Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

GRADSKO KULTURNO SREDIŠTE

Otvorena izložba fotografija Vesne Zednik ‘Šumovi’

Objavljeno prije

Jučer je u Galeriji Gradskoga kulturnog središta, uoči Svečane sjednice Grada Metkovića, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću i Grada Metkovića, otvorena izložba fotografija Vesne Zednik pod naslovom Šumovi.

Prisutne je pozdravila ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Zrinka Mijoč, a autoricu i izložbu predstavila je prof. Zorana Vekić. Izložbu je otvorio gradonačelnik Dalibor Milan, a posjetiteljima se obratila i autorica.

Vesna Zednik rođena je 1972. u Zagrebu. Diplomirala je filozofiju i starogrčki jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Članica je Fotokluba Zagreb. Fotografije objavljuje u knjigama i časopisima i izlaže na međunarodnim izložbama. Nedavno je osvojila Grand Prix Fernando Soprano na 6. salonu crno-bijele fotografije u Rijeci. Svojim fotografijama tematizira ljudsko tijelo, studira lice, ruke i pokret. Školovana u duhu zagrebačke škole fotografije usmjerena je na detalje koji u fotografiju unose osobni odnos prema fotografiranim objektima. Odrastajući u fotografskom okruženju od djetinjstva razvija sklonost prema fotografiji.

– Kod kuće smo imali fotografski laboratorij koji mi je stric ostavio u naslijeđe. Kao djeca smo se stalno motali oko te sobe gdje su se na neki čudan način rađale crno-bijele fotografije: odjednom je na slici nešto što prije nisi očima vidio. To mi je oduvijek bilo zanimljivo – rekla je Zednik.

Što se tiče izložbe Šumovi u Metkoviću, Zednik je istaknula kako je željela povući paralelu između „šuma“ u komunikacijskom kanalu i „šuma“ na fotografiji.

– Radim kao izvršni urednik u Matici Hrvatskoj i jezikom baratam svakodnevno. Ova izložba na neki način spoj je jezičnog i fotografskog portfelja, „šumova u komunikaciji“ i „šuma na fotografijama“. U komunikaciji s drugima uvijek su prisutne nejasnoće, uvijek nam nešto smeta da uistinu čujemo i vidimo čovjeka  koji je pred nama. Do nas dolazi samo dio informacije ili osjećaja koje nam drugi prenose. Tako i na ovim fotografijama niste baš sigurni što je iza platna kroz koje sam fotografirala modele. Neki lik je tu, ali tko je on i koju emociju šalje, to je zamagljeno šumom – rekla je Zednik.

Izložba je prodajnog karaktera, a zainteresirani je mogu posjetiti do 15. kolovoza ove godine.

Foto: Marija Jeramaz / Metković NEWS

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije