Ostanimo u kontaktu

KAKO SE POZNATI NERETVANSKI UGOSTITELJ NOSI S NOVIM PROBLEMIMA

Pavo Jerković: ‘država se postavila partnerski s ciljem da opstanemo’

Objavljeno prije

Pandemija Koronavirusa zaustavila je brojne aktivnosti ljudi u svim zemljama svijeta, oboljelih je preko dva milijuna, mnogi su umrli ili se bore za život. Na sreću sve je više onih koji su se izliječili. Mnoge su gospodarske aktivnosti prestale, a na prvoj crti obrane protiv opakog neprijatelja nalaze se zdravstveni radnici, volonteri, članovi Crvenog križa, vatrogasci, policajci, vozači Hitne i vozači kamiona s robama za vlastite i druge države. Tu su svakako i trgovci i nastavnici, i čistačice i mnogi drugi u lancu bez kojega je život nezamisliv.

O turizmu u Hrvatskoj i u svijetu slušamo svakog dana. Jasno je da je turistička sezona propala, ako ne 100 posto, onda je 80 posto sigurno da od zarade iznajmljivača i hotelijera neće biti ništa ili gotovo ništa. Nemaju se čemu nadati ni ugostitelji. Naša država pokušava iznjedriti neka rješenja pa se razgovara s Čekom Republikom, a domaće kapacitete pokušat će se makar dijelom popuniti domaćim gostima, uz nešto niže cijene. Hoće li to biti moguće već u lipnju, ili možda u srpnju, ili će se čekati kolovoz i rujan, nitko ne zna.

Iako turizam na neretvanskom području ne bilježi neke velike brojke i postotke, u posljednjih nekoliko godina rezultati su sve bolji. Posebice u organizaciji foto-safari izleta rijekama kroz deltu Neretve, sve do Badžule, Jezera Kuti, Vida ili Momića.

Poznati neretvanski (i hrvatski) ugostitelj Pavo Jerković idejni je tvorac foto-safari izleta, a prvi su put gosti u njegovoj lađi zaplovili 16. srpnja 1996.godine.

Šest godina prije otvorio je novoizgrađeni Restoran Villa Neretva, čiju je 30-tu obljetnicu obilježio u veljači ove godine.

Za novu, ovogodišnju sezonu posebno je pripremio konobu ‘Neretvanska kuća‘ koja može primiti 150 gostiju. Pavin restoran Villa Neretva stalno je među 100 top restorana u okviru Gastronaut kluba Hrvatska, a već je 26 godina među najboljih 11!

Neretvanska kuća, foto-safari

Nakon poduljeg uvoda, logično je da smo Pavu Jerkovića pitali što radi kad ne smije, odnosno kad ne može raditi?

– Čujte, nismo se već dugo čuli, a trenutačne su okolnosti posebne. Nikome nije lako pa ni meni ni mojoj obitelji, ali realnost i sve što se događa moramo prihvatiti. Svakog dana pješačim 5-6 kilometara uz naše kanale, potom pozorno razgledavam slike ili video zapise iz poslovnog i obiteljskog albuma, razgovaram s kolegama iz cijele Hrvatske o načinima kako možemo jedni drugima pomoći.

Naš restoran ne radi od 15. ožujka ove godine i nije nam lako, kao što ni drugima nije lako. Imali smo ugovore s 4 agencije plus s dvije nove o dolasku gostiju. Nažalost, otkazani su dolasci za ožujak, travanj, svibanj i lipanj, a što će se dalje događati ne znam. Ako virus nestane i mjere popuste možda će nešto posla biti u kolovozu, rujnu i listopadu kad dolazi i berba mandarina. Kako ni ja ni moji kolege ne znaju što će se događati, jedino što mogu reći jest da moramo stezati kaiš i živjeti u skladu s prilikama. Naši su gosti uvijek bili zadovoljni ne samo zbog odnosa naše obitelji prema njima već i zbog odnosa neretvanskih težaka prema njima. Oni, kad susretnu goste daruju im svoje voće, zapjevaju s njima i srdačno ih pozdravljaju, a naši gosti to ne zaboravljaju. Nije sve u žabama i jeguljama, ima nešto sadržajnije i jače u tom odnosu gosta i domaćih ljudi, – kazuje nam Jerković.

Ipak, postavljamo i drugo pitanje, kako se snalazite dok ne radite, pomaže li vam država i što je s vašim zaposlenicima?

– Znate, u našem restoranu radi nas sedmoro, mi članovi obitelji i dva radnika, glavni konobar i kuharica. Njih dvoje tu su punih 25 godina. Kriza jest i ne radimo, ali moji radnici neće dobiti otkaz. Imam 17,5 godina staža u Njemačkoj a ukupno 47,5 godina i svašta sam prošao, ali i naučio da svoje radnike treba cijeniti jer bez njih nema ni nas poslodavaca. Država nam pomaže svojim odlukama i mjerama pa se nadam da ćemo jednog dana nastaviti normalno raditi. Inače, država se postavila baš partnerski s ciljem da opstanemo, ne samo mi ugostitelji već i ostali. To treba ne samo pozdraviti već i cijeniti. Pa zamislite vi, nama je ovoga proljeća trebalo doći preko dvije tisuće učenika osnovnih i srednjih škola na izlete, a njih nema, zna se zbog čega. Rečeno je da ove godine neće biti krizme i pričesti pa ja molim crkvene vlasti da razmisle je li moguće to napraviti u kolovozu ili u listopadu jer dogodine neće biti lako organizirati krizme i pričesti za dvije generacije, – zaključno će naš sugovornik (na daljinu) Pavo Jerković.

29. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA METKOVIĆA

Grad izdvaja milijun kuna za poduzetnike, smanjeno učešće roditelja za vrtić, a sjednicu će zasigurno obilježit i izostanak oporbenih vijećnika

Objavljeno prije

U srijedu je održana 29. sjednica Gradskoga vijeća Grada Metkovića na kojoj su usvojene sve točke dnevnoga reda. Pored usvojenih točaka ovu sjednicu će zasigurno obilježiti i izostanak oporbenih vijećnika, Mosta i SDP-a, bez kojih je kvorum ipak zadovoljen i vijeće je nastavilo sa radom.

Prvom točkom Željko Mordžin i Krešimir Kuran vratili su se u gradsku vijećnicu. Mordžin na mjesto Petra Marušića koji ga je privremeno mijenjao, a Kuran umjesto Siniše Bebića jer je tako dogovoreno koalicijskim sporazumom između gradskih organizacija SDP-a i HSU-a.

Nadalje usvojen je i Prijedlog Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Metkovića od 1. siječnja 2020. godine do 30. lipnja 2020. godine i Polugodišnje izvješće o radu Gradonačelnika za isti taj period.

U trećoj točki usvojen je Prijedlog zaključka o prihvaćanju Ugovora o pravu građenja i prijenosu investitorskih prava između Grada Metkovića i društva Čistoća Metković d.o.o. za obavljanje komunalnih djelatnosti, izgradnju postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada na lokaciji Vrbovci.

Također su usvojene Odluka o davanju prethodne suglasnosti na Opće uvjete isporuke komunalne usluge javnih tržnica na malo u Gradu Metkoviću i Odluka o davanju prethodne suglasnosti na Opće uvjete isporuke komunalne usluge za uslugu ukopa na gradskim grobljima u Gradu Metković.

Kroz naredne dvije točke Grad Metković je izdvojio milijun kuna za poduzetnike. Pola milijuna kuna kroz Program potpora poduzetnicima za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa te već prethodno planiranih preostalih pola milijuna kroz potpore namijenjenih novoosnovanim tvrtkama i obrtima te za nabavku strojeva, opreme i uređenja poslovnog prostora.

Posljednjom točkom dnevnog reda usvojen je Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o načinu i uvjetima sudjelovanja roditelja u cijeni programa Dječjeg vrtića Metković prema kojoj je smanjeno učešće roditelja za 150 kuna za 10-satne programe i za 100 kuna za 5,5-satne programe.

Sjednicu smo prenosili uživo, u cijelosti je možete pogledati u video prilogu iznad, a u nastavku donosimo kratku izjavu gradonačelnika Dalibora Milana o izdvajanjima za poduzetnike.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije