Ostanimo u kontaktu

LIJEPA PRIČA IZ STAŠEVICE

Osnovnoškolci u humanitarnoj akciji pokorili Hrvatsku u prikupljanju čepova

Objavljeno prije

Staševica, čepovi, Foto - rogotin-hr (3)

Učenici Osnovne škole Fra Ante Gnječa iz Staševice osvojili su prvo mjesto u prikupljanju čepova u konkurenciji 163 odgojno obrazovne ustanove, odnosno, dječjih vrtića i osnovnih škola iz čitave Republike Hrvatske.

Riječ je o akciji pod nazivom Čep za osobe s invaliditetom, koju je provela udruga Spasimo šume i obrt Eko Proložac, u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom Imotski, te uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Akcija je trebala završiti krajem ovogodišnjega travnja, ali je produžena.

Iz škole u Staševici sudjelovalo je ukupno 48 učenica i učenika od njih 88 koliko ih školu pohađa i prikupili su 1 943 kilograma čepova, čime su uvjerljivo trijumfirali.

– Ako znamo da u jednom kilogramu ima oko 400 čepova, onda možemo izračunati koliko je to čepova – s ponosom ističe Boro Bustruc, ravnatelj Osnovne škole u Staševici.

A matematika kaže da je to preko 770 tisuća čepova! Polaznici škole Fra Ante Gnječa, koji su kao nagradu za ovu hvale vrijednu akciju dobili ulaznice za nacionalni Park Plitvička jezera, koji će posjetiti u rujnu, prikupljali su ih na najrazličitije načine, po kafićima i restoranima, po kućama, po centrima koji prikupljaju boce, a ne trebaju im čepovi, a u zadnje vrijeme i po plažama. Uključili su u akciju i svoje prijatelje i rodbinu, pa respektabilan rezultat i ne iznenađuje. Tim prije, jer su se u ovakvim akcijama već dokazali.

Naime, prije ove akcije prikupili su preko jedne tone čepova, prodali ih i zarađeni novac u iznosu od 1 200 kuna darovali pločanskoj udruzi Radost, koja okuplja osobe s mentalnom retardacijom. Ova akcija imala je sličan karakter, jer se pomagalo Udruzi osoba s invaliditetom, a osim humanitarnog značaja, cure i mladići iz Staševice ističu i potrebu razvijanja ekološke svijesti, što je u staševačkoj školi počelo još 1998. godine čišćenjem i uređenjem školskog i mjesnog prostora, te razdvajanjem prikupljenoga otpada i njegovoga korištenja u reciklažne svrhe, unatoč tome što su rješenja za recikliranje morali tražiti samoinicijativno, zbog brojnih nedostatak u sustavu.

Osim čepova, u Staševici se prikuplja pvc ambalaža, tvrda plastika, plastične vrećice i folije, stare baterije i akumulatori, sve vrste metala, električni i elektronski otpad, staro ulje, staklo, organski otpad, te stari papir. Škola Fra Ante Gnječa je u nedavno završenoj akciji DM-a Zeleni korak, u svojoj konkurenciji škola do 120 učenika, s prikupljenih 3 420 kilograma papira, osvojila visoko peto mjesto u Hrvatskoj, s prosjekom od gotovo 39 kilograma papira po učeniku.

– Što se tiče materijalne koristi za školu, imamo je jedino od staroga papira, a sve ostalo usmjereno je na razvijanje ekološke svijesti kod učenika i njihovih roditelja. Bez lažne skromnosti, malo je i nimalo odgojno-obrazovnih ustanova u RH koje prikupljaju i zbrinjavaju toliko vrsta otpada. Nastavit ćemo s našim aktivnostima jer nam je teško gledati da se pojedine vrste otpada uvoze u našu zemlju, dok toga istog otpada ima po poljima, rijekama, jezerima, moru i šumama, gdje zagađuje prostor i daje ružnu sliku. Najaktivnije učenike nagradimo na kraju školske godine, a ove smo godine podijelili preko 70 knjiga s posvetom – rekao je ravnatelj Bustruc uz naglasak kako zbrinjavanje otpada ne smije biti svedeno na obilježavanje nekih eko datuma nego način življenja.

Čepovi mogu zapošljavati

Darija Mandić, vlasnica obrta Eko Proložac jednog od organizatora akcije, sa svojim suprugom Markom ističe dvostruku moguću korist, jer osim humanitarnog karaktera i pomoći najpotrebnijima, prikupljanjem čepova mogu se osigurati i radna mjesta, u što su se uvjerili za vrijeme boravka u inozemstvu. Poznato je da u velikom broju škola, na žalost uslijed nedostatka učenika, postoje prazni prostori u koje se mogu skladištiti čepovi i zaposliti osobe koje bi to radile, a sve bi se financiralo EU novcem.

– Takva praksa vani već postoji, potrebno je napraviti mrežu i na nivou Hrvatske godišnje prikupiti 52 tone čepova. Primjer škole iz Staševice pokazuje da je to moguće, oni su napravili izvanredan posao.  Čep je veliki problem u prirodi, puno veći od boce, a s njim možemo napraviti čudo – kažu Mandići.

Tekst/Foto: rogotin.hr

FOTOGALERIJA

Gusari Komin spektakularno proslavili Noć prvaka uz koncert Zlatka Pejakovića

Objavljeno prije

Udruga lađara Gusari iz Komina, pobjednici 22. Maratona lađa na Neretvi i najtrofejnija lađarska momčad Maratona lađa, održala je večeras Noć prvaka.

Kako su najavili organizatori, za sve goste je bilo pripremljeno i besplatno podijeljeno meso pečenog vola teškog čak 700 kilograma koji je bio dar obitelji Burić kominskim prvacima.

Nakon toga je uslijedilo predstavljanje kominskih ekipa. Najprije su na pozornicu izašle Gusarice, pobjednice ovogodišnjeg 6. Maratona lađarica, a potom i ekipa Gusara Komin 2 koji su na Maratonu lađa osvojili odlično 4. mjesto. Najsvečaniji trenutak večeri bio je dolazak pobjednika Maratona, ekipe Gusara Komin 1 na pozornicu i njihovo predstavljanje.

Zamjenica župana, gđa Žaklina Marević, pozdravila je sve prisutne, čestitala svim kominskim ekipama i poželjela ugodnu zabavu ispred Dubrovačko-neretvanske županije.

Posebni gost večeri bio će poznati glazbeni zabavljač Zlatko Pejaković koji je svojim mnogobrojnim nezaboravnim hitovima zabavljao sve prisutne do kasno u noć, a za zabavu su bile zadužene i grupe Bumerang Flash Back bend.

Donosimo vam bogatu galeriju, kao i videozapise predstavljanja ekipa:

'Noć prvaka' Komin

Publiée par Metkovic NEWS sur Samedi 24 août 2019

'Noć prvaka' Komin – predstavljanje ekipe Gusarica

Publiée par Metkovic NEWS sur Samedi 24 août 2019

'Noć prvaka' Komin – predstavljanje ekipe Gusari Komin 2

Publiée par Metkovic NEWS sur Samedi 24 août 2019

'Noć prvaka' Komin – predstavljanje pobjedničke ekipe Gusari Komin 1

Publiée par Metkovic NEWS sur Samedi 24 août 2019

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama9 300×250

Najčitanije