Ostanimo u kontaktu

BURZA RADA

Osposobljavanjem do građevinskih radnika za Pelješki most

Objavljeno prije

Foto: screenshot / Autor: hc.hr

Foto: screenshot / Autor: hc.hr

Da se Pelješki most gradio prije 40 ili čak 20 godina sigurni smo da bi i na području Dubrovačko-neretvanske županije, ali i na području Metkovića, bilo moguće pronaći makar određeni broj građevinskih radnika i tvrtke koje bi mogle uspješno obaviti ako ne glavni dio, ono manji dio poslova na gradnji Mosta i drugih pripadajućih objekata. Uz to, prije 40 godina postojalo je Metalno-montažno poduzeće Mehanika koje je širom bivše države gradilo sportske dvorane i uspješno surađivalo s brodogradilištem u Splitu, pa i njezini radnici mogli ugrabiti dio poslova.

Nažalost, zbog nedostatka radnika raznih struka država mora uvoziti radnu snagu pa tako i za poslove na mostu jer ih na području Županije uopće nema ili nema dovoljno.

Stoga je Hrvatski zavod za zapošljavanje potaknuo brojne aktivnosti glede smanjenja deficita radne snage kao što su međumjesno posredovanje, provedba mjera obrazovanja nezaposlenih, osposobljavanje na radnom mjestu što je vrlo zgodno za poslodavce i druge mjere.

Ipak, ukoliko ni te mjere ne donesu očekivane rezultate, zapošljavat će se radnici iz EU i državljani zemalja izvan EU.

Strani radnici koji potrebni za radove na Pelješkom mostu mogu raditi temeljem dozvole za boravak i rad koja im se može izdati sukladno godišnjoj kvoti za zapošljavanje stranaca, a dozvole se mogu izdavati i izvan kvote uz neke dodatne uvjete.

Najvažnije je stvari dobro posložiti kako bi i domaće tvrtke mogle obavljati određene poslove na tom velikom gradilištu u sljedeće tri do četiri godine.

Piše: Pero Jakić / Metković NEWS

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije