Ostanimo u kontaktu

OPĆINA SLIVNO

Otvoreni radovi na Reciklažnom dvorištu Pižinovac – Lovorje

Objavljeno prije

Reciklažno dvorište Slivno, početak radova 08

U Općini Slivno, na lokaciji Pržinovac – Lovorje, danas su se otvorili radovi na reciklažnom dvorištu, prvom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Radove su otvorili načelnik Općine Slivno Smiljan Mustapić, predstavnica Regionalne razvojne agencije DUNEA i zamjenica župana Žana Marević te predstavnici izvođača radova, tvrtke Mipek d.o.o. iz Križa.

Reciklažno dvorište Pižinovac – Lovorje vrijedno je 2.235.203,03 kune, a 85% iznosa, 1.899.922,57 kuna, financira se putem bespovratnih EU sredstava, osiguranih kroz natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike i njegov Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., dok će Općina Slivno ostatak sredstava financirati putem proračuna. Nositelj projekta je Općina Slivno, a pripremala ga je Regionalna razvojna agencija DUNEA.

Načelnik Općine Slivno, Smiljan Mustapić, kazao je da ova značajna investicija poboljšati infrastrukturu općine i olakšati upravljanje otpadom.

– Općina Slivno već tri godine radi na ovom projektu. Ovo je za nas jedna velika i značajna investicija kojom ćemo poboljšati standard naših ljudi. Bit će manje kominalnog otpada jer će on biti razvrstavan i plasiran na drugi način. To je značajna investicija. Općina, prema zadnjem popisu, broji 2000 stanovnika, a preko sezone bude i preko 6000 stanovnika i naš problem upravljanjem komunalnim otpadom tad je značajno povećan, čak tri do četiri puta tako da se moramo pripremiti i za ljeto. Ovo će biti jedan značajni projekt za Općinu Slivno koji će nam olakšati i poboljšati infrastrukturu – kazao je Mustapić.

Zamjenica župana Žana Marević kazala je da će Reciklažno dvorište Pižinovac – Lovorje biti važno za županiju, pogotovo nakon otvorenja Županijskog centra za gospodarenje otpadom.

– Reciklažno dvorište Pižinovac – Lovorje bit će dio sustava gospodarenja otpadom na području Dubrovačko-neretvanske županije kada se izgradi Županijski centar za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju koji je od važnosti za Republiku Hrvatsku kako bi se ispunili zahtjevi pravne stečevine Europske unije u području očuvanja i zaštite okoliša i promicanja učinkovitosti resursa – kazala je Marević.

Predstavnik izvođača radova, tvrtke Mipek, Zoran Družijanić, kazao je da će radovi biti završeni do kraja lipnja.

– Radovi počinju sutra s iskolčenjem gradilišta. Dolazi geodet i nakon toga kreću iskopi. Zatim će na red doći sabirna jama i nakon toga elektroinstalacije, vodovodne instalacije, instalacije odvodnje, priprema površine, asfaltiranje i opremanje. Rok radova bi trebao biti 25. lipnja – rekao je Družijanić.

Na reciklažnom dvorištu otvorit će se jedno ili dva nova radna mjesta, a načelnik Smiljan Mustapić vjeruje da će i drugi slijediti primjer Općine Slivno i učiti iz njihovog iskustva.

Marija Jeramaz

GOSPODARSTVO

Kineski ministar poljoprivrede s izaslanstvom u posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Objavljeno prije

Ministar poljoprivede NR Kine Han Changfu s izaslanstvom, u pratnji ministra poljoprivrede RH Tomislava Tolušića i njegovih suradnika, u posjetu je Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a tijekom posjeta poluotoku Pelješcu s visokim gostima se susrela zamjenica župana Žaklina Marević.

Budući da su članovi kineskog izaslanstva izrazili zanimanje za poljoprivredu na području naše županije, a posebice za marikulturu, izaslanstva su posjetila i uzgajalište školjaka u mjestu Luka na Pelješcu, gdje su se iz prve ruke imali priliku upoznati s načinom uzgoja ove poznate stonske delicije.

Kineski ministar poljoprivrede posjetio Dubrovačko-neretvansku županiju

Tijekom susreta bilo je riječi i o vinarstvu i vinogradarstvu, a razgovaralo se o turizmu kao najvažnijoj gospodarskoj grani, poljoprivrednoj proizvodnji u dolini Neretve, s naglaskom na proizvodnju mandarina, kao i o tome koje bi bile mogućnosti ulaganja gospodarstvenika iz NR Kine na području naše županije.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama9 300×250

Najčitanije