Ostanimo u kontaktu

SITUACIJA JE NEIZVJESNA

Pandemija koronavirusa stvorila krizu gospodarstva, nezaposlenih je sve više

Objavljeno prije

Da je pandemija koronavirusa uzdrmala sve segmente ljudskog života i rada svima je jasno, samo ostaje pitanje kada će kriza prestati i koliko i kada možemo računati na oporavak gospodarstva kao pokretača svih ostalih aktivnosti.

Kriza se posebno manifestirala u zemljema sa slabom gospodarskom osnovnom, ali i unutar tih zemalja u pojedinim regijama. U SAD su bez posla ostali milijuni radnika, u Njemačkoj i drugdje također.

Vlade brojnih država upravo u pokretanju gospodarskih aktivnosti vide put do bržeg izlaska iz nezapamćene krize, pa je tako i u Hrvatskoj.

Da je stanje više nego ozbiljno svjedoči i potražnja za novim radnicima putem natječaja HZZ-a. Tako je Ispostava HZZ u Metkoviću ovih dana objavila samo pet natječaja, ali samo za područje Grada Metkovića i Općine Slivno. Traže se knjigovođa, dva vozača/vozačice i elektroinstalater za područje Metkovića, i inženjer građevine za područje Slivna/Duboka. Taj natječaj objavio je kineski konzorcij čiji radnici rade na Pelješkom mostu.

Za područja Opuzena, Ploča, Pojezerja, Kule Norinske i Zažablja nije raspisan niti jedan natječaj.

Ni najstariji Neretvani ne pamte tako mali broj slobodnih radnih mjesta na određeno ili neodređeno radno vrijeme. Godinama je prosječan broj registriranih nezaposlenih na HZZ iznosio oko dvije tisuće, ponekad i više. Prošle godine taj broj bio je nešto smanjen zbog odlazaka na rad u inozemstvo ili zbog sezonskog zapošljavanja. Ove godine zbog krize ne rade brojni hoteli ili ugostiteljski objekti, ali ni druga poduzeća pa se ljudi nemaju gdje zaposliti.

Sve aktivnosti za oporavak gospodarstva usko su vezane s razvojem epidemiloškog stanja u zemlji i u svijetu. Svi bi voljeli da se smanji broj oboljenja, oboljelih i umrlih, da se granice otvore i intenziviraju gospodarske aktivnosti, ali su bilo kakve prognoze zapravo nemoguće jer opaki virus, kažu stručnjaci ne miruje.

PRVA ETAPA PREVLAKA - METKOVIĆ

Startao 3. Memorijalni biciklistički maraton Prevlaka – Vukovar, predviđeni dolazak u Metkovć u 17 sati

Objavljeno prije

U suorganizaciji Udruge veterana 4.gardijske brigade DNŽ i Biciklističkog kluba Metković deseteročlana ekipa jutros rano s Prevlake pošla je na treći po redu Memorijalni biciklistički maraton Prevlaka – Vukovar (Ilok).

Maraton se vozi u spomen na 12 mučki ubijenih redarstvenika u Borovu Selu 2. svibnja 1991. godine. Samim maratonom bi spojili dvije najudaljenije točke u RH Prevlaku i Ilok.

Prioritet ovog maratona je promicanje Domovinskog rata, kao i spomen na one koji su položili svoje živote na oltaru Domovine. Maraton je planiran krajem travnja ali zbog tadašnje situacije s pandemijom koronavirusa je odgođen i kreće u sadašnjem terminu.

Dužina maratona je oko 1000 km i vozi se u 7 etapa (dana) preko teritorija RH od 14.07.2020.g. do 19.07.2020.g.

-14.07.2020.g. etapa Prevlaka-Metković
-15.07.2020.g. etapa Metković – Knin
-16.07.2020.g. etapa Knin – Slunj
-17.07.2020.g. etapa Slunj – Hrvatska Kostajnica
-18.07.2020.g. etapa Hrvatska Kostajnica – Ernestinovo
-19.07.2020.g. etapa Ernestinovo-Nuštar – Vukovar-Borovo-Ilok

Predviđeni dolazak u Metković je oko 17 sati gdje je planirano paljenje svijeća kod spomenika poginulim braniteljima.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije