Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

JADRANSKO-JONSKA AUTOCESTA

Otvoreno pismo župana premijeru

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić

Jadransko-jonska autocesta ne ide preko Dubrovnika. Tim povodom Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić je uputio otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojem traži da poštuje postojeći Prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije i Strategiju prometnog razvoja Hrvatske. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine Milanović,

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

bili smo neugodno iznenađeni Vašom najavom s prekjučerašnjeg sastanka u Cavtatu da se, po pitanju prometnih rješenja u RH, odstupa od strateških i prostorno planskih dokumenata Republike Hrvatske I Dubrovačko-neretvanske županije i da će se nastavak gradnje autoceste od Ploča premjestiti iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Podsjećamo Vas da je važećom Strategijom prometnog razvoja RH, važećom Strategijom prostornog uređenja RH, kao i Prostornim planom DNŽ trasa autoceste od čvora Ploče položena teritorijem RH do Osojnika i tu izlazi na teritorij BiH, te kroz tu državu, Crnu Goru i Albaniju može nastaviti prema Grčkoj.

Pitamo Vas kako to mislite jednim dogovorom bez ikakve rasprave i konzultacije s onima kojih se to tiče, derogirati strateške državne dokumente koji se pripremaju godinama, i koji su godinama na snazi.

Znači li to da je postupak izrade i donošenje strateških dokumenata i prostornih planova s angažiranjem građana i struke samo fingiranje demokratske procedure, a da se odluke donose u uskom krugu  i na prigodnim sastancima?

Je li lokalna i regionalna samouprava izraz prava građana na upravljanje određenim poslovima na svom području, u koji spada i prostorno planiranje ili se ona može suspendirati kad se kome hoće?

Interes Dubrovačko-neretvanske županije, a uvjereni smo i interes RH je da autocesta od Ploča ide hrvatskih teritorijem do Osojnika, da osim povezivanja dubrovačkog područja s ostalim dijelovima RH i Europe poveže područje Županije  i osigura joj ravnomjeran razvoj i konkurentnost u Hrvatskoj i svijetu.

Tvrdnje koje smo čuli da bi autocesta ugrozila Dubrovnik, jer bi navodno prošla kroz grad su neozbiljne i naravno netočne, jer cesta po važećim dokumentima prije dolaska do Dubrovnika skreće u BiH kod Osojnika.

Tražimo od Vas da se držite važećih strateških i prostorno-planskih dokumenata u RH i da u skladu s tim u razgovorima s čelnicima susjednih država i na sastanku u Berlinu, inzistirate da se nastavak autoceste od Ploča ostvari u skladu s tim dokumentima.

Ukoliko interesi DNŽ u ovome pogledu ne bi bili zaštićeni ostavljamo sebi pravo intervenirati kod čelnika država koji su uključeni u projekt Jadransko jonske autoceste i sastanaka u Cavtatu i Berlinu.

Jadransko-jonska autocesta

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije