Ostanimo u kontaktu

GRADSKO KULTURNO SREDIŠTE

Otvorena izložba radova apsolvenata likovne umjetnosti i mentorice Dragane Nuić-Vučković

Objavljeno prije

0305_izložba, Nuić-Vučković, Marušić, Lukenda, Pavlović 30

U galeriji Gradskog kulturnog središta, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću i dr. art. Dragane Nuić-Vučković, sinoć je otvorena izložba dr. art. Dragane Nuić-Vučković i njenih apsolvenata na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, Karoline Marušić, Ivane Pavlović i Antonia Lukende.

Pozdravni govor velkom broju posjetitelja koji su na otvorenje došli unatoč jakoj kiši održali su v. d. ravnatelja Ustanove za kulturu i sport Ivica Puljan i prof. Zorana Vekić u ime Matice hrvatske, nakon čega je dr. art. Dragana Nuić-Vučković predstavila slikare koji izlažu svoje radove na izložbi. Izložbu je prigodnim govorom otvorio dekan Akademije likovnih umjetnosti, akademski umjetnik Stjepan Skoko.

Dr. art. Dragana Nuić-Vučković rekla je da je ova izložba, u kojoj su prikazane slike nastale tijekom zimskog semestra ove akademske godine, zaključni dio dvogodišnjeg rada mentorice i studenata.

– Ovo je završna izložba i jedna poželjna komunikacija između mentora  i studenata na kraju njihovog dvogodišnjeg studija. Predstavljaju se javnosti s onim što su radili kroz zadnju godinu, oni sami imaju uvid to što su napravili jer slike drukčije izgledaju u ateljeu i u galeriji, a ja kažem da je ovo jedan edukativan način upoznavanja s njihovim budućim radom i izložbenim djelatnostima. Vidjeli su kako se organizira izložba, kako se vadi ATA karnet kad se prelazi preko granice, a imali smo i suradnju s jednim mladim apsolventom slikarstva koji nam se ponudio da napravi naslovnicu kataloga i plakat – rekla je Nuić-Vučković.

Apsolventi su, po uzoru na mentoricu, već sudjelovali na poznatim izložbama, slikarskim kolonijama te su za svoja djela već dobili pohvale. Nuić-Vučković rekla je da su studenti različiti u svojim izričajima.

– Karolina Marušić se više okrenula slavenskoj mitologiji i pičama o vilama i vilenjacima, a Ivana Palvović mrtvoj prirodi, s apstrahiranjem forme i motivima stola gdje se obrađuje vizualizacija stola kroz različite stilove i povijesti umjetnosti. Tu je i Antonio Lukenda koji je intimističan tip, zanima ga psihologija, analize, čovjekove slike kroz povijest pa  tu vidim i arhetipove i neke davne mitove od čovjekova nastanka pa do danas – kazala je Nuić-Vučković.

Apsolventima preostaje rad na diplomskim radovima i eventualno upisivanje doktorskog studija, a svi zainteresirani za ovu zanimljivu i raznoliku izložbu u galeriji Gradskog kulturnog središta mogu je pogledati do 15. svibnja.

Marija Jeramaz

HRVATSKA GLAZBENA MLADEŽ

Među Zagrebačkim mladim filharmoničarima – ponajboljim mladim hrvatskim glazbenicima i naša Suzana Komazin

Hrvatska glazbena mladež od svog osnutka, 1954. godine, osnivala je i promovirala različite ansamble i orkestre mladih

Objavljeno prije

Upravo nastupom 2. listopada 2020. u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) predstavit će se Zagrebački mladi filharmoničari – ZMF 2020. HGZ je uključen u ovaj hvalevrijedni projekt kao suorganizator koncerta te slijedeći svoju, gotovo dva stoljeća staru misiju širenja glazbene kulture, nastavlja davati podršku mladim umjetnicima, – piše Večernji List.

ZMF 2020 je nova platforma za ponajbolje mlade hrvatske glazbenike. Ovaj je projekt osmišljen kao edukacija i mjesto radosti muziciranja, s ciljem da postane temelj za budući nacionalni orkestar mladih.

– U suradnji s našim istaknutim umjetnicima, profesorima-mentorima (Tonči Bilić, Anđelko Krpan, Milan Čunko, Branimir Pustički, Ilin Dime Dimovski, Dani Bošnjak, Dario Golčić, Marko Zavišić, Žarko Perišić, Hrvoje Pintarić, Dario Teskera, Ivana Bilić, Dijana Grubišić Ćiković, Filip Fak) želimo našim mladim glazbenicima na najbolji mogući način otkriti svu ljepotu i radost zajedničkog muziciranja, a svima nama i publici prenijeti entuzijazam i optimizam tako potreban u ovim izazovnim vremenima, – poručila je Dubravka Dujmović Kušan, tajnica Hrvatske glazbene mladeži.

Orkestar će se predstaviti i u svom užem sastavu kao Komorni gudački orkestar HGM sa programom Odjeci Grožnjana, 8. listopada 2020. u Maloj dvorani KD V. Lisinskog u okviru ciklusa Mladi za mlade, a posljednje ovogodišnje predstavljanje mladih laureata održati će se 12. listopada ove godine, također, u Maloj dvorani KDVL koncertom izuzetnog mladog pijanista Arsena Dalibaltayana. Projekt financijski podržava Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, a sponzorski Hrvatska elektroprivreda.

Podsjećamo kako je Hrvatska glazbena mladež uz sada novoosnovanim ZMF 2020, osnivala i promovirala Komorni ansambl MO Gaudeamus, Gudački kvartet Sebastian, Zbor Hrvatske glazbene mladeži, Bing Bang udaraljkaški ansambl, HGM jazz orkestar te Komorni gudački orkestar HGM-a. Mnogi od tada mladih glazbenika danas nastupaju kao solisti i kao članovi profesionalnih orkestara. Sve informacije o programima HGM-a možete pronaći na Facebook stranicama Hrvatske glazbene mladeži @jmcroatia te hgm.hr mrežnim stranicama.

ZAGREBAČKI MLADI FILHARMONIČARI – program

Tonči Bilić, dirigent
Martin Krpan, violina

02.10.2020.  HGZ  20:00 sati

Program:

1. Ottorino Respighi: Ptice, svita za mali orkestar

 • I   Preludio/Preludij
 • II  La Colomba/Golubica
 • III La Gallina/Kokoš
 • IV L’usignuolo/Slavuj
 • V  Il cuccu/Kukavica

2. Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert Br. 5 za violinu i orkestar u A-duru, KV 219

 • I Allegro aperto
 • II Adagio
 • III Tempo di Menuetto

Solist: Martin Krpan, violina

3. Boris Papandopulo: Hommage a Sorkočević

 • I   Festivo
 • II  Adagio
 • III Presto

Članovi orkestra:

1. violine:
1. Anđelko Krpan, koncert majstor 2. Martin Krpan 3. Jakov Šredl 4. Edita Kolovrat 5. Joško Stojanov

2.violine:
1. Luka Kojondžić, vođa dionice 2. Matej Žerovnik 3. Ema Perić 4. Tanja Felja

Viole:
1. Milan Čunko, vođa dionice 2. Sara Paradžiković 3. Marta Balenović 4. Filip Kujundžić

Violončela:
1. Iva Ilakovac, vođa dionice 2. Josip Boštjančić 3. Tonko Marković

Kontrabas:
Ilin Dime Dimovski, vođa dionice Mihael Ros

Flauta, pikolo
1. Artur Ivelja 2. Dani Bošnjak

Oboa:
1. Klara Beck 2. Ivan Vlainić

Klarinet:
1. Kristina Marija Vukoja 2. Marko Zavišić

Fagot:
1. Eva Fritz 2. Matko Smolčić

Horna:
1. Hrvoje Grah 2. Hrvoje Pintarić

Truba:
1. Lovro Ticl 2. Filip Pavlić

Timpani:
Suzana Komazin

Harfa:
Veronika Ćiković

Čelesta:
Božidar Vlašić

Piše: Večernji.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije