Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

OPĆINA SLIVNO

Otvoreni radovi na Reciklažnom dvorištu Pižinovac – Lovorje

Objavljeno prije

Reciklažno dvorište Slivno, početak radova 08

U Općini Slivno, na lokaciji Pržinovac – Lovorje, danas su se otvorili radovi na reciklažnom dvorištu, prvom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Radove su otvorili načelnik Općine Slivno Smiljan Mustapić, predstavnica Regionalne razvojne agencije DUNEA i zamjenica župana Žana Marević te predstavnici izvođača radova, tvrtke Mipek d.o.o. iz Križa.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Reciklažno dvorište Pižinovac – Lovorje vrijedno je 2.235.203,03 kune, a 85% iznosa, 1.899.922,57 kuna, financira se putem bespovratnih EU sredstava, osiguranih kroz natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike i njegov Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., dok će Općina Slivno ostatak sredstava financirati putem proračuna. Nositelj projekta je Općina Slivno, a pripremala ga je Regionalna razvojna agencija DUNEA.

Načelnik Općine Slivno, Smiljan Mustapić, kazao je da ova značajna investicija poboljšati infrastrukturu općine i olakšati upravljanje otpadom.

– Općina Slivno već tri godine radi na ovom projektu. Ovo je za nas jedna velika i značajna investicija kojom ćemo poboljšati standard naših ljudi. Bit će manje kominalnog otpada jer će on biti razvrstavan i plasiran na drugi način. To je značajna investicija. Općina, prema zadnjem popisu, broji 2000 stanovnika, a preko sezone bude i preko 6000 stanovnika i naš problem upravljanjem komunalnim otpadom tad je značajno povećan, čak tri do četiri puta tako da se moramo pripremiti i za ljeto. Ovo će biti jedan značajni projekt za Općinu Slivno koji će nam olakšati i poboljšati infrastrukturu – kazao je Mustapić.

Zamjenica župana Žana Marević kazala je da će Reciklažno dvorište Pižinovac – Lovorje biti važno za županiju, pogotovo nakon otvorenja Županijskog centra za gospodarenje otpadom.

– Reciklažno dvorište Pižinovac – Lovorje bit će dio sustava gospodarenja otpadom na području Dubrovačko-neretvanske županije kada se izgradi Županijski centar za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju koji je od važnosti za Republiku Hrvatsku kako bi se ispunili zahtjevi pravne stečevine Europske unije u području očuvanja i zaštite okoliša i promicanja učinkovitosti resursa – kazala je Marević.

Predstavnik izvođača radova, tvrtke Mipek, Zoran Družijanić, kazao je da će radovi biti završeni do kraja lipnja.

– Radovi počinju sutra s iskolčenjem gradilišta. Dolazi geodet i nakon toga kreću iskopi. Zatim će na red doći sabirna jama i nakon toga elektroinstalacije, vodovodne instalacije, instalacije odvodnje, priprema površine, asfaltiranje i opremanje. Rok radova bi trebao biti 25. lipnja – rekao je Družijanić.

Na reciklažnom dvorištu otvorit će se jedno ili dva nova radna mjesta, a načelnik Smiljan Mustapić vjeruje da će i drugi slijediti primjer Općine Slivno i učiti iz njihovog iskustva.

Marija Jeramaz

ČISTOĆA METKOVIĆ

Potpisan ugovor za izgradnje kompostane Metković

Objavljeno prije

Ugovor za projekt izgradnje kompostane Metković potpisali su danas direktor Čistoće Metković Tomislav Jakić te predstavnici tvrtki izvođača radova, Texo gradnja d.o.o. i Trag d.o.o., Pero Račić i Valento Šutalo, a uz nazočnost gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana.

Ukupna vrijednost investicije je 24 milijuna kuna, pri čemu je Čistoća Metković dobila 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova. Vrijednost radova je 16 milijuna kn, a planirani rok završetka je 18 mjeseci.

Lokacija kompostane bit će u Vrbovcima, na čestici površine 1.8 ha, a njezinom izgradnjom osigurat će se infrastruktura potrebna za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada, što će doprinijeti unaprjeđenju sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području Grada Metkovića.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na postrojenju za obradu biootpada obrađivat će se biootpad sakupljen na području gradova Metkovića i Opuzena te susjednih općina Kula Norinska i Zažablje. Dodatno će se na kompostanu dovoziti i biootpad od proizvodnje voća i povrća koji će se preuzimati od poslovnih subjekata, a rješavat će se i dugogodišnji problem otpadne mandarine koja se trenutno odlaže na neprimjerene načine.

– Izgradnjom kompostane Grad Metković će zaokružiti sustav održivoga gospodarenja otpadom, u koji smo u protekle četiri godine uložili znatna sredstva te napore. Važno je napomenuti kako smo u sustav održivoga gospodarenja otpadom uložili 43,7 milijuna kn, a od čega nam je 26,2 milijuna sufinancirano iz različitih fondova. Kroz projekt ‘Učimo gospodariti otpadom’ proveli smo edukaciju građana, nabavili smo 8680 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koje su u fazi isporuke krajnjim korisnicima, nabavili smo dva nova vozila specijalizirana za odvojeno prikupljanje otpadom, a u tijeku je i izgradnja sortirnice te nadvišenja odlagališta otpada na Dubravici, – istaknuo je gradonačelnik Dalibor Milan.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije