Ostanimo u kontaktu

DA LI SE ZNALO ILI NIJE HTJELO

Pedeset podobnih nauštrb 450 novih radnih mjesta

Objavljeno prije

Gradska uprava Metković

Grad Metković upravlja direktno ili indirektno sa sustavom kojeg čine:

 1. GRAD METKOVIĆ
 2. PRORAČUNSKI KORISNICI GRADA  METKOVIĆA
  koji su evidentirani u Registru korisnika proračuna:
 • DJEČJI VRTIĆ  METKOVIĆ ( RKP broj 32035 )
 • GRADSKA KNJIŽNICA  METKOVIĆ ( RKP broj 42223 )
 • USTANOVA ZA  KULTURU  I  SPORT  METKOVIĆ ( RKP broj 32027 )
 • JAVNA VATROGASNA  POSTROJBA  METKOVIĆ ( RKP broj 32264 )
 • PRIRODOSLOVNI MUZEJ  METKOVIĆ  ( RKP broj 47869 )
 1. DRUŠTVA U  100 %  VLASNIŠTVU  GRADA  METKOVIČA:
 • METKOVIĆ o.o. Metković
 • ČISTOĆA METKOVIĆ d.o.o. Metković
 • METKOVIĆ RAZVOJ  o.o.  Metković
 1. URED TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA  METKOVIČA

Prema neslužbenim podacima u posljednje tri i pol godine u gore navedene institucije je zaposleno između 40 i 50 osoba na neodređeno vrijeme. Podaci su provjerljivi u institucijama koje vode o tomu podatke (Porezna uprava, Zavod za zapošljavanje, Zavod za mirovinsko osiguranje i sl.).

Ne ulazeći u konkretna imena i prezimena zaposlenih osoba (sukladno zakonu), iako bi javnosti bila vrlo interesantna (tko su, što su i iz koje političke opcije dolaze), pretpostavit ćemo prosječnu neto plaću od oko 3.800 kuna za svakog novozaposlenog od tih osoba. Na takvu plaću, ovisno o broju članova obitelji i uzdržavanih pretpostaviti ćemo da je oko 2.200 kuna ukupnih davanja prema državi: iz plaće, na plaću, poreza i prireza.

Ukupni trošak pojedinačne plaće iznosi oko 6.000 kuna po svakom novozaposlenom.

Ako pomnožimo 50 osoba sa 6.000 kuna te puta 12 mjeseci dolazimo do iznosa od 3,6 milijuna kuna godišnje, dakle njihov rad košta porezne obveznike grada Metkovića, samo plaća.

Ako taj iznos pomnožimo sa tri godine dobivamo iznos od 10,8 milijuna kuna ili gotovo trećinu prosječnih jednogodišnjih proračuna grada Metkovića.

Pretpostavljamo da su građani upoznati da država putem Zavoda za zapošljavanje dodjeljuje sredstva za samozapošljavanje onima koji žele postati poduzetnici ili zapošljavanje nezaposlenih isplaćuje direktno poduzetnicima. Iznosi se kreću od 24.000 kn do 36.000 kuna, ovisno o školskoj spremi i drugim kriterijima.

Zamislite da Grad Metković i njegova društva i ustanove nisu zaposlile tih 40-50 djelatnika (koji im zasigurno nisu baš nasušno potrebni), već da su donijeli odluku da će se ta sredstva iz proračuna odobriti za nova zapošljavanja poduzetnicima na području Metkovića i onima koji to tek žele postati. U načelu, sredstva koja vam dodijeli država, grad vas dodatno potiče sa istim tim iznosom. Podsjećamo, radi se od 3,6 milijuna kuna godišnje.

Sukladno kriterijima Zavoda za zapošljavanje stvorili bi se dodatni stimulirajući uvjeti za zapošljavanje i poduzetnici su mogli zaposliti do oko 150 djelatnika godišnje, odnosno 450 djelatnika u protekle tri godine. Što bi to značilo za ovaj grad i zapošljavanje nezaposlenih osoba, nećemo ni komentirati. S tim da je bitno napomenuti da zaposlene osobe u gospodarstvu iz svojih plaća pune između ostalog i gradski proračun, a osobe koje rade u gradskim institucijama su na teret proračuna, tj. osobe u gospodarstvu moraju i njima zaraditi ukupnu plaću.

Sada se postavlja pitanje da li netko ne zna kako funkcionira punjenje budžeta od redovnih prihoda, ili zna pa svjesno nije htio napravili.

Ako nije htio, logika navodi da je zapošljavanjem 40-50 podobnih na teret proračunskih sredstava želio doći do 150 sigurnih glasova na izborima, da bi se mogao baviti tzv. nacionalnim interesima, a ne rješavanjem lokalnih komunalnih problema i stvaranje preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta.

Na kraju ne možemo da se ne zapitamo da li su birači Metkovića na prošlim lokalnim izborima dali mandat da izvršna vlast Metkovića i vijećnici hodočaste po Omišu, Pločama, Dubrovniku, Vrgorcu i ostatku Hrvatske ili su izabrani da stvore preduvjete za opstanak i prosperitet građana Metkovića.

GOSPODARSTVO

Kineski ministar poljoprivrede s izaslanstvom u posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Objavljeno prije

Ministar poljoprivede NR Kine Han Changfu s izaslanstvom, u pratnji ministra poljoprivrede RH Tomislava Tolušića i njegovih suradnika, u posjetu je Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a tijekom posjeta poluotoku Pelješcu s visokim gostima se susrela zamjenica župana Žaklina Marević.

Budući da su članovi kineskog izaslanstva izrazili zanimanje za poljoprivredu na području naše županije, a posebice za marikulturu, izaslanstva su posjetila i uzgajalište školjaka u mjestu Luka na Pelješcu, gdje su se iz prve ruke imali priliku upoznati s načinom uzgoja ove poznate stonske delicije.

Kineski ministar poljoprivrede posjetio Dubrovačko-neretvansku županiju

Tijekom susreta bilo je riječi i o vinarstvu i vinogradarstvu, a razgovaralo se o turizmu kao najvažnijoj gospodarskoj grani, poljoprivrednoj proizvodnji u dolini Neretve, s naglaskom na proizvodnju mandarina, kao i o tome koje bi bile mogućnosti ulaganja gospodarstvenika iz NR Kine na području naše županije.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama9 300×250

Najčitanije