Ostanimo u kontaktu

ARHEOLOŠKI MUZEJ NARONA

Otvorena izložba ‘Rimske zlatne naušnice’

Objavljeno prije

Arheološki muzej Narona, rimske naušnice24

U Arheološkom muzeju Narona sinoć je otvorena izložba Rimske zlatne naušnice na kojoj su prikazane naušnice iz fundusa Antičke zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Narona, Toni Glučina prigodnim je pozdravom pozdravio prisutne, a Dora Kušan Špalj iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, koja je uz Nikoletu Perok jedna od autorica izložbe, izložbu je nakon kratkog uvoda u nju i otvorila.

Posjetitelji su se, uz izložene zlatne rimske naušnice, mogli upoznati s njima i putem dvojezičnog info-panoa i kataloga. Među naušnicama se može naći više načina izrade, od jednostavnih do luksuznih, ukrašenih biserima, staklenom pastom i dragim kamenjem.

Dora Kušan Špalj rekla je da prikazane naušnice potječu iz razdoblja od 1. do 4. stoljeća.

– Ovo su naušnice iz zbirke zlatnog nakita Arheološkog muzeja u Zagrebu i koje su u naš muzej došle još krajem 19. i početkom 20. stoljeća sa raznih lokaliteta. Nažalost, nemamo naušnice iz Narone, ali imamo nekoliko primjeraka iz Salone i Siscije, Viminacija, Sirmija i one predstavljaju nošenje tog nakita od 1. do 4. Stoljeća, odnosno, prikazuju izradu i modu tog vremena – kazala je Kušan Špalj.

Najveći dio nalaza u Arheološki muzej u Zagrebu stigao je kao poklon ili putem otkupa, a velik broj nađen je prilikom jaružanja korita rijeke Kupe 1900. – 1912./13. god.

Toni Glučina kazao je da je upravo rijetkost zlatnih naušnica pronađenih u Naroni jedan od razloga gostovanja ove izložbe u Arheološkom muzeju Narona.

– Iznimno sam zadovoljan što se može prikazati zlatni nakit budući da ga u Naroni i nemamo toliko. Iz tog razloga ova je izložba izabrana među brojnima koji se nude po Arheološkim muzejima u Hrvatskoj. Zlato je uvijek primamljiv i zanimljiv materijal, a ovo je ženski nakit što se vidi i po publici jer su uglavnom žene došle na otvaranje. Naronitanske naušnice nisu predstavljene, ali se mogu vidjeti i naše dvije zlatne naušnice koje su u stalnom postavu. Jedna je vjerojatno helenistička, a druga je iz šestog stoljeća. To je košarasta naušnica koja je pronađea u hramu – rekao je Toni Glučina.

Izložba Zlatne rimske naušnice u Vidu gostuje do 16. travnja, a slike s otvorenja pogledajte u fotogaleriji.

Marija Jeramaz

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije