IZLOŽBA FORVM NARONITANVM

Otvorena prva u nizu izložbi povodom obilježavanja desete godišnjice Arheološkog muzeja Narona u Vidu

Objavljeno 23. studenoga 2016. u kategorijama: Foto Galerija, Kultura, Metković, News.

Arheološki muzej Narona, Izložba Forvm Naronitanvm

Galerija

Izložba Forvm Naronitanvm otvorena je u jučer u Arheološkom muzeju Narona u Vidu. Sama izložba predstavlja nalaze pronađene u forumu i gornjim njivama, a uvod je u proslavu desete godišnjice otvorenja našeg nadaleko poznatog arheološkog muzeja, koja se obilježava 2017. godine.

Posjetiteljima su se obratili ravnatelj muzeja Toni Glučina i koordinatorica izložbe, gospođa Miroslava Topić, koji su uvodno govorili o samoj izložbi i njenom nastanku, te gošća, koja je imala samo riječi hvale za stručno vodstvo AM Narona, ravnateljica Muzeja grada Splita, gospođa Narcisa Bolšec Ferri. Također, biranim riječima prisutnima se obratila i gradonačelnica Katarina Ujdur, izrazila je zadovoljstvo radom muzeja te istaknula njegovo značenje i doprinos lokalnoj zajednici, nakon čega je izložbu proglasila otvorenom.

Kako se jučer po katoličkom kalendaru slavila sv. Cecilija, jedna od prvih mučenica, inače nebeska zaštitnica glazbenika, ženski sastav KUD-a Župa Vid je otvorenje uveličao sa nekoliko narodnih napjeva neretvanskog kraja.

Nakon svečanog otvorenja ravnatelj Glučina je posjetitelje proveo kroz izložbu, te sve prisutne pozvao na mali domjenak. Izložba će biti otvorena do 17. siječnja 2017. godine.

Izložba Forvm Naronitanvm

Studijskom, tematskom izložbom Forum Naronitanum, predstavljeni su rezultati arheoloških iskopavanja na lokalitetima Forum i Gornje njive u Vidu, provedenih 1993. – 2001. godine, pod vodstvom prof. dr. sc. Emilija Marina. Kronologija istraživanja i različite vremenske faze života na tim lokalitetima prikazani su tlocrtima terena, fotografijama nastalim tijekom istraživanja, crtežima predmeta te 3D rekonstrukcijama arhitekture i pokretnih arheoloških nalaza. Među izloženim eksponatima zastupljeni su različiti keramički, stakleni, koštani i metalni predmeti, koji pripadaju vremenu od 2. st. pr. Kr. do sredine 9. st. po. Kr. Postav prati i videoprojekcija koja predstavlja svojevrstan hod kroz povijest Narone od rimskog kasnorepublikanskoga razdoblja do starohrvatskoga doba.

Tijekom trajanja izložbe predviđena je i promocija publikacije Forum Naronitanum, 16. siječnja 2017. godine. Budući da sama izložba i istoimena monografija prikazuju rezultate arheoloških istraživanja koja su u konačnici dovela i do osnivanja Arheološkoga muzeja Narona, njihovo predstavljanje izravno je uključeno u događanja kojima se 2017. godine obilježava 10 godina rada Muzeja kao samostalne institucije. Zbog zanimanja za gostovanjem izložbe Forum Naronitanumveć je utvrđen njezin itinerar tijekom jubilarne, 2017. godine. Nakon Vida, izložba će biti postavljena u više hrvatskih muzeja: Muzeju grada Splita, Arheološkom muzeju u Zadru, Arheološkom muzeju u Zagrebu, Arheološkom muzeju Istre u Puli te Pomorskom i povijesnom muzeju u Rijeci.

D.Č.

Komentari