Ostanimo u kontaktu

GRADSKO KULTURNO SREDIŠTE

Otvorena izložba fotografija Vesne Zednik ‘Šumovi’

Objavljeno prije

Jučer je u Galeriji Gradskoga kulturnog središta, uoči Svečane sjednice Grada Metkovića, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću i Grada Metkovića, otvorena izložba fotografija Vesne Zednik pod naslovom Šumovi.

Prisutne je pozdravila ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Zrinka Mijoč, a autoricu i izložbu predstavila je prof. Zorana Vekić. Izložbu je otvorio gradonačelnik Dalibor Milan, a posjetiteljima se obratila i autorica.

Vesna Zednik rođena je 1972. u Zagrebu. Diplomirala je filozofiju i starogrčki jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Članica je Fotokluba Zagreb. Fotografije objavljuje u knjigama i časopisima i izlaže na međunarodnim izložbama. Nedavno je osvojila Grand Prix Fernando Soprano na 6. salonu crno-bijele fotografije u Rijeci. Svojim fotografijama tematizira ljudsko tijelo, studira lice, ruke i pokret. Školovana u duhu zagrebačke škole fotografije usmjerena je na detalje koji u fotografiju unose osobni odnos prema fotografiranim objektima. Odrastajući u fotografskom okruženju od djetinjstva razvija sklonost prema fotografiji.

– Kod kuće smo imali fotografski laboratorij koji mi je stric ostavio u naslijeđe. Kao djeca smo se stalno motali oko te sobe gdje su se na neki čudan način rađale crno-bijele fotografije: odjednom je na slici nešto što prije nisi očima vidio. To mi je oduvijek bilo zanimljivo – rekla je Zednik.

Što se tiče izložbe Šumovi u Metkoviću, Zednik je istaknula kako je željela povući paralelu između „šuma“ u komunikacijskom kanalu i „šuma“ na fotografiji.

– Radim kao izvršni urednik u Matici Hrvatskoj i jezikom baratam svakodnevno. Ova izložba na neki način spoj je jezičnog i fotografskog portfelja, „šumova u komunikaciji“ i „šuma na fotografijama“. U komunikaciji s drugima uvijek su prisutne nejasnoće, uvijek nam nešto smeta da uistinu čujemo i vidimo čovjeka  koji je pred nama. Do nas dolazi samo dio informacije ili osjećaja koje nam drugi prenose. Tako i na ovim fotografijama niste baš sigurni što je iza platna kroz koje sam fotografirala modele. Neki lik je tu, ali tko je on i koju emociju šalje, to je zamagljeno šumom – rekla je Zednik.

Izložba je prodajnog karaktera, a zainteresirani je mogu posjetiti do 15. kolovoza ove godine.

Foto: Marija Jeramaz / Metković NEWS

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije