprivrednici bili su iznimno zadovoljni, a u Hrvatsku se slijevalo oko 40 milijuna kuna potpora iz EU-a. Takva cijena, dakle koju je financirala europska komisija, iznosila bi u konačnici oko 2,5 kuna za kilogram mandarina, što je duplo više negoli se za istu takvu mandarinu može dobiti u tržišnim uvjetima. Dakle, u lancu proizvodnje i prodaje svi su bili zadovoljni i proizvođači, otkupljivači i krajnji potrošači, koji su u konačnici sladili besplatnim mandarinama. Nažalost, od toga više nema ništa pa su donacije svedene samo na osobne geste pojedinaca kakav je i poduzetnik Palinić.

Ove jeseni na smetlištu će završiti stotine tona mandarina i jabuka zbog nemogućnosti prodaje i neisplativosti berbe. Dio je to poražavajuće statistike o propadanju tisuće tona voća, povrća umjesto da se donira potrebitim građanima ili institucijama.

Zbrinjavanje trulih plodova

Prema gruboj računici na jednom hektaru mandarina, gdje se može ubrati 40 tona plodova oko osam tona je mandarine druge i treće klase, koja će propasti. Država će za zbrinjavanje takvih plodova izdvojiti dvadesetak milijuna kuna kako bi se spriječilo širenje štetnika sredozemne voćne muhe koja se leže u trulim plodovima. Umjesto da se novac preusmjeri u sufinanciranje donacija mandarina potrebitima, kako bi se s njima sladili i oni koji ih sebi ne mogu priuštiti, kod nas se potiče zbrinjavanje trulih plodova.

Piše Slobodna Dalmacija

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

U cilju suzbijanja širenja COVID-19, srednje škole u dolini Neretve od ponedjeljka imaju on-line nastavu

Objavljeno prije

Na danas održanom sastanku Stožera CZ DNŽ s ravnateljima srednjih škola iz doline Neretve donesena je odluka da se od ponedjeljka 30. studenog do ponedjeljka 14. prosinca nastava održava online, odnosno po modelu C.

Riječ je o Gimnaziji Metković, Srednjoj školi Metković, Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi Opuzen te Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića iz Ploča.

Ovakva odluka donesena je temeljem preporuke epidemiološke struke, zbog povećanog broja pozitivnih slučajeva u dolini Neretve, a na prijedlog Stožera CZ Grada Metkovića, uz suglasnost svih ostalih lokalnih stožera iz doline Neretve u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije