Ostanimo u kontaktu

VOLONTERSKI CENTAR DOBRA

Održane radionice u sklopu projekta „Aktiva – pozitiva br. 2“

Objavljeno prije

U prostorijama Volonterskog centra Dobra održane su tri radionice u  kojima su djeca i mladi dobili uvid o značaju starih neretvanskih zanata.

Riječ je o radionicama koje su održane u sklopu projekta „Aktiva – pozitiva br. 2“ kojeg provodi Udruga DOBRA u partnerstvu s Općinom Zažablje, gradom Metković i Centrom za socijalnu skrb Metković.

U prvoj radionici mladi su izrađivali mobile, ukras za kuću u obliku ptice čime je objedinjena neretvanska priroda i kulturna baština. Mladi su ručno izrađivali drvene ptice po uzoru na tradicijske obrte koji su se bavili izradom tradicijskih igračaka, ali u nešto modernijoj izvedbi. U drugoj radionici fokus je stavljen na tekstil i motive tradicionalnog  namještaja  i kamenih spomenika , pogotovo srednjovjekovnih stećaka iz doline Neretve. Tako su bojama za tekstil na pamučne majice ručno oslikavali motive koje su odabrali, u nešto modernijoj izvedbi čime su pokazali svoju maštovitost.

U trećoj radionici naglasak je bio na izradi modernih pomagala od drveta. Tom prilikom mladi su imali mogućnost stjecanja nova znanja i vještine u preradi i oblikovanju drveta.

Po završetku radionica učenici su izrađene predmete dobili na poklon kao uspomenu na sudjelovanje u radionicama.

Kroz ovaj projekt planirana je još jedna radionica vezana za informiranje mladih o starim neretvanskim zanatima.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

POPUŠTANJE COVID MJERA

Donosimo pravila koja od ponedjeljka čekaju ugostitelje

Objavljeno prije

Nakon tri mjeseca, ugostiteljski objekti od ponedjeljka ponovno smiju raditi, ali samo na terasama. Kako stvari trenutno stoje, ta se odluka neće odnositi na Dubrovnik i krajnji jug županije radi novonastalih žarišta.

Iako će se detalji oko epidemioloških mjera službeno predstaviti sutra, Jutarnji list neslužbeno doznaje koja pravila očekuju kafiće i restorane. Što se tiče udaljenosti među stolovima, ona će biti kao što je to bilo i prije, a to znači da stolovi moraju biti udaljeni tri metra kako bi se osigurao razmak među gostima za različitim stolovima od minimalno metra i pol.

Dopušteno je radno vrijeme od 6 do 22 sata. Alkohol je dopušteno točiti, ali zabranit će se puštanje glazbe kako gosti ne bi glasno pričali te na taj način širili aerosol i povećavali mogućnost zaraze.

Nije ograničen broj gostiju

Terase moraju biti otvorene, odnosno ne smiju biti zatvorene staklom ili pleksiglasom. Gostima će se dopustiti odlazak u toalet, ali tada moraju staviti zaštitnu masku. Također maske moraju biti na licu cijelo vrijeme, osim kada gosti sjede za stolom. Broj gostiju za stolom neće se ograničavati, ali s obzirom na to da je nužan razmak, jasno je da neće biti moguće da se za stolovima okuplja veći broj ljudi. Ova pravila ne vrijede za članove istog kućanstva, odnosno ako u restoran ili kafić dođe višečlana obitelj, oni ne moraju održavati razmak.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije