Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

PRIRODNA BAŠTINA

Održavanjem javnih tribina u Rogotinu, Mliništu i Pločama zaokružene su predviđene aktivnosti Udruge ‘Baštinik’ iz Metkovića za 2019. godinu

Objavljeno prije

Održavanjem javnih tribina u Rogotinu, Mliništu i Pločama zaokružene su predviđene aktivnosti Udruge ‘Baštinik’ iz Metkovića za 2019. godinu.

Udruga za promicanje zaštite prirodne i kulturne baštine Neretve Baštinik provodi niz projekata na području doline Neretve s ciljem promoviranja prirodnih i kulturnih vrijednosti u dolini Neretve.

Projekt izrade speleološkog katastra na području doline Neretve polako se privodi kraju i nakon pet punih godina možemo s ponosom reći da su postignuti rezultati i više od očekivanog. Ukupno je registrirano preko 100 speleoloških objekata koji su ujedno i istraženi. Istraživanjem se došlo do vrlo interesantnih otkrića što je doprinjelo ukupnoj pozitivnoj slici prirodnih vrijednosti neretvanskog kraja, Dubrovačko-neretvanske županije i generalno Republike Hrvatske. Istraživanjem se posebno obogatila europska i svjetska karta izuzetnih prirodnih vrijednosti. Povrh svega moramo istaknuti dvije nove podzemne vrste koje su po prvi put opisane za znanost a za očekivati je da će ih biti još jer još uvijek nije završena obrada sve prikupljene faune. U projektu sudjeluje niz stručnjaka i instituta kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva.

Pseudoškorpion T.Runicensis iz ‘Bežureve jame’ Varda – Rujnica

Pored otprije poznatih speleoloških objekata koji su svojim karakteristikama posebni, a to su ‘Jama u predolcu‘ i ‘Vištičina jama‘, otkriće jedinstvenog anhijalnog objekta ‘Tomina jama‘ u Krvavcu raznovrsnost i ukupna slika speleoloških objekata, polako ali sigurno dolinu Neretve uz sve ostale njene poznate i nepoznate vrijednosti široj javnosti, smjestilo je na sam vrh izuzetnih prirodnih područja. Tomina jama predstavljena je na svjetskom kongresu o anhijalnim speleološkim objektima u Španjolskoj i na niz domaćih i europskih simpozija i jedini takve vrste na području Neretve.

ODRŽAVANJE POLJSKIH PUTEVA

Gradonačelnik Milan: ‘Krenuli smo s uređenjem poljskih puteva za naše poljoprivrednike’

Objavljeno prije

I ove, kao i u protekle tri godine krenuli smo s uređenjem poljskih puteva, objavio je gradonačelnik Dalibor Milan te istaknuo:

– Tijekom ovog mjeseca uredit ćemo sve poljske puteve u nadležnosti Grada Metkovića, dok Hrvatske vode također sređuju poljske puteve u svojoj nadležnosti. Jedan dio poljskih puteva ćemo ove godine i asfaltirati, a s čime ćemo nastaviti i sljedećih godina.

Sljedećih dana bit će još dobrih vijesti za metkovske poljoprivrednike, – najavio je Milan.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl5 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije