Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

KAMP BRKATE SJENICE

Ornitološko društvo ‘Brkata sjenica’ završilo s prstenovanjem ptica

Objavljeno prije

Foto: Bariša Ilić

Polovicom osmog mjeseca tekuće godine završeno je prstenovanje stalnim naporom – CES gdje se u kampu Brkate sjenice prstenuje u vrijeme razmnožavanja ptica koje je započeto krajem četvrtog mjeseca, javlja nam Bariša Ilić iz Ornitološkog društva Brkata sjenica.

Prstenuje se uvijek na istom mjestu u isti broj mreža u dvanaest izlazaka u pravilnim razmacima od deset dana. Na taj način kroz period od više godina(do sad šest) mogu se pratiti gnijezdeće populacije ptica koje gnijezde na tom području,koliko mladih se izleže,koliko ih preživi ,kolika je stabilnost populacije i još mnogo zanimljivosti vezanih za gnijezdeću populaciju ptica. Ulovljeno je i prstenovano nešto preko 500 ptica što znači otprilike isti broj kao i dosadašnjih godina. Zadovoljni smo brojem ptica, a i vrstama na gniježđenju na spomenutom lokalitetu.

Nakon kratke stanke započeto je i standardno prstenovanje ptica selica koje su već krenule sa selidbom. Najviše za sada imamo trstenjaka,velikog trstenjaka,trstenjaka cvrkutića i trstenjaka rogožara, zatim grmuše,sivu grmušu,grmušu čevrljinku, grmušu pjenicu i crnokapu grmušu. Tu su još vodomari, rusi svračak, svilorepa, žuti voljić, veliki cvrčić, mala štijoka, siva štijoka, riđa štijoka, pčelrice, vijoglav itd.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Za sve one koji su zainteresirani za prstenovanje kao promatrači, informacije možete dobiti na broj mobitela 097 727 0424 – Bariša Ilić.

OVOGODIŠNJI UROD 40 TISUĆA TONA

Sastanak ministrice Vučković i župana Dobroslavića s gradonačelnicima iz doline Neretve i članovima Povjerenstva za mandarine

Objavljeno prije

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i župan Nikola Dobroslavić održali su u Opuzenu sastanak s gradonačelnikom Metkovića Daliborom Milanom, gradonačelnikom Opuzena Ivanom Matagom i članovima Povjerenstva za mandarine.

Na sastanku je riječi bilo o ovogodišnjim procjenama uroda, koje iznose 40 tisuća tona, i Akcijskom planu suzbijanja sredozemne voćne muhe, a u sklopu sastanka lokalnim proizvođačima održana je prezentacija o prednostima udruživanja u proizvođačke organizacije, kao najbrži put do isplativijeg poslovanja.

‘Proizvođači mandarina, kao i svi hrvatski poljoprivrednici, djeluju u uvjetima dugotrajnih i višestrukih poremećaja, stoga će Ministarstvo poljoprivrede i ovom sektoru nastaviti pružati pomoć i po potrebi dodatno reagirati’, istaknula je ministrica Vučković.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Po završetku sastanka, ministrica i župan Dobroslavić obišli su nasade mandarina lokalnih proizvođača.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije