Ostanimo u kontaktu

SINJ

Oproštaj od fra Bože Lovrića

Objavljeno prije

IMG_4602

U utorak, 26. lipnja 2018. u 15 sati, u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, služio je misu zadušnicu za redovnika-svećenika fra Božu Lovrića koji je, okrijepljen svetim sakramentima, blago u Gospodinu preminuo u franjevačkom samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu u nedjelju, 24. lipnja 2018. u 84. godini života, 65. redovništva i 57. svećeništva.

Na oproštaju su bili provincijal fra Joško Kodžoman, gvardijan fra Jakov Begonja i 112 redovnika-svećenika. Rodbina, bogoslovi, sjemeništarci, časne sestre, vjernici iz Hrvaca, Sinja i drugih župa, te osobni prijatelji došli su se također oprostiti od fra Bože. Pjevanje je predvodio mo fra Jure Župić. Sprovodne obrede, nakon završetka mise zadušnice, na groblju sv. Frane u Sinju prevodio je sinjski gvardijan fra Petar Klapež.

– Sve vas pozdravljam sada u trenutku oproštaja od fra Bože. Izražavam sućut ocu Provincijalu, braći franjevcima, mještanima Hrvaca, vjernicima župa u kojima je fra Bože djelovao, rodbini i prijateljima – rekao je mons. Marin Barišić na početku mise zadušnice te nastavio kako – ova šutnja i molitva pokazuju osjećaje prema pok. fra Boži. Želimo ga molitvom pratiti nebeskom Ocu. Zamolimo Gospodina da i fra Boži i nama oprosti kako bismo mogli slaviti ova kršćanska otajstva nade -završio je o. Nadbiskup.

Na početku propovijedi o. Nadbiskup je, citirajući sv. Pavla, naglasio kako je Isus pokazao svoju ljubav prema dok smo bili grešnici, a koliko će tek sada biti ta ljubav i spasenje njegovim životom. To je osobna karta svakog kršćanina jer je Isus dao nadu svakome. Svatko od nas jest sudionik i dionik pomirenja Božjeg, a svećenici na osobit način jer su primatelji i djelitelji Božje ljubavi. To je sigurno i osobna karta fra Bože jer su mnogi osjetili njegovu dobrotu i ljubav. Lijepo je to bilo čuti od vjernika, osobito vjernika iz Metkovića gdje je služio punih petnaest godina. Imao je uho za čovjeka, nastojao je slušati, primiti, osjetiti čovjeka pa čak i njegovu bol i patnju. Rado je sjedio u ispovjedaonici i bio djelitelj Božjih otajstava. Osim toga, rado je bio viđen među svećenicima kojima je i drage volje pomagao u svako vrijeme. Apostoli su prepoznali Isusa u lomljenju kruha i u susretu s njim oživili. U Vjerovanju između ostalo izričemo vjeru u život budućega vijeka. Kao što su učenici Isusa prepoznali i mi ga možemo prepoznati u lomljenju kruha i imati već sada život, a ne samo budući život. Fra Božo je živio svoje redovništvo i svećeništvo u skladu i otvorenosti prema budućem životu. I nije mala stvar imati takve ljude u svom okruženju. Fra Bože, hvala ti. Sada vidimo koliko si nas obogatio. Neka ti sretan susret s Gospodinom, završio je mons. Marin Barišić.

Oproštajne govore održali su provincijal fra Joško Kodžoman, gvardijan fra Jakov Begonja te sestare franjevke od Bezgrješne.

Tekst/Foto: smn.hr

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U Velikoj vijećnici upriličena svečana prisega sudaca porotnika

Objavljeno prije

U Velikoj vijećnici u Dubrovniku u ponedjeljak je upriličena svečana prisega sudaca porotnika Dubrovačko-neretvanske županije.

Kako je uvodno istaknula predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović na 17. sjednici skupštine, održanoj 5. listopada, donesena su Rješenja o imenovanju sudaca porotnika, kojim su u skladu sa člankom 119. Zakona o sudovima imenovani suci porotnici Županijskog suda u Dubrovniku, te suci porotnici za mladež Županijskog i Općinskog suda u Dubrovniku.

”Napomenula bi da je u pravnom sustavu Republike Hrvatske funkcija sudaca porotnika vrlo važna kao glas javnosti u sustavu. Stavovi sudaca porotnika, temeljeni na njihovom životnom iskustvu, poštenju, značaju i logici pomažu profesionalnim sucima kod donošenju odluka u sudskom vijeću. Suci profesionalci, predsjednici vijeća, katkad zbog prevelike preopterećenosti pravnim normama i rutinom izgube iz vida onaj životni, iskustveni i logični dio pravnog predmeta, te suci porotnici u takvim slučajevima služe kao jedna vrsta savjetnika i korektiva. Suci profesionalci uvažavaju životno i iskustveno mišljenje porotnika, a porotnici prihvaćaju pravnu i činjeničnu argumentaciju sudaca profesionalaca, te u toj simbiozi doprinose približavanju pojmova „pravo“ i „pravda“ u pravnom sustavu Republike Hrvatske. Želim Vam sve najbolje u Vašem radu i da, kao suci porotnici, donosite što pravičnije i pravednije odluke i time pridonesete ostvarenju boljeg pravnog sustava”, rekla je predsjednica Kosović.

Nove suce porotnike pozdravila je u ime župana Dobroslavića zamjenica Marević koja se novim sucima zahvalila na njihovom doprinosu te im poželila uspjeh u radu.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije