Ostanimo u kontaktu

ŽUPA SV. STJEPANA PRVOMUČENIKA, OPUZEN

Oproštajna misa dosadašnjeg župnika don Hrvoja Draguna

Objavljeno prije

foto: Ivo Ožić

U crkvi sv. Stjepana u Opuzenu održana je oproštajna misa povodom odlaska dosadašnjeg župnika don Hrvoja Draguna.

Na misi su s don Hrvojem bili i don Mihael Prović i don Jure Bjeliš. U prepunoj župnoj crkvi nakon mise su se župljani opraštali lijepim riječima i darovima.

Don Hrvoje se svima zahvalio na dobroj suradnji i nadi da ga župljani neće zaboraviti. Poslije mise je na Vrtletini održana i mala zakuska koju su organizirali mještani.

Izvor i fotografije: Ivo Ožić

ORNITOLOŠKO DRUŠTVO 'BRKATA SJENICA'

Američkoj Crvenouhoj kornjači odgovara stanište uz rijeku Norin

Objavljeno prije

Šetajući i obilazeći masline, uz rijeku Norin, voditelj Ornitološkog društva Brkata sjenica Bariša Ilić naišao je na zanimljiv prizor.

Ispred njega se nalazila prilično velika Crvenouha kornjača, gotovo 30 cm dužine. Kopala je rupu za položiti jaja.

– Kad sam malo bolje pogledao, vidio sam da se radi o crvenouhoj kornjači, invazivnoj vrsti u Hrvatskoj. Kontaktirajući struku, dobio sam potvrdan odgovor. Radi se zaista o invazivnoj crvenouhoj kornjači koja je, vjerojatno dok je bila manja, krasila nečiji akvarij u kući, a kad je odrasla, puštena je na slobodu. To ne bismo smjeli činiti. Puštanjem u prirodu možemo narušiti prirodnu ravnotežu jer invazivne vrste najčešće ugrožavaju autohtone životinje oduzimajući im prostor za život i hranjenje, – rekao je Ilić.

Ovdje je riječ o američkoj crvenouhoj kornjači Trachemys scripta elegans koja je poluvodena kornjača i najčešće je možemo pronaći kao akvarijsku kornjaču. U dogovoru sa Zoološkim vrtom grada Zagreba bit će poslana i udomljena u zoološkom vrtu u prihvatilištu, ističu iz ornitološkog društva.

Nastavi čitati
NEXTBIKE 300x250px
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije