Ostanimo u kontaktu

OPĆINA SLIVNO

Otvoreni radovi na Reciklažnom dvorištu Pižinovac – Lovorje

Objavljeno prije

Reciklažno dvorište Slivno, početak radova 08

U Općini Slivno, na lokaciji Pržinovac – Lovorje, danas su se otvorili radovi na reciklažnom dvorištu, prvom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Radove su otvorili načelnik Općine Slivno Smiljan Mustapić, predstavnica Regionalne razvojne agencije DUNEA i zamjenica župana Žana Marević te predstavnici izvođača radova, tvrtke Mipek d.o.o. iz Križa.

Reciklažno dvorište Pižinovac – Lovorje vrijedno je 2.235.203,03 kune, a 85% iznosa, 1.899.922,57 kuna, financira se putem bespovratnih EU sredstava, osiguranih kroz natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike i njegov Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., dok će Općina Slivno ostatak sredstava financirati putem proračuna. Nositelj projekta je Općina Slivno, a pripremala ga je Regionalna razvojna agencija DUNEA.

Načelnik Općine Slivno, Smiljan Mustapić, kazao je da ova značajna investicija poboljšati infrastrukturu općine i olakšati upravljanje otpadom.

– Općina Slivno već tri godine radi na ovom projektu. Ovo je za nas jedna velika i značajna investicija kojom ćemo poboljšati standard naših ljudi. Bit će manje kominalnog otpada jer će on biti razvrstavan i plasiran na drugi način. To je značajna investicija. Općina, prema zadnjem popisu, broji 2000 stanovnika, a preko sezone bude i preko 6000 stanovnika i naš problem upravljanjem komunalnim otpadom tad je značajno povećan, čak tri do četiri puta tako da se moramo pripremiti i za ljeto. Ovo će biti jedan značajni projekt za Općinu Slivno koji će nam olakšati i poboljšati infrastrukturu – kazao je Mustapić.

Zamjenica župana Žana Marević kazala je da će Reciklažno dvorište Pižinovac – Lovorje biti važno za županiju, pogotovo nakon otvorenja Županijskog centra za gospodarenje otpadom.

– Reciklažno dvorište Pižinovac – Lovorje bit će dio sustava gospodarenja otpadom na području Dubrovačko-neretvanske županije kada se izgradi Županijski centar za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju koji je od važnosti za Republiku Hrvatsku kako bi se ispunili zahtjevi pravne stečevine Europske unije u području očuvanja i zaštite okoliša i promicanja učinkovitosti resursa – kazala je Marević.

Predstavnik izvođača radova, tvrtke Mipek, Zoran Družijanić, kazao je da će radovi biti završeni do kraja lipnja.

– Radovi počinju sutra s iskolčenjem gradilišta. Dolazi geodet i nakon toga kreću iskopi. Zatim će na red doći sabirna jama i nakon toga elektroinstalacije, vodovodne instalacije, instalacije odvodnje, priprema površine, asfaltiranje i opremanje. Rok radova bi trebao biti 25. lipnja – rekao je Družijanić.

Na reciklažnom dvorištu otvorit će se jedno ili dva nova radna mjesta, a načelnik Smiljan Mustapić vjeruje da će i drugi slijediti primjer Općine Slivno i učiti iz njihovog iskustva.

Marija Jeramaz

VINOGORJE KOMARNA

Vina Terra Madre, Rizman i Volarević osvajaju američko tržište

Objavljeno prije

Kako nam je nedavno u razgovoru gosp. Davor Martinović i najavio, vina iz Vinogorja Komarna; Terra Madre, Rizman i Volarević naći će se na policama diljem Amerike.

Kako piše Metković.hr, Američka tvrtka Croatian Premium Wine Imports, Inc. (CPWI) sa sjedištem u Bostonu dobila je saveznu dozvolu za uvoz hrvatskih vina u SAD, a nama je zanimljivo da će početi s vinima iz Vinogorja Komarna, tj. vinarijama Rizman, Terra Madre i Volarević.

Budući da ima izravan pristup brojnim dalmatinskim vinarijama koje proizvode autohtone sorte, kao što su plavac mali, pošip i tribidrag (izvorna sorta poznata u SAD-u pod imenom “Zinfandel”), CPWI će početi surađivati s vinarijama u Komarni, koje su usredotočene na proizvodnju vrhunskih vina, uključujući crvena, bijela i rosé vina.

S obzirom na to da potpredsjednica Uprave za upravljanje robnim markama tvrtke CPWI Mirena Bagur korijene vuče iz Metkovića, tj. Dubrovačko-neretvanske županije, prvo partnerstvo započeo je upravo s područjem Komarne. Inače, Mirenin suprug Win Burke predsjednik je i glavni izvršni direktor tvrtke.

Vinogorje Komarna sastoji se od sedam vinarija udruženih pod nazivom K7 (Komarna sedam).

– Vinarije se vode rijetko viđenim suradničkim pristupom radu u svim elementima proizvodnje vina, uključujući zajedničko postavljanje meteorološke stanice, suradnju u području navodnjavanja te ostale segmente poslovanja, poput distribucije vina – rekla je za Metkovic.hr gđa Bagur.

Mihovil Štimac, predsjednik Udruge K7, ističe da se raduju dugoročnom partnerstvu s CPWI timom za uvoz i distribuciju K7 vina te navodi da se Udruga, uz prepoznatost kvalitete svojih vina u Hrvatskoj i Europi, također nada povećanju njihove prisutnosti i vidljivosti u SAD-u.

Više o tvrtki Croatian Premium Wine Imports možete doznati na njezinu mrežnom mjestu www.croatianpremiumwine.com.

Nastavi čitati
METKOM – Čestitka

Najčitanije