Ostanimo u kontaktu

DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN UČITELJA

Ovogodišnji Svjetski dan učitelja u znaku učitelja, žrtava COVID-a

Objavljeno prije

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Nositelj obilježavanja Dana učitelja je Education International, svjetska krovna sindikalna organizacija obrazovnih sindikata koja broji 32 milijuna članova. Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske provodi obilježavanje Dana učitelja u svojim podružnicama u srednjim školama i učeničkim domovima diljem Hrvatske.

Taj je dan prigoda za ukazivanje kako se rad učitelja i nastavnika cijeni kao iznimno važan za ukupan razvoj društva. Nakana je obilježavanja Svjetskog dana učitelja dati potporu nastavnicima  u njihovu obavljanju odgovorne zadaće i izvući ih iz anonimnosti te naglasiti važnost njihove profesije i obrazovanja čiji su oni nositelji. Zbog toga se taj dan obilježava u 178 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Proglasio ga je UNESCO u spomen na 5. listopada 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Učitelji imaju najvažniju ulogu u unaprjeđenju odgoja i obrazovanja te u razvoju čovjeka i suvremenog društva.

Proživljavamo turbulentna vremena. Pandemija uzrokovana COVID-om još uvijek hara svijetom s razornim utjecajem na obrazovanje. Izgubili smo širom svijeta bezbroj kolega – učitelja. Svjedočimo zatvaranju škola i nemogućnosti održavanja nastave licem u lice. Prisiljeni smo koristiti računalne alate za učenje na daljinu što otežava uvjete rada nastavnicima širom svijeta, jednako kao i u Hrvatskoj. Na svjetskom nivou, ove je godine pažnja za Dan učitelja usmjerena je na učitelje žrtve pandemije, žrtve COVID-a. Zato je pokrenuta stranica teachercovidmemorial.org gdje se mogu poslati fotografije preminulih nastavnika, priče i sjećanja vezano za naše kolege koje su bile žrtve COVID-a. Na stranici teachercovidmemorial.org može se javno svjedočiti o trajnom utjecaju koji su nastavnici imali na naše živote, o onom što su plemenito prenijeli i ugradili u nas. Ljudi širom svijeta iz Argentine, Malezije, Kameruna, Kosova, Nepala, Iraka, Libanona… objavljuju fotografije svojih nastavnika i kolega uz riječi zahvale.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

#WorldTeachersDay i #TeacherTribute

CENTAR ZA KARIJERE MLADIH

Savjetnica župana Žaklina Marević na otvorenju EXPO smotre visokoobrazovnih institucija

Objavljeno prije

Savjetnica župana Žaklina Marević nazočila je u ponedjeljak u Dubrovniku EXPO smotri visokoobrazovnih institucija u sklopu koje će srednjoškolci iz Dubrovačko- neretvanske županije kao i njihovi vršnjaci iz Splitsko – dalmatinske županije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine dobiti priliku upoznati se s brojnim visokoobrazovnim institucijama, tvrtkama i drugim sudionicima, a sve kako bi se što bolje pripremili za tržište rada.

Savjetnica Marević ovom je prilikom istaknula kako je raduje što su, uz dubrovačke, na događaj stigli i učenici iz drugih županija, ali i zemalja.

”Ova suradnja znači puno svima nama, posebno mladima za razvijanje što bolje i kvalitetnije budućnosti”, napomenula je ona.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Više od 1500 maturanata kroz dva dana imat će priliku upoznati se s programima Visokog učilišta Algebra, RIT Croatia, Zagrebačke škole ekonomije i managementa, Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Dubrovniku, University Collegea Aspira, Sveučilišta VERN’, Hrvatskog katoličkog sveučilište, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagreb, Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Učilišta Profokus.

Srednjoškolcima će se u formi izlagača i panelista predstaviti i Predstavništvo Europske komisije u RH, a naglasak će staviti na Konferenciju o budućnosti Europe i programe za mlade.

Smotra se održava u organizaciji Centra za karijere mladih Dubrovnik.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije