Ostanimo u kontaktu

"Tko mi zabranjuje kolumne"

Održano predstavljanje knjige Tihomira Dujmovića

Objavljeno prije

Nakon Zagreba, Splita i Dubrovnika sinoć su na red došli i čitatelji Dujmovićeve kolumne u Metkoviću, gdje je u Gradskom kulturnom središtu u organizaciji metkovske Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski održano predstavljanje knjige “Tko mi zabranjuje kolumne”.
Uz predsjednicu udruge Mariju Vučković na predstavljanju knjige Dujmovića su podržali prijatelji dr. Andrija Hebrang i dr. Goran Marić.

U bogatoj novinarskoj karijeri Dujmović je zbog svog pisanja u više navrata dobivao otkaz, te mu bile zabranjivane objave kolumni. Zanimljivo kako se pravi razlog uvijek skrivao iza mjera štednje, sitničavih tipfelera, te kojekakvih podmetanja, samo kako bi se sakrila prava, zapravo mnogima nepoznata istina o događanjima u gospodarstvu, privatizaciji, te zločinima poslije II svj. rata. Primjerice, Dujmović je u svojoj kolumni bio objavio tekst o zločinima nakon II. svj. rata u kojem stoji:

Jedva pet kilometara od Trga bana Josipa Jelačića, i jedva 35 cm ispod zemlje, ruka jednog srednjoškolca je prije 65 godina stisnula u ruci križić sa svog lančića, sekundu prije nogo što mu je kao i njegovim dvadeset devet kolega, ispaljen metak u čelo. Svi na rubu punoljetnosti!

Kroz govore pune emocija, te komentirajući neke od najzanimljivijih dijelova knjige, gosti dr. Andrija Hebrang i dr. Goran Marić svakako su spomenuli činjenicu da je u današnjoj Hrvatskoj zabranjeno pisanje samo desno orijentiranim kolumnistima i novinarima. Također ih čudi činjenica da Dujmović nije dobio apsolutno nikakvu potporu od kolega iz Hrvatskoga novinarskog društva, te obojica misle da danas u Hrvatskoj postoje samo režimski novinari koji služe vlastima, pa stoga u suši dobrih tekstova Dujmovićevo pisanje dolazi nam kao čaša vode u pustinji – kazao je Marić.

Da je ovo 1941. strijeljali bi nas, da je ovo 1971. uhitili bi nas, sva je sreća da je ovo 2013. pa nam daju samo otkaze. – istaknuo je na kraju predstavljanja Dujmović.

MEĐUNARODNI UMJETNIČKI PROJEKT 'SAN'

Sand Art Neretva Festivala u narednim danima na Ušću Neretve

Objavljeno prije

Međunarodni umjetnički projekt SAN – Sand Art Neretva Festivala, održati će se na području Ušća Neretve u razdoblju od 17. do 23. rujna 2021. godine.

SAN Festival je projekt koji se održava u organizaciji osječke udruge SLAMA – udruge za poticanje umjetničke svijesti u društvu, u suradnji s opuzenskom udrugom St. Valerio (koja stoji iza njihovog najpoznatijeg projekta Zen-Opuzen Festivala).

Također, SAN Festival već prvu godinu svoga postojanja, dobija podršku Ministarstva kulture i medija, TZ grada Ploče i grada Opuzena, Grada Opuzena i Dubrovačko-neretvanske županije, a okuplja umjetnike koji će u tjedan dana stvaranja kreirati program i sadržaj za djecu, mlade i sve zainteresirane.

Tom prigodom, organizirat će se likovne radionice kreiranja prostranih crteža na pijesku, te interatktivne kreativne radionice plesa, plesnog pokreta i fotografije (“photopainting”).

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije