Ostanimo u kontaktu

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

Održana radionica ‘Kako prepoznati zlostavljano i zanemarivano dijete’

Objavljeno prije

Danas je u Gradskoj knjižnici Metković održana radionica Kako prepoznati zlostavljano i zanemarivano dijete.

Voditeljice radionica su bile Sonja Barač, dr. med. spec. obit. med., Dijana Ramić Severinac, dr. med. spec. obit. med. i Sandra Bočkaj, dr. med.

Za razgovor smo zamolili dr. Dijanu Ramić Severinac koja se najprije zahvalila doktorici Sonji Barač koja je pokazala entuzijazam za obradu teme Kako prepoznati zlostavljano i zanemareno dijete u ordinaciji obiteljskog liječnika. Objasnila nam je kako su počeli prije nekih par mjeseci s tom temom na 10. Kongresu KoHOM-a koji je održan u Solarisu u svibnju.

O razlogu održavanja radionice dr. Ramić Severinac nam kaže: ‘Sve manje je pedijatara, a sve više djece dolazi od najranije dobi u ordinacije obiteljske medicine i to je jedna tema o kojoj mi svi volimo šutjeti, glumiti da nismo vidjeli ili znali, a posljedice zanemarivanja i zlostavljanja djece su jako teške i ostaju kroz cijeli život. Zato bi htjeli potaknuti naše kolege liječnike kako da to što ranije prepoznaju, kako postupiti sa samim djetetom, s njegovom obitelji, kako zakonski postupiti s obzirom da imamo nekoliko zakona koji nas obvezuju, a kolege nisu s tim upoznate i mislim da se sve više i kroz škole u različitim radionicama radi na temama bullyinga, cyberbullyinga i ostalim novim metodama za zlostavljanje same djece.’

Dr. Sandra Bočkaj je prije održavanja radionica napravila iscrpnu anketu koju je ispunilo 235 liječnika, a na osnovu koje se uvijedjelo da je potreba za ovakvim radionicama zaista stvarna i da je važno liječnike educirati o ovoj temi.

Na radionici su, između ostalih, sudjelovali: Zlatko Bubalo (načelnik MUP-a Metković), Josip Bjeliš (Služba za maloljetničku delikvenciju i obradu kriminaliteta), Matilda Kojundžić (suradnica Zavoda za javno zdravstvo), Matija Ćale Mratović (doktorica školske medicine) i Vatroslav Vugdelija (ravnatelj Centra za socijalnu skrb Metković).

GRADSKO KULTURNO SREDIŠTE

Prijavite se na audiciju za Glas Neretve

Objavljeno prije

U srijedu, 23. listopada održat će se audicija za festival pjevača amatera Glas Neretve.

Audicija se održava u 20 sati, a iz Gradskog kulturnog središta pozivaju sve zainteresirane da se prijave na audiciju te tako steknu mogućnost sudjelovanja na festivalu.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama7 300×250

Najčitanije