Ostanimo u kontaktu

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

Održana radionica ‘Kako prepoznati zlostavljano i zanemarivano dijete’

Objavljeno prije

Danas je u Gradskoj knjižnici Metković održana radionica Kako prepoznati zlostavljano i zanemarivano dijete.

Voditeljice radionica su bile Sonja Barač, dr. med. spec. obit. med., Dijana Ramić Severinac, dr. med. spec. obit. med. i Sandra Bočkaj, dr. med.

Za razgovor smo zamolili dr. Dijanu Ramić Severinac koja se najprije zahvalila doktorici Sonji Barač koja je pokazala entuzijazam za obradu teme Kako prepoznati zlostavljano i zanemareno dijete u ordinaciji obiteljskog liječnika. Objasnila nam je kako su počeli prije nekih par mjeseci s tom temom na 10. Kongresu KoHOM-a koji je održan u Solarisu u svibnju.

O razlogu održavanja radionice dr. Ramić Severinac nam kaže: ‘Sve manje je pedijatara, a sve više djece dolazi od najranije dobi u ordinacije obiteljske medicine i to je jedna tema o kojoj mi svi volimo šutjeti, glumiti da nismo vidjeli ili znali, a posljedice zanemarivanja i zlostavljanja djece su jako teške i ostaju kroz cijeli život. Zato bi htjeli potaknuti naše kolege liječnike kako da to što ranije prepoznaju, kako postupiti sa samim djetetom, s njegovom obitelji, kako zakonski postupiti s obzirom da imamo nekoliko zakona koji nas obvezuju, a kolege nisu s tim upoznate i mislim da se sve više i kroz škole u različitim radionicama radi na temama bullyinga, cyberbullyinga i ostalim novim metodama za zlostavljanje same djece.’

Dr. Sandra Bočkaj je prije održavanja radionica napravila iscrpnu anketu koju je ispunilo 235 liječnika, a na osnovu koje se uvijedjelo da je potreba za ovakvim radionicama zaista stvarna i da je važno liječnike educirati o ovoj temi.

Na radionici su, između ostalih, sudjelovali: Zlatko Bubalo (načelnik MUP-a Metković), Josip Bjeliš (Služba za maloljetničku delikvenciju i obradu kriminaliteta), Matilda Kojundžić (suradnica Zavoda za javno zdravstvo), Matija Ćale Mratović (doktorica školske medicine) i Vatroslav Vugdelija (ravnatelj Centra za socijalnu skrb Metković).

OBILJEŽEN 13. DAN MIMOZA

Županija podržala akciju obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice

Objavljeno prije

Zamjenica župana Žaklina Marević sudjelovala je u akciji obilježavanja 13. Dana mimoza – Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice, u sklopu koje je u subotu ispred Sponze organizirana prodaja mimoza i dijeljenje informativnih letaka i brošura.

Cilj ove akcije je osvijestiti što veći broj žena o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice, koji godišnje u Hrvatskoj ugasi više od stotinu života, akcija se održava u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Lige protiv raka Dubrovnik, a nježan cvijet mimoze odabran je kao simbol ženstvenosti, ali i snage i otpornosti, budući da cvijeta unatoč zimi i hladnoći.

Novac prikupljen u ovoj akciji namijenjen je unaprjeđenju onkološke zaštite na našem području i socijalnoj pomoći liječenima od malignih bolesti.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije