Ostanimo u kontaktu

OPUZEN

Održana sjednica Povjerenstva za mandarine

Objavljeno prije

U Gradskoj vijećnici Grada Opuzena održana je sjednica Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije.

Nastavno na prvi Izvještaj Zavoda za mediteranske kulture, Sveučilišta u Dubrovniku o rezultatima fizikalno-kemijske analize uzorkovanih plodova mandarina Zorice rane, Iwasaki i Ichumare, Povjerenstvo daje preporuku da se proizvođači suzdrže od berbe do kraja ovog tjedna.

Spomenutom analizom kojom se određuje najmanji dozvoljeni omjer šećera i kiselina u plodu, utvrđeno je da ni jedna sorta do sada nije dosegla stupanj dozrijevanja sukladno Pravilniku o tržišnim standardima za voće i povrće, što znači da mandarina još uvijek nije uvjetna za tržišni plasman.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Kao prethodnih godina Povjerenstvo će se obratiti Ministarstvu unutarnji poslova kako bi se na graničnim prelazima omogućila što lakša dnevna migracija radne snage iz Bosne i Hercegovine.
Nastavno na prethodnu praksu iz prošlih godina, Povjerenstvo za mandarine za male i srednje proizvođače pokreće Inicijativu samostalnog plasmana mandarina na javnim površinama gradova i općina diljem Hrvatske. S Inicijativom se planira početi početkom listopada.

Stanje na terenu u području primjene Akcijskog plana o poduzimanju mjera za suzbijanje i sprječavanje širenja sredozemne voćne muhe Ceratitis capitata (Wied.) – na cijelom području doline Neretve je zadovoljavajuće, uz iznimku žarišta u voćnjaku grejpa koje je sanirano.

S obzirom da se radi o zadnjoj godini programskog razdoblja u kojem se provodi Akcijski plan, Povjerenstvo će se zbog produljenja aktivnosti obratiti Ministarstvu poljoprivrede kao nositelju provedbe Akcijskog plana.“

CENTAR ZA KARIJERE MLADIH

Savjetnica župana Žaklina Marević na otvorenju EXPO smotre visokoobrazovnih institucija

Objavljeno prije

Savjetnica župana Žaklina Marević nazočila je u ponedjeljak u Dubrovniku EXPO smotri visokoobrazovnih institucija u sklopu koje će srednjoškolci iz Dubrovačko- neretvanske županije kao i njihovi vršnjaci iz Splitsko – dalmatinske županije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine dobiti priliku upoznati se s brojnim visokoobrazovnim institucijama, tvrtkama i drugim sudionicima, a sve kako bi se što bolje pripremili za tržište rada.

Savjetnica Marević ovom je prilikom istaknula kako je raduje što su, uz dubrovačke, na događaj stigli i učenici iz drugih županija, ali i zemalja.

”Ova suradnja znači puno svima nama, posebno mladima za razvijanje što bolje i kvalitetnije budućnosti”, napomenula je ona.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Više od 1500 maturanata kroz dva dana imat će priliku upoznati se s programima Visokog učilišta Algebra, RIT Croatia, Zagrebačke škole ekonomije i managementa, Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Dubrovniku, University Collegea Aspira, Sveučilišta VERN’, Hrvatskog katoličkog sveučilište, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagreb, Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Učilišta Profokus.

Srednjoškolcima će se u formi izlagača i panelista predstaviti i Predstavništvo Europske komisije u RH, a naglasak će staviti na Konferenciju o budućnosti Europe i programe za mlade.

Smotra se održava u organizaciji Centra za karijere mladih Dubrovnik.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije