Ostanimo u kontaktu

PROJEKT 'POSJET UČENIKA OSMIH RAZREDA VUKOVARU'

Osmaši dviju metkovskih osnovnih škola proveli tri nezaboravna dana u Vukovaru

Objavljeno prije

Na terenskoj nastavi osmaši metkovskih osnovnih škola proveli su tri nezaboravna dana sudjelujući u zanimljivim i poučnim aktivnostima koje za osmaše iz Lijepe Naše priprema Memorijalni centar Domovinskog rata. Osim osmaša iz OŠ Stjepana Radića i don Mihovila Pavlinovića (Metković) s njima su na putu nezaboravne dane dijelili i učenici OŠ braće Radića (Bračević), OŠ Ivana G. Kovačića (Čista Velika) te OŠ Supetar (Brač), ukupno 280 osmaša.

Nakon prvog dana provedenog u putu, aktivnosti su počele u srijedu, 25. rujna predavanjima o Domovinskom ratu i bitci za Vukovar koja su priređena u prostorima bivše vukovarske vojarne u kojima su učenici i bili smješteni za vrijeme terenske nastave. Nakon toga učenici i učitelji su u krugu vojarne obišli izložena oklopna i zrakoplovna sredstva zaostala iz Domovinskog rata te poslušali predavanja o opasnostima koje prijete od minsko-eksplozivnih sredstava. Predavači su bile aktivne vojne osobe, sudionici ratnih zbivanja u Domovinskom ratu. Edukativne aktivnosti završene su posjetom reprezentativnim vukovarskim muzejima: Gradskom muzeju smještenom u obnovljenom dvorcu Eltz te Muzeju vučedolske kulture. Nakon posjeta obnovljenom franjevačkom samostanu i crkvi sv. Filipa i Jakova koji svjedoče o ratnim ranama Grada heroja, učenici su iskoristili slobodno vrijeme za razgled grada Vukovara i fotografiranje.

Sve aktivnosti i posjeti prvoga dana bili su usmjereni tomu da učenici shvate što je prethodilo napadu na Vukovar i kolika je bila njegova žrtva za našu današnju slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Dan je završio plesnom večeri u disco klubu smještenom na brodu usidrenom uz obalu Vuke.

Drugi dan su učenici i učitelji posjetili memorijalne lokacija stradanja branitelja i stanovnika grada Vukovara: Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, vukovarsku bolnicu, spomen dom braniteljima Borova naselja i Trpinjske ceste, Kukuruzni put, mjesto masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata Ovčara, hangare Veleprometa i ostala mjesta sjećanja na stradanja u obrani Vukovara.

Terensku nastavu u Vukovaru završili su optimistično – porukama mira i kvizom o poznavanju vukovarske povijesti koji su priređeni u rodnoj kući nobelovca Lavoslava Ružičke. Nakon predavanja i lekcije o miru učenici svih pet škola sudionica terenske nastave odigrali su uzbudljivi kviz u kojemu su pokazali što su naučili o Vukovaru.

Bila su to tri nezaboravna dana druženja i učenja. Od danas naši osmaši mogu reći da o bitci za Vukovar znaju puno, ne iz udžbenika i prepričavanja već tako što su svojim cipelama dodirnuli prašinu sa svih memorijalnih lokaliteta u Vukovara i s njegovih ulica kojima su u studenome 1991. godine krv i suze tekli u potocima…

Sve to moramo poznavati i pamtiti – da  se nikad ne  zaboravi!

Izvor i fotografije: OŠ don Mihovila Pavlinovića i OŠ Stjepana Radića

U ŽUPANIJI FUNKCIONIRA SUSTAV ZAŠTITE ŽRTAVA NASILJA U OBITELJI

Dubrovačko-neretvanska županija reagirala na grube neistine o projektu Sigurne kuće

Objavljeno prije

Zbog izjave da Dubrovačko-neretvanska županija nije prijavila projekt Sigurne kuće na Socijalni fond, koju je u emisiji ”Jedan na jedan” Dubrovačke televizije 21. siječnja izrekla gradska vijećnica Grada Dubrovnika iz redova SDP-a gđa Tatjana Šimac Bonačić, a koja izjava sugerira da ova županija nije učinila ništa na rješavanju problema žena žrtava nasilja i žrtava nasilja u obitelji, želimo naglasiti da je to bezočna neistina te još jednom ponoviti za javnost činjenice:

Dubrovačko-neretvanska županija prijavila je 17. studenog 2020. prethodno pripremljeni projekt Sigurne kuće za područje Dubrovačko-neretvanske županije koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Projekt uključuje uspostavu sustava podrške i rekonstrukciju objekta sigurne kuće, jačanje kapaciteta stručnjaka i osoba koje rade sa žrtvama nasilja kao i podizanje svijesti javnosti o neprihvatljivosti nasilja i njegovim negativnim posljedicama. Vrijednost prijavljenog projekta je 11.700.000,00 kuna i trenutno je u posljednjoj fazi provjere, te se uskoro očekuje Odluka o financiranju.

Za vrijeme dok se investicija u to trajno rješenje u potpunosti ne završi Županija je uz pomoć Ministarstva i Caritasa Dubrovačke biskupije organizirala privremenu Sigurnu kuću koja je na raspolaganju za žrtve obiteljskog nasilja. Ona se, nažalost, koristi od strane jedne žrtve nasilja i u vrijeme izricanja ove grube neistine od strane gđe Šimac Bonačić.

Problemu obiteljskog nasilja, kojem Vlada RH i ova županija pristupaju krajnje odgovorno, trebali bi odgovorno pristupati svi akteri na javnoj sceni.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije