Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

KAMP BRKATE SJENICE

Ornitološko društvo ‘Brkata sjenica’ završilo s prstenovanjem ptica

Objavljeno prije

Foto: Bariša Ilić

Polovicom osmog mjeseca tekuće godine završeno je prstenovanje stalnim naporom – CES gdje se u kampu Brkate sjenice prstenuje u vrijeme razmnožavanja ptica koje je započeto krajem četvrtog mjeseca, javlja nam Bariša Ilić iz Ornitološkog društva Brkata sjenica.

Prstenuje se uvijek na istom mjestu u isti broj mreža u dvanaest izlazaka u pravilnim razmacima od deset dana. Na taj način kroz period od više godina(do sad šest) mogu se pratiti gnijezdeće populacije ptica koje gnijezde na tom području,koliko mladih se izleže,koliko ih preživi ,kolika je stabilnost populacije i još mnogo zanimljivosti vezanih za gnijezdeću populaciju ptica. Ulovljeno je i prstenovano nešto preko 500 ptica što znači otprilike isti broj kao i dosadašnjih godina. Zadovoljni smo brojem ptica, a i vrstama na gniježđenju na spomenutom lokalitetu.

Nakon kratke stanke započeto je i standardno prstenovanje ptica selica koje su već krenule sa selidbom. Najviše za sada imamo trstenjaka,velikog trstenjaka,trstenjaka cvrkutića i trstenjaka rogožara, zatim grmuše,sivu grmušu,grmušu čevrljinku, grmušu pjenicu i crnokapu grmušu. Tu su još vodomari, rusi svračak, svilorepa, žuti voljić, veliki cvrčić, mala štijoka, siva štijoka, riđa štijoka, pčelrice, vijoglav itd.

Za sve one koji su zainteresirani za prstenovanje kao promatrači, informacije možete dobiti na broj mobitela 097 727 0424 – Bariša Ilić.

MOJ ŽIVOT U PANDEMIJI

Međunarodni projekt Gimnazije Metković ‘Mein Leben in der Pandemie’ dobitnik ‘Nacionalne oznake kvalitete’

Objavljeno prije

Međunarodni projekt Mein Leben in der Pandemie  kojeg su učenici Gimnazije Metković provodili s učenicima partnerske škole iz Njemačke Theodor Heuss Gymnasium nagrađen prestižnom eTwinning nagradom Nacionalna oznaka kvalitete.

Pandemija i iznenadno zaključavanje utjecalo je na sve. Učenici u Hrvatskoj sudjelovali su u učenju na daljinu. Ali kakva je bila situacija u drugim zemljama? Kako su se učenici naše partnerske škole u Njemačkoj nosili s tom situacijom? U projektu smo željeli sagledati različite razine kako se rješava pandemija, kako se društvo nosi s njom, kako se ova neočekivana ružna situacija doživljava u drugim zemljama. Željeli smo se podržati, stvoriti poticaje za razgovor, isprobati zajedno nove stvari . Koliko imamo različitosti I sličnosti u ovoj novoj šokantnoj situaciji za cijeli svijet, Bavili smo se istraživanjima, komunicirali jedni s drugima, raspravljali I dogovarali se,sudjelovali u radionicama, međusobno se bodrili.

Željeli smo vidjeti koliko je različito ili slično postupanje s pandemijom u Njemačkoj i Hrvatskoj. U tu svrhu smo se pozabavili i znanstvenom i društvenom razinom. Učenici su se trebali naučiti baviti istraživanjem podataka i činjenica, vrednovati i uspoređivati dobivene rezultate, izrađivati​ dijagrame i videozapise s uputama, kao i sami proizvoditi dezinficijens. Izabranim medijem učenici su trebali predstaviti svakodnevni život za vrijeme pandemije. Naši ciljevi su bili zajednički za obje škole, a donosili smo ih u dogovoru s učenicima.

Učenici su razrađivali svoju situaciju u Hrvatskoj, a zatim su rezultate dijelili s učenicima iz Njemačke. Te su vrijednosti i empirijske vrijednosti uspoređivali i vrednovali. Također su se održavale redovite video konferencije na engleskom i njemačkom jeziku  na kojima su se učenici dogovarali, vrednovali svoju suradnju i rad na projektu, te donosili nove ideje, usvajali i odrađivali zadatke prihvaćenih ideja.

Teme koje su učenici obrađivali su:
1. Razvoj pandemije u Njemačkoj i Recklinghausenu / Hrvatska i Metković: proljeće, ljeto, zima
2. Mentalno zdravlje u zaključavanju: Kako zaključavanje utječe na raspoloženje učenika? Što utječe na ovo raspoloženje? Kakav utjecaj ima pokret?
3. Pregled izvodljivosti pravila AHA u svakodnevnom životu i u školi
4. Osobno iskustvo s pandemijom (intervjui s različitim generacijama, posebne sudbine)
5. Procjena rezultata: Što možemo naučiti jedni od drugih?
6. Uzajamna podrška, npr. Stvaranje karantenske kuharice s hranom na njemačkom jeziku.

Projekt je predstavljen na raznim obrazovnim platformama i skupovima kao što su: mrežna trodnevna eTwinning edukacija Sustainable Development Goals in a Pandemic World, Pasch susret škola partnera Goethe Instituta, na online školskim novinama https://blog.pasch-net.de/pasch-global/archives/2291-Mein-Leben-in-der-Pandemie.html .

Gimnazija Metković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije