ARHEOLOŠKI MUZEJ NARONA

Otvorena izložba o rimskim mozaicima vile u Risnu

Objavljeno 5. svibnja 2018. u kategorijama: Kultura, Metković, News.

0405_Rimski mozaici, Risan 15

Galerija

U Arheološkom muzeju Narona jučer je otvorena izložba ‘Rimski mozaici‘ o mozaicima pronađenim u rimskoj vili u Risnu u Crnoj Gori.

Posjetitelje je uvodnim govorom pozdravio ravnatelj Arheološkog muzeja Narona Toni Glučina, u ime grada Metkovića pozdravila ih je ravnateljica Turističke zajednice grada Metkovića Magdalena Medar-Ujdur, dok su o izložbi govorili predstavnici Turističke organizacije opštine Kotor, koja brine o lokaltetu u Risnu, Zoran Živković i Emilija Radulović koja je i otvorila izložbu.

Putem informativnih panoa predstavljeni su ostaci vile iz drugog stoljeća s pet mozaika i dva mozaička fragmenta, među kojima je i jedinstvena predstava boga sna Hipnosa, te je prikazan film Antički Risan uz istoimenu brošuru. U istraživanjima i prezentaciji lokaliteta sudjelovali su Centar za istraživanje antikviteta južno-istočne Europe iz Varšave te Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Poglašen najboljim turističkim lokalitetom u Crnoj Gori te mu je dodijeljena nagrada Wild Beauty Award 2016. Ove godine se obilježava i deseta godina otvaranja lokalteta za javnost.

Toni Glučina rekao je da je razmjena izložbi između lokaliteta u Naroni i lokaliteta u Risnu početak buduće suradnje.

– Ove godine oni slave desetu obljetnicu otvaranja, mi smo je proslavili prošle godine i upravo prilikom obilaska te izložbe s kolegama iz Risa smo dogovorili da se u ovoj godini razmjene izložbe što je početak jedne buduće suradnje. Imaju predivne mozaike, isto kao što i mi imamo jako lijepe mozaike, tako da mislim da su vrlo dobar partner za nastavak suradnje kroz različite projekte unutar europske i, općenito, zajedničke suradnje – kazao je Glučina.

Zoran Živković rekao je da je suradnja između Turističke zajednice Kotora i Areološkog muzeja Narona motivirana razmjenom iskustava te da Risan i Narona kao antička nalazišta međusobno nadopunjuju.

– Ovaj lokalitet [Narona] je zaista impresivno uređen i daje puno poticaja za razmišljanja što se tiče našeg lokalitea. Radi se o nečemu što je u neku ruku različito i dopunjujuće. Mi imamo ostatke rimske vile visokog vojnog dužnosnika i u tom smislu ona odiše određenom djelatnošću. Ima sve karakteristike rimske vile s centralnim atrijem i 14 prostorija od čega sedam s mozaičkim podovima. Pet ih je bilo u trenutku kad smo krenuli s vođenjem lokaliteta, a dva su u međuvremenu vraćena na lokalitet i konzervirani su i restaurirani u mjeri u kojoj je bilo moguće – rekao je Živković i dodao da bi razvoj ovog lokaliteta, kao i ostalih areoloških znamenitosti u Risnu, povećao turitički promet u Boki kotorskoj.

Nakon otvorenja izložbe održan je prgodni domjenak, a zainteresirani izložbu mogu pogledati do 14. svibnja.

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari