Ostanimo u kontaktu

ŽUPANIJSKI ODBOR SDP-A

Odžana tiskovna konferencija o uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne škole kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija

Objavljeno prije

go

Članovi Županijskog SDP-a Dubrovačko-neretvanske organizacije održali su konferenciju za medije na kojoj su predstavili inicijativu za uvođenje izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u osnovne škole kojim je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija. Na konferenciji su govorili Krešimir Kuran, predsjednik Županijskog odbora SDP-a DNŽ, učiteljica Marija Šegedin, profesorica Silvija Pećanac Bačić, profesor Ivan Plantić i predsjednik GO SDP Dubrovnik Jadran Barač.

Predloženim zaključkom omogućava se uvođenje izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u sve zainteresirane osnovne škole kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija. Izvannastavna aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje trenutno je uvedena u osnovne škole desetak jedinica lokalne i područne samouprave, a kao pokretač ovog projekta ističe se Grad Rijeka.

Dubrovačko-neretvanska županija ovim zaključkom omogućava svim školama čiji je osnivač da od školske godine 2019./2020. uvedu novu izvannastavnu aktivnost za učenike petih i šestih razreda dok konačnu odluku o uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja donosi Školski odbor svake pojedine škole u skladu sa željama i mogućnostima. Također, važno je za naglasiti kako financijska sredstva za provođenje programa osigurava Dubrovačko-neretvanska županija pa ne dolazi do dodatnog financijskog opterećenja za škole koje odluče uvesti navedenu izvannastavnu aktivnost.

Program Građanskog odgoja i obrazovanja pohađali bi isključivo učenici koji bi pokazali interes za navedenu aktivnost uz suglasnost roditelja, stoga se Građanski odgoj i obrazovanje ni po čemu ne bi razlikovao od ostalih izvannastavnih aktivnosti koje se već provode u dubrovačko-neretvanskim osnovnim školama.

Cilj omogućavanja pohađanja izvannastavne aktivnosti Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama je razvoj informiranih, aktivnih i odgovornih građana. Učenike se poučava njihovim pravima i odgovornostima u građanskom društvu, a ističe se važnost tolerancije, poštivanja sebe i drugih, te važnost preuzimanja aktivne uloge u društvu i zajednici. Provođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u školama ima dobar utjecaj na čitavu zajednicu.

Grad Rijeka izradila je Priručnik za građanski odgoj Učenik građanin, kao i Smjernice za provođenje programa i upotrebu priručnika, namijenjene nastavnicima te ih besplatno ustupa svim jedinicama lokalne i područne samouprave koje za tim iskažu interes. Učenik građanin je prvi priručnik za Građanski odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj, a u njegovu su izradu bili uključeni brojni sudionici, od organizacija civilnog društva i djelatnika Filozofskog fakulteta do učitelja-provoditelja programa i samih škola, dakle, čitava odgojno-obrazovna vertikala. Teme koje se obrađuju su pomno birane, obrađivane i prilagođene uzrastu.

Cilj Dubrovačko-neretvanske županije morao bi biti pokretanje i prihvaćanje svih pozitivnih procesa u društvu s posebnim naglaskom na razvoju sustava obrazovanja mladih, a uvođenje izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje svakako je jedan od preduvjeta stvaranja boljeg i tolerantnijeg društva u cjelini.

Tekst/foto: Županijski odbor SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije

Najčitanije