Ostanimo u kontaktu

UDRUGA 'OTAC ANTE GABRIĆ'

Održano predavanje o pravima starijih osoba

Objavljeno prije

Prava starijh, Udruga MI, Udruga Otac Ante Gabrić (1)

Danas je u prostorijama Udruge Otac Ante Gabrić, u suradnji udruge s Udrugom MI – Split održano predavanje Prava u sustavu socijalne skrbi.

Predavanje je, u sklopu Organiziranih dnevnih aktivnosti Udruge Otac Ante Gabrić, održala socijalna radnica iz Splitskog centra za socijalnu skrb Marina Elez Urlić te iz Udruge MI pravna savjetnica za pitanja starijih osoba Nela Kovačević i voditeljica projekta Zaštita prava starijih osoba – promocija, informacija, edukacija Tijana Tešija koja je rekla da stariji imaju pravo donijeti informirane odluke o njihovom životu i udržavanju.

– Danas smo starijim osobama govorili o pravima u sustavu socijalne skrbi i na koje ih načine mogu ostvariti. U to se ubrajaju osobne invalidnine i različiti doplatci za pomoć i njegu, pomoć u kući, smještaj u udomiteljsku obitelj, isto tako i smještanje u domove. Informirali smo ih i o razlikama između ugovora o doživotom i dosmrtnom uzdržavanju i davali savjete i sugestije kao da se informiraju i sebe zaštite jer starije osobe su u ranjivoj životnoj dobi i u osjetljivim životnim situacijama. Trebali bi sebi osigurati dostojanstvenu i sigurnu starost i sebe staviti na prvo mjesto i znati donijeti informiranu odluku – rekla je Tešija.

Na predavanju je naglašeno da je nakon potpisivanja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju davatelj uzdržavanja prima imovinu uzdržavanog u trenutku sklapanja ugovora, a nakon ugovora  o doživotnom uzdržavanju tek nakon smrti primatelja uzdržavanja.

Projekt Zaštita prava starijih osoba – promocija, informacija, edukacija , Udruga MI – Split je, u partnerstvu s Udrugom socijalnih radnika Zadar i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, počela provoditi u studenom 2017. i provodi se na području Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije.

Sva pitanja koja starije osobe imaju, a tiču se kršenja i zaštite njihovih prava, mogu uputiti Udruzi MI pozivom na broj telefona 021/329-133 ili na e-mail adresu savjet@seniori.hr.

Tekst/foto: Marija Jeramaz / Metković NEWS

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije