Ostanimo u kontaktu

PROJEKT 'POSJET UČENIKA OSMIH RAZREDA VUKOVARU'

Osmaši dviju metkovskih osnovnih škola proveli tri nezaboravna dana u Vukovaru

Objavljeno prije

Na terenskoj nastavi osmaši metkovskih osnovnih škola proveli su tri nezaboravna dana sudjelujući u zanimljivim i poučnim aktivnostima koje za osmaše iz Lijepe Naše priprema Memorijalni centar Domovinskog rata. Osim osmaša iz OŠ Stjepana Radića i don Mihovila Pavlinovića (Metković) s njima su na putu nezaboravne dane dijelili i učenici OŠ braće Radića (Bračević), OŠ Ivana G. Kovačića (Čista Velika) te OŠ Supetar (Brač), ukupno 280 osmaša.

Nakon prvog dana provedenog u putu, aktivnosti su počele u srijedu, 25. rujna predavanjima o Domovinskom ratu i bitci za Vukovar koja su priređena u prostorima bivše vukovarske vojarne u kojima su učenici i bili smješteni za vrijeme terenske nastave. Nakon toga učenici i učitelji su u krugu vojarne obišli izložena oklopna i zrakoplovna sredstva zaostala iz Domovinskog rata te poslušali predavanja o opasnostima koje prijete od minsko-eksplozivnih sredstava. Predavači su bile aktivne vojne osobe, sudionici ratnih zbivanja u Domovinskom ratu. Edukativne aktivnosti završene su posjetom reprezentativnim vukovarskim muzejima: Gradskom muzeju smještenom u obnovljenom dvorcu Eltz te Muzeju vučedolske kulture. Nakon posjeta obnovljenom franjevačkom samostanu i crkvi sv. Filipa i Jakova koji svjedoče o ratnim ranama Grada heroja, učenici su iskoristili slobodno vrijeme za razgled grada Vukovara i fotografiranje.

Sve aktivnosti i posjeti prvoga dana bili su usmjereni tomu da učenici shvate što je prethodilo napadu na Vukovar i kolika je bila njegova žrtva za našu današnju slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Dan je završio plesnom večeri u disco klubu smještenom na brodu usidrenom uz obalu Vuke.

Drugi dan su učenici i učitelji posjetili memorijalne lokacija stradanja branitelja i stanovnika grada Vukovara: Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, vukovarsku bolnicu, spomen dom braniteljima Borova naselja i Trpinjske ceste, Kukuruzni put, mjesto masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata Ovčara, hangare Veleprometa i ostala mjesta sjećanja na stradanja u obrani Vukovara.

Terensku nastavu u Vukovaru završili su optimistično – porukama mira i kvizom o poznavanju vukovarske povijesti koji su priređeni u rodnoj kući nobelovca Lavoslava Ružičke. Nakon predavanja i lekcije o miru učenici svih pet škola sudionica terenske nastave odigrali su uzbudljivi kviz u kojemu su pokazali što su naučili o Vukovaru.

Bila su to tri nezaboravna dana druženja i učenja. Od danas naši osmaši mogu reći da o bitci za Vukovar znaju puno, ne iz udžbenika i prepričavanja već tako što su svojim cipelama dodirnuli prašinu sa svih memorijalnih lokaliteta u Vukovara i s njegovih ulica kojima su u studenome 1991. godine krv i suze tekli u potocima…

Sve to moramo poznavati i pamtiti – da  se nikad ne  zaboravi!

Izvor i fotografije: OŠ don Mihovila Pavlinovića i OŠ Stjepana Radića

UDRUGA MLADIH KOLEKTIV

Želimo bolji grad, želimo prostor za mlade!

Objavljeno prije

Smatramo nužnim obavijestiti javnost, a najviše mlade koji žele prostor koji će otvoriti neke nove mogućnosti za ovaj Grad. U to smo sigurni jer vidimo što se događa u drugim gradovima koji su otvoreniji za razgovor sa mladima. Najbolji primjer nije daleko, tu je u Dubrovniku. Samo upišite Centar za mlade Dubrovnik u Ecosia tražilicu.

Prije nekoliko dana, točnije 29. svibnja, održano je potpisivanje ugovoranja projekata iz Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“ Ovim pozivom se, kroz provedbu odobrenih projekata, želi doprinijeti razvoju društvenih centara u zajednici kao javnih prostora u kojima se članovi lokalne zajednice okupljaju radi provedbe grupnih aktivnosti, korištenja različitih oblika socijalne podrške, dobivanja informacija o pitanjima važnim za kvalitetu života građana, odnosno različitih aktivnosti koje su od interesa za kvalitetno funkcioniranje lokalne zajednice.

Pozivom ukupne vrijednosti 120 milijuna kuna se namjerava poticati i unaprijediti transparentnost u planiranju korištenja i dodjeli prostora u javnom vlasništvu, dodijeljenim organizacijama civilnoga društva na korištenje. Programi revitalizacije prostora trebaju obuhvaćati programe i projekte od interesa za opće dobro čije provođenje kroz dugoročni ili vremenski ograničeni rok djelovanja daje vidljivu dodanu društvenu vrijednost kojom se podiže kvaliteta života pojedinca i unaprjeđuje razvoj šire društvene zajednice.

Bili smo na sastanku sa Gradom kako bi se prijavili na ovaj projekt smatrajući nužnim da jedan takav prostor postoji u Metkoviću,a bili smo spremni provoditi mjesečni program u takvom prostoru. Prije toga čitali smo Nacrt strategije urbanog razvoja grada Metkovića 2016-2020 gdje pod rubrikom Strateški projekti piše Obnova stare zgrade Kina- kao razlog se navodi Projektom se obnavlja zgrada starog kina te se preuređuje u građevinu kulturnih namjena. Obnovom objekta otvaraju se mogućnosti za promoviranje kulturno – edukativnih sadržaja. Izrađen je glavni projekt te ishođena građevinska dozvola. Pun pogodak- pomislili smo. Na sastanku nam je rečeno da Grad nema prostora. Pitali smo nakon toga što Grad ima? Odgovor je bio da ni oni ne znaju jer nemaju popis imovine!

Nakon toga smucali smo se po katastru i tražili što Grad ima,a da bi nam bilo korisno za jedan društveni centar no nakon svakog prijedloga odbijeni smo uz razne razloge. Šteta je što nakon toga nismo dobili ni jedan odgovor na mailove koje smo slali prema Gradu te tako ostali uskraćeni za druge projekte, a jedan od njih je trebao biti dokument Lokalni program za mlade grada Metković.

Tijekom razdoblja rada Udruge mladih Kolektiv izašla su mnoga istraživanja o životima mladih u ruralnim područjima i donesene su različite smjernice na nivou EU te je u svakom od njih zajedničko navedeno da se mladima omogući prostor gdje će se uz provođenje slobodnog vremena stjecati nova iskustva i znanje kroz neformalne edukacije. Mi smo spremni na jedan takav pothvat, na potezu je Grad kao i dosad u 17. Godina postojanja Udruge mladih Kolektiv.

Udruga mladih Kolektiv

Udruga mladih Kolektiv

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije