Ostanimo u kontaktu

300 GODINA ŽUPE SV. ILIJE

Održana Večer Služavki Maloga Isusa u samostanu Svete obitelji

Objavljeno prije

Danas, petoga dana devetnice u 18 sati svetu misu u crkvi sv. Frane na Kladi predslavio je don Mato Brečić nakon čega je uslijedila Večer Služavki Maloga Isusa u samostanu Svete obitelji.

U kapeli Časnih sestara u samostanu Svete obitelji predstavljena je povijest i uloga sestara u Župi sv. Ilije. Kroz povijest nas je vodila sestra Maneta Mijoč dok su glazbene točke otpjevale sestre pod vodstvom sestre Dulceline Plavša.

Sestre su u župi sv. Ilije prisutne od 1912. godine kada je 1. svibnja 1912. blagoslovom nadbiskupa Stadlera u pratnji kanonika Tome Igrca, upravitelja družbe, iz Sarajeva u Metković došlo pet sestara: s. Krescencija Zwiefelhofer, s. Koncepta Andrysžak, s. Skolastika Dodić, s. Devota Mamić i kandidatica Lucija Živković.

Sestre su u Metkoviću odmah otvorile dječje zabavište, preuzele sviranje u crkvi sv. Ilije, uređenje crkve i crkvenog rublja, poučavale djevojke u ručnom radu, a kasnije otvorile i domaćinsku školu. Nadbiskup Stadler im je kupio i glasovir da na njemu mogu djeci davati poduke iz sviranja.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

U posljednja 24 sata zabilježeno 39 slučajeva zaraze koronavirusom, deset novih u Metkoviću

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o šest muških i osam ženskih osoba iz Dubrovnika (njih deset ima utvrđenu ep. vezu), pet muških i pet ženskih osoba iz Metkovića (pet ima utvrđenu ep. vezu), tri muške i tri ženske osobe (za sve utvrđena ep. vezu), dvije muške i jednoj ženskoj osobi iz Kule Norinske (jedna osoba ima utvrđenu ep. vezu), dvije muške osobe osobe iz Opuzena, po jednoj muškoj osobi iz Ploča i s Mljeta, jednoj ženskoj osobi iz Smokvice (utvrđena ep. veza) i jednoj ženskoj osobi iz Zažablja (utvrđena ep. veza).

Izliječeno je 12 osoba: sedam iz Dubrovnika, tri iz Metkovića te po jedna s Mljeta i iz Ploča.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 17 osoba pozitivnih na koronavirus. U posljednja 24 sata obrađeno je 186 uzoraka, a od početka pandemije analiziran je ukupno 17 931 uzorak.

U samoizolaciji je 729 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 87 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Na nivou države zabilježena 2242 nova slučaja koronavirusa! Preminulo je 16 osoba

U protekla 24 sata zabilježena su 2.242 nova slučaja koronavirusa u Hrvatskoj pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) 9.745. U Zagrebu je i danas zabilježen visok broj novih slučajeva, čak 798.

Među njima je 731 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 52 pacijenta. U protekla 24 sata testirano je 8.087 osoba.

23.785 osoba se oporavilo, od toga 875 u protekla 24 sata.

U protekla 24 sata preminulo je 16 osoba, dosad 429.

Do danas je ukupno testirano 437.048 osoba, od toga 8.087 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 27.967 osoba.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije