Ostanimo u kontaktu

ARHEOLOŠKI MUZEJ NARONA

Otvorena izložba ‘Biokulturna baština delte Neretve’

Objavljeno prije

_AMNarona210918-1

U sklopu Dana europske baštine sinoć je u Arheološkom muzeju Narona u Vidu otvorena izložba Biokulturna baština delte Neretve Konstante Bukovac i Marina Veraje, koji su autori teksta i fotografija, tj. videoprezentacije.

Biokulturna baština delte Neretve nastajala je ljudskim djelovanjem u prirodnom krajobrazu delte od dolaska ljudi na ove prostore u prapovijesti do danas. tako nastao kulturni krajolik rezultat je primjene tradicionalnih znanja i praksi lokalnih zajednica, stvaran uravnoteženim odnosom čovjeka u prošlosti prema prirodi i prirodnim resursima delte (plodna zemlja, pitka voda, putovi prema Jadranu i unutrašnjosti itd.).

Zbog hidrografskih i ostalih čimbenika, krajolik delte Neretve znatno je izmijenjen u odnosu na stanje u kakvom je bio, primjerice, u mlađem kamenom dobu ili antici. Područje delte rijeke Neretve danas je močvarno i kao takvo uvršteno na Ramsarski popis očuvanja močvarnih i drugih vlažnih staništa kao rijedak primjer dobro očuvane. U pogledu zaštite i očuvanja prirode i kulturne baštine valja naglasiti da danas u delti Neretve imamo sedam zaštićenih prirodnih vrijednosti i dvadeset jedno zaštićeno kulturno dobro. Među prirodne krajolike uključeni su: ušće Neretve, Baćinska jezera, delta Neretve i jezero Kuti.

Floru i faunu delte Neretve prezentira stalni postav Prirodoslovnog muzeja Metković i Jama u Predolcu. Prema registru kulturnih dobra Ministarstva kulture Republike Hrvatske u delti Neretve nalazi se dvadeset jedno zaštićeno nepokretno kulturno dobro i četiri preventivno zaštićena dobra. Novijim istraživanjima i obilascima prostora evidentirane su desetine novih kulturnih dobara, a među kulturne krajolike uključeni su: Napoleonov put, krajolik Neretve (agrarni, fortifikacijski), krajolik povijesne uskotračne željeznice (pruga Sarajevo – Metković – Ploče) te ruralni krajolici Pasičine, Vidonja i Slivna, kao i arheološki park Baćina.

Na izložbi je fotografijama i videoprojekcijom prikazano sadašnje stanje zaštićenih prirodnih vrijednosti, kulturnih dobara i krajolika delte Neretve. Budućnost prirodnih vrijednosti i kulturnih dobara, prirodnih i kulturnih krajolika u ovom posebnom i iznimno lijepom dijelu Republike Hrvatske jest u održivom razvitku i primjeni biokulturnog pristupa baštini unutar lokalnih zajednica delte. Radi očuvanja identiteta, sva se tradicionalna znanja i prakse lokalnih zajednica, kao i inovacije, moraju prakticirati i očuvati. Ovakvim bi se pristupom moglo zaustaviti ubrzano nestajanje tradicionalnih oblika odnosa prema prirodi u delti Neretve. Iako se zasad na prostoru Republike Hrvatske prirodne vrijednosti i kulturna dobra štite odvojeno, veze među njima neraskidive su, a na očuvanje i jednih i drugih najviše utječe čovjekov pozitivan odnos prema obojima.

Izložbu je otvorio ravnatelj AM Narona Toni Glučina, a posjetitelji je mogu pogledati do 15. listopada.

Tekst/foto: metkovic.hr

GKS METKOVIĆ

Otvorena izložba ‘Ex Nihilo’ Vice Tomasovića

Objavljeno prije

U galeriji Gradskog kulturnog središta otvorena je izložba Ex Nihilo Omiškog umjetnika Vice Tomasovića.

Iz predgovora samostalnoj izložbi slika Vice Tomasovića – Iz ničega, u Laubi, Zagreb

Ispunjavajući prostor slike, Vice Tomasović stvara specifičan vizualni svijet. Točnije, slika po kojoj je i izložba dobila naziv ” Ex Nihilo I / Iz ničega ” fantazija je sastavljena od tisuća ribica, morskih bića, hobotnica, pa onda puževa, kornjača i kukaca, te konačno čudnih čovjekolikih stvorenja iscrtanih minuciozno i strpljivo, a ispod svega kao da se nazire biljni razgranati oblik koji tvori dublju kompoziciju. Duhoviti imaginarij sićušnih bića na velikom formatu upućuje na proces vječnog cikličkog kruženja u prirodi, a kozmogonijske konotacije pobuđuje i naziv  ‘Iz ničega’.

U njegovim se slikama promatrač utapa. Stoga, njegove je slike doista nužno promatrati u originalu, jer reprodukcije, bez obzira na njihov format, nemaju tu mogućnost uvlačenja promatrača. Nemoguće ih je sagledati iz daljine i nemoguće je zadržati pogled samo na nekom detalju. Stvarajući jedinstven vizualni vokabular, Tomasović stvara fantazmagorične svjetove za koje tvrdi da su stvarni prikazi iz zemaljske povijesti i budućnosti. On stvara basne s mističnim porukama. S obzirom na svu tu količinu stvarnih i izmišljenih likova, biljnih i životinskih oblika, u atmosferi koja guši, promatrač je primoran samostalno čitati, ali i stvarati, veze među tim naslikanim stvorenjima neke nove mitologije….’ / Kustosica: Morana Matković

U galeriji pogledajte kako je izgledalo otvaranje izložbe:

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije