Ostanimo u kontaktu
Hotel PRESIDENT 1200×200

IZVANREDNA PRESSICA U OB DUBROVNIK

Pacijent zaražen ospicama je dobro, svi s kojima je kontaktirao su obrađeni

Objavljeno prije

Opća bolnica Dubrovnik

Pacijent hospitaliziran u dubrovačkoj bolnici, kojem je danas potvrđena zaraza ospicama, do kraja tjedna bit će otpušten kući.

Osjeća se dobro, i više nije zarazan, objavili su na izvanrednoj konferenciji za novinare ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić, šef Infektologije Stjepan Đuričić i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Obradili smo sve koji su bili u kontaktu sa zaraženim, prvenstveno zdravstvene radnike, ali i pacijente Objedinjenog bolničkog prijema koji su bili u blizini – rekao je dr Lakić i dodao kako se ne može tvrditi da pri tom nitko nije zaražen, ali inkubacija bolesti traje 10 do 12 dana, pa je prerano o tome govoriti.

No, razloga za paniku nema, naglašava ravnatelj Bekić. Nema naznaka za epidemiju ospica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, napominje Bekić, ali postoje određeni rizici, prije svega zbog niske procijepljenosti proteklih godina zbog epidemije u susjednim zemljama, kao i činjenice o velikom protoku ljudi kroz turistički Dubrovnik.

Na pitanje je li Zavod za javno zdravstvo propustio ranije provesti aktivniju provakcinacijsku kampanju, dr Lakić, inače epidemiolog, kaže kako proteklih šest godina izrađuju posebne brošure, no u konačnici odluku o cijepljenju donose roditelji. Od 2012. u ovoj se županiji bilježi kontinuirani pad procijepljenosti koji je prošle godine doživio vrhunac.

Dr. Lakić kaže kako se stvari shvaćaju olako, pa podsjeća na komplikacije ove dječje bolesti i statistiku koja ukazuje da jedan od tisuću zaraženih u konačnici umre.

U Srbiji je, tvrdi, ta statistika još i gora, jedan umrli na 350 zaraženih. Najčešće se radilo o pneumoniji, a svi umrli bili su mlađi od 45 godina.

Piše: Silvia Rudinović / Dubrovački vjesnik

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije