Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

GRADSKO KULTURNO SREDIŠTE

Otvorena izložba radova apsolvenata likovne umjetnosti i mentorice Dragane Nuić-Vučković

Objavljeno prije

0305_izložba, Nuić-Vučković, Marušić, Lukenda, Pavlović 30

U galeriji Gradskog kulturnog središta, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću i dr. art. Dragane Nuić-Vučković, sinoć je otvorena izložba dr. art. Dragane Nuić-Vučković i njenih apsolvenata na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, Karoline Marušić, Ivane Pavlović i Antonia Lukende.

Pozdravni govor velkom broju posjetitelja koji su na otvorenje došli unatoč jakoj kiši održali su v. d. ravnatelja Ustanove za kulturu i sport Ivica Puljan i prof. Zorana Vekić u ime Matice hrvatske, nakon čega je dr. art. Dragana Nuić-Vučković predstavila slikare koji izlažu svoje radove na izložbi. Izložbu je prigodnim govorom otvorio dekan Akademije likovnih umjetnosti, akademski umjetnik Stjepan Skoko.

Dr. art. Dragana Nuić-Vučković rekla je da je ova izložba, u kojoj su prikazane slike nastale tijekom zimskog semestra ove akademske godine, zaključni dio dvogodišnjeg rada mentorice i studenata.

– Ovo je završna izložba i jedna poželjna komunikacija između mentora  i studenata na kraju njihovog dvogodišnjeg studija. Predstavljaju se javnosti s onim što su radili kroz zadnju godinu, oni sami imaju uvid to što su napravili jer slike drukčije izgledaju u ateljeu i u galeriji, a ja kažem da je ovo jedan edukativan način upoznavanja s njihovim budućim radom i izložbenim djelatnostima. Vidjeli su kako se organizira izložba, kako se vadi ATA karnet kad se prelazi preko granice, a imali smo i suradnju s jednim mladim apsolventom slikarstva koji nam se ponudio da napravi naslovnicu kataloga i plakat – rekla je Nuić-Vučković.

Apsolventi su, po uzoru na mentoricu, već sudjelovali na poznatim izložbama, slikarskim kolonijama te su za svoja djela već dobili pohvale. Nuić-Vučković rekla je da su studenti različiti u svojim izričajima.

– Karolina Marušić se više okrenula slavenskoj mitologiji i pičama o vilama i vilenjacima, a Ivana Palvović mrtvoj prirodi, s apstrahiranjem forme i motivima stola gdje se obrađuje vizualizacija stola kroz različite stilove i povijesti umjetnosti. Tu je i Antonio Lukenda koji je intimističan tip, zanima ga psihologija, analize, čovjekove slike kroz povijest pa  tu vidim i arhetipove i neke davne mitove od čovjekova nastanka pa do danas – kazala je Nuić-Vučković.

Apsolventima preostaje rad na diplomskim radovima i eventualno upisivanje doktorskog studija, a svi zainteresirani za ovu zanimljivu i raznoliku izložbu u galeriji Gradskog kulturnog središta mogu je pogledati do 15. svibnja.

Marija Jeramaz

SRETAN ROĐENDAN

44 godine su prošle od osnutka KUD-a Metković

Objavljeno prije

44 godine su prošle od kad je osnovano Kulturno umjetničko društvo Metković, davne već 1977. godine, 9. veljače osnovan je ud skupine gradskih entuzijasta među kojima su bili profesori Radojka i Vide Bagur, Zdravko Obradović, Danilo Obradović, Marica Božinović i drugi…

Društvo je uglavnom djelovalo u školama, bilo osnovnim ili srednjim, a objedinjavalo je razne aktivnosti amaterskog stvaralaštva poput folklora, mandolinskog orkestra, zbora, dramskih aktivnosti, koje su se poslije odvojile u MAK, te čak i fotografske sekcije.

Koristimo ovu priliku da im poželimo da što prije počnu sa radom, da se u prostorijama Društva ponovo čuju pjesme i odzvanjaju koraci svih uzrasta našeg društva, na radost svih nas i čuvanja tradicije svog zavičaja. Sretan vam 44 rođendan!

Kao i cijelo društvo i vas je zadesila ova nazovimo je epidemiološka izolacija, ali sve je prolazno tako će i ovo proći, i uskoro će se opet u našem gradu čuti ples i pjesma.

 

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl6 Bakin kruh 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije