A1 STIGLA DO KRAJA

Dalmatina do Ploča i Novih sela

Danas je u promet puštena posljednja dionica autoceste A1 Vrgorac – čvor Ploče – Karamatići, te dionica čvor Ploče – Nova sela.

Objavljeno 20. prosinca 2013. u kategorijama: Dubrovačko-neretvanska županija, Metković, News, Ploče.

a-ploce-karamatici

Danas je u promet puštena posljednja dionica autoceste A1 Vrgorac – čvor Ploče – Karamatići, te dionica čvor Ploče – Nova sela. Svečanosti otvorenja nazočio je resorni ministar, Hajdaš Dončić, koji je ovom prigodom istaknuo visoku cijenu ove vrlo zahtjevne dionice.

Ova dionica, ako računamo po kilometru, negdje je bila oko deset miliona eura, dakle po kilometru, dakle dvije milijarde kuna, govorimo o ovom završetku, dakle A1 i početak A10 ili budućeg koridora, vjerojatno 5C koji do 2030. bi trebao zapravo ući u osnovnu mrežu Europske unije, – istaknuo je Hajdaš Dončić.

 

Ministar je posebno naglasio važnost ove dionice za daljnji razvoj Luke Ploče:

Ova autocesta, ja je prije svega gledam kao dizanje konkurentnosti luke Ploče. Luka Ploče ovom autocestom i željezničkom prugom je vjerojatno sada i najkonkurentnija Hrvatska luka. Ona kao što znamo je i dominantno vezana za gospodarstvo i poljoprivredu Bosne i Hercegovine koja definitivno zbog svojih, reći ću, onih primarnih sirovina ima potencijala i uvijeta za rast, – naglasio je ministar Siniša Hajdaš Dončić.

 

Svečanost otvaranja obilježili su i prosvjedi lokalnog stanovništva. Naime, mještani  su nezadovoljni što nemaju ulaz i izlaz na autocestu kod naplatnih kućica te zbog nezapošljavanja lokalnog stanovništva.

Ovdje je treba biti i izlaz i ulaz, a ne žica i kapija, i nijedan zaposlenik iz grada Ploča nema, ni iz okolioce, – kazao je jedan od prosvjednika.

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari