Ostanimo u kontaktu

DA LI SE ZNALO ILI NIJE HTJELO

Pedeset podobnih nauštrb 450 novih radnih mjesta

Objavljeno prije

Gradska uprava Metković

Grad Metković upravlja direktno ili indirektno sa sustavom kojeg čine:

 1. GRAD METKOVIĆ
 2. PRORAČUNSKI KORISNICI GRADA  METKOVIĆA
  koji su evidentirani u Registru korisnika proračuna:
 • DJEČJI VRTIĆ  METKOVIĆ ( RKP broj 32035 )
 • GRADSKA KNJIŽNICA  METKOVIĆ ( RKP broj 42223 )
 • USTANOVA ZA  KULTURU  I  SPORT  METKOVIĆ ( RKP broj 32027 )
 • JAVNA VATROGASNA  POSTROJBA  METKOVIĆ ( RKP broj 32264 )
 • PRIRODOSLOVNI MUZEJ  METKOVIĆ  ( RKP broj 47869 )
 1. DRUŠTVA U  100 %  VLASNIŠTVU  GRADA  METKOVIČA:
 • METKOVIĆ o.o. Metković
 • ČISTOĆA METKOVIĆ d.o.o. Metković
 • METKOVIĆ RAZVOJ  o.o.  Metković
 1. URED TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA  METKOVIČA

Prema neslužbenim podacima u posljednje tri i pol godine u gore navedene institucije je zaposleno između 40 i 50 osoba na neodređeno vrijeme. Podaci su provjerljivi u institucijama koje vode o tomu podatke (Porezna uprava, Zavod za zapošljavanje, Zavod za mirovinsko osiguranje i sl.).

Ne ulazeći u konkretna imena i prezimena zaposlenih osoba (sukladno zakonu), iako bi javnosti bila vrlo interesantna (tko su, što su i iz koje političke opcije dolaze), pretpostavit ćemo prosječnu neto plaću od oko 3.800 kuna za svakog novozaposlenog od tih osoba. Na takvu plaću, ovisno o broju članova obitelji i uzdržavanih pretpostaviti ćemo da je oko 2.200 kuna ukupnih davanja prema državi: iz plaće, na plaću, poreza i prireza.

Ukupni trošak pojedinačne plaće iznosi oko 6.000 kuna po svakom novozaposlenom.

Ako pomnožimo 50 osoba sa 6.000 kuna te puta 12 mjeseci dolazimo do iznosa od 3,6 milijuna kuna godišnje, dakle njihov rad košta porezne obveznike grada Metkovića, samo plaća.

Ako taj iznos pomnožimo sa tri godine dobivamo iznos od 10,8 milijuna kuna ili gotovo trećinu prosječnih jednogodišnjih proračuna grada Metkovića.

Pretpostavljamo da su građani upoznati da država putem Zavoda za zapošljavanje dodjeljuje sredstva za samozapošljavanje onima koji žele postati poduzetnici ili zapošljavanje nezaposlenih isplaćuje direktno poduzetnicima. Iznosi se kreću od 24.000 kn do 36.000 kuna, ovisno o školskoj spremi i drugim kriterijima.

Zamislite da Grad Metković i njegova društva i ustanove nisu zaposlile tih 40-50 djelatnika (koji im zasigurno nisu baš nasušno potrebni), već da su donijeli odluku da će se ta sredstva iz proračuna odobriti za nova zapošljavanja poduzetnicima na području Metkovića i onima koji to tek žele postati. U načelu, sredstva koja vam dodijeli država, grad vas dodatno potiče sa istim tim iznosom. Podsjećamo, radi se od 3,6 milijuna kuna godišnje.

Sukladno kriterijima Zavoda za zapošljavanje stvorili bi se dodatni stimulirajući uvjeti za zapošljavanje i poduzetnici su mogli zaposliti do oko 150 djelatnika godišnje, odnosno 450 djelatnika u protekle tri godine. Što bi to značilo za ovaj grad i zapošljavanje nezaposlenih osoba, nećemo ni komentirati. S tim da je bitno napomenuti da zaposlene osobe u gospodarstvu iz svojih plaća pune između ostalog i gradski proračun, a osobe koje rade u gradskim institucijama su na teret proračuna, tj. osobe u gospodarstvu moraju i njima zaraditi ukupnu plaću.

Sada se postavlja pitanje da li netko ne zna kako funkcionira punjenje budžeta od redovnih prihoda, ili zna pa svjesno nije htio napravili.

Ako nije htio, logika navodi da je zapošljavanjem 40-50 podobnih na teret proračunskih sredstava želio doći do 150 sigurnih glasova na izborima, da bi se mogao baviti tzv. nacionalnim interesima, a ne rješavanjem lokalnih komunalnih problema i stvaranje preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta.

Na kraju ne možemo da se ne zapitamo da li su birači Metkovića na prošlim lokalnim izborima dali mandat da izvršna vlast Metkovića i vijećnici hodočaste po Omišu, Pločama, Dubrovniku, Vrgorcu i ostatku Hrvatske ili su izabrani da stvore preduvjete za opstanak i prosperitet građana Metkovića.

HRVATSKA AGENCIJA ZA MALO GOSPODARSTVO, INOVACIJE I INVESTICIJE

HAMAG-BICRO kroz BOND lokalnim poduzetnicima olakšava poslovanje

Objavljeno prije

ZAGREB, 17. rujna 2019. – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavila je na završnoj konferenciji rezultate pilot-projekta BOND – Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) koji je pokrenut 2017. godine s ciljem okupljanja različitih vrsta poduzetničkih potpornih institucija na jednom mjestu, kako bi se malim i srednjim poduzetnicima olakšao pristup informacijama. Konačni cilj projekta bio je razviti standardizirane visokokvalitetne usluge poduzetničkih potpornih institucija koje će biti regionalno ravnomjerno rasprostranjene. Kroz projekt BOND nastoje se smanjiti razlike u regijama i svim poduzetnicima u Hrvatskoj pod jednakim uvjetima olakšati pristup poslovnim znanjima, vještinama i informacijama ključnim za rast i razvoj poslovanja.

Konferenciju je pozdravnim obraćanjem svečano otvorila Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta izjavivši: „Na području cijele zemlje trenutno djeluje 177 verificiranih poduzetničkih potpornih institucija koje je Vlada Republike Hrvatske iz državnog proračuna do sada sufinancirala s više od 60 milijuna kuna. Dodatnih gotovo milijun kuna Ministarstvo je kroz projekte i programe Europske unije dodijelilo jedinicama lokalne uprave i samouprave za razvoj istih. Njihova je uloga da mikro, malim i srednjim poduzetnicima pruže svu potrebnu savjetničku pomoć i potporu pri osnivanju novih poduzeća, ali i olakšavanju poslovanja postojećih poduzeća.“.

Potom se prisutnima obratio Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a: „Kako bismo svim poduzetnicima omogućili jednostavniji i brži pristup informacijama, HAMAG-BICRO je kroz projekt BOND odlučio decentralizirati svoje usluge, odnosno osigurati personalizirani pristup svakom malom poduzetniku dolaskom u njihove lokalne sredine te upoznavanjem s njihovim izazovima i prilikama. Nedavno smo otvorili prve dvije ispostave HAMAG-BICRO-a u Čakovcu i Antunovcu. Na ovaj način, HAMAG-BICRO će moći izbliza osjetiti poduzetnički puls lokalne sredine, njihove svakodnevne nedoumice, ali i prilike.“

Uspostavljene pilot-usluge kroz Mrežu BOND uključuju standardizaciju usluge savjetovanja poduzetnika početnika, decentralizaciju usluga HAMAG-BICRO-a, mrežu mentora za poduzetnike, dijagnostičke alate za procjenu inovativnosti poduzetnika i podrški PPI-ima u savjetovanju na području društvenog poduzetništva. U rad Mreže BOND trenutno je uključeno 58 poduzetničkih potpornih institucija, čijih je 300 zaposlenika sudjelovalo na besplatnim specijalističkim edukacijama.

„Osim uspostavljenih pet pilot-usluga za poduzetnike, značajan rezultat ovog projekta su i specijalističke edukacije koje je BOND tim unutar HAMAG-BICRO-a organizirao tijekom protekla tri mjeseca za predstavnike poduzetničkih potpornih institucija iz cijele Hrvatske. Kroz edukacije su obuhvaćena znanja potrebna svakom poduzetniku – od organizacije rada nabave, proizvodnje, digitalnog marketinga, istraživanja tržišta i analize potrošača pa sve do naprednog financijskog izvještavanja, upravljanja rastućom tvrtkom, strateškog poslovnog planiranja i unaprjeđenja poslovnih procesa.“, nadodao je Ante-Janko Bobetko, član Uprave HAMAG-BICRO-a.

Rezultate projekta, uspostavljenih pet pilot-usluga prezentirala je Tamara Sarvaš, ravnateljica Sektora za za razvoj i podršku korisnicima. Potom se ispred poduzetničkih potpornih institucija prisutnima obratio Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Tijekom projekta BOND sudjelovali smo na nizu specijalističkih edukacija na kojima su naši djelatnici dobili mogućnost stjecanja novih znanja i vještina koje će moći iskoristiti prilikom savjetovanja poduzetnika oko niza ključnih pitanja važnih za pozicioniranje i rast na tržištu. Kroz ovaj projekt poduzetničke potporne institucije dobile su mogućnost da, osim novih znanja i usavršavanja konzultantskih vještina u dijelu posla koji je usmjeren direktno na rad s poduzetnicima, standardiziraju sve svoje usluge, a nekoliko njih i specijaliziraju te na taj način unaprijede i ekonomiziraju operativne procese unutar samog PPI-a“, istaknula je Marijana Puljas iz Dubrovačke razvojne agencije DURA.

U okviru projekta BOND oformljena je i službena internetska stranica projekta https://bond-hrvatska.hr/. Nastavak projekta očekuje se krajem ove godine. Od osnutka Mreže, mnoge poduzetničke potporne institucije izrazile su želju za učlanjenjem. Ukupna vrijednost projekta je 7.012.151,60 kuna i u cijelosti je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Za više informacija, molimo Vas da nam se obratite na mail helena.madunic@hamagbicro.hr

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije