Ostanimo u kontaktu

BURZA RADA

Osposobljavanjem do građevinskih radnika za Pelješki most

Objavljeno prije

Foto: screenshot / Autor: hc.hr

Foto: screenshot / Autor: hc.hr

Da se Pelješki most gradio prije 40 ili čak 20 godina sigurni smo da bi i na području Dubrovačko-neretvanske županije, ali i na području Metkovića, bilo moguće pronaći makar određeni broj građevinskih radnika i tvrtke koje bi mogle uspješno obaviti ako ne glavni dio, ono manji dio poslova na gradnji Mosta i drugih pripadajućih objekata. Uz to, prije 40 godina postojalo je Metalno-montažno poduzeće Mehanika koje je širom bivše države gradilo sportske dvorane i uspješno surađivalo s brodogradilištem u Splitu, pa i njezini radnici mogli ugrabiti dio poslova.

Nažalost, zbog nedostatka radnika raznih struka država mora uvoziti radnu snagu pa tako i za poslove na mostu jer ih na području Županije uopće nema ili nema dovoljno.

Stoga je Hrvatski zavod za zapošljavanje potaknuo brojne aktivnosti glede smanjenja deficita radne snage kao što su međumjesno posredovanje, provedba mjera obrazovanja nezaposlenih, osposobljavanje na radnom mjestu što je vrlo zgodno za poslodavce i druge mjere.

Ipak, ukoliko ni te mjere ne donesu očekivane rezultate, zapošljavat će se radnici iz EU i državljani zemalja izvan EU.

Strani radnici koji potrebni za radove na Pelješkom mostu mogu raditi temeljem dozvole za boravak i rad koja im se može izdati sukladno godišnjoj kvoti za zapošljavanje stranaca, a dozvole se mogu izdavati i izvan kvote uz neke dodatne uvjete.

Najvažnije je stvari dobro posložiti kako bi i domaće tvrtke mogle obavljati određene poslove na tom velikom gradilištu u sljedeće tri do četiri godine.

Piše: Pero Jakić / Metković NEWS

Knjiga fra Vjeke Vrčića ‘Neretvanske župe’
Restoran Pizzeria Milano

Najčitanije