Ostanimo u kontaktu

PRIRODOSLOVNI MUZEJ METKOVIĆ

Održana peta radionica ‘Upoznaj mene i moje zanimanje: forenzika’

Objavljeno prije

U subotu, 27. travnja održana je peta radionica u Prirodoslovnom muzeju Metković pod nazivom Upoznaj mene i moje zanimanje: forenzika.

U želji da se približi jedan od poslova kojim se bave znanstvenici, u današnjoj radionici djeca su se upoznala sa zanimanjem forenzike, i na jedan sat ušla u njihove ˝bijele kute˝ i pobliže promotrila što to sve oni zapravo rade.

Polaznici radionice su se upoznali kako u stvarnosti izgleda ono što gledaju u forenzičkim serijama na televiziji? Što se sve može saznati iz otiska prsta i tko se toga prvi dosjetio? Kako nam biološki tragovi mogu pomoći u pronalasku počinitelja zločina, tko je pojeo čokoladni kolač? Koju tajnu skrivaju naše kosti, kosa pa čak i zubi? Što uopće znači riječ ˝forenzika˝?

U ovoj radionici polaznici su pokušali pronaći otiske prstiju svojih kolega, usporedili ih s vlastitima te uz pomoć CSI tima, razotkrili počinitelja jednog misterioznog zločina i tajanstvenog nestanka cijele kutije keksa.

Na kraju radionice, polaznici su dobili diplome u znak pohvale za sudjelovanje.

Izvor: Prirodoslovni muzej Metković

Foto: Metković NEWS

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Potvrđena prisutnost britanskog soja virusa u DNŽ

Objavljeno prije

U Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije stigli su rezultati za dio uzoraka testova na COVID-19, koji su poslani na sekvencioniranje kako bi se utvrdila eventualna prisutnost novih sojeva virusa.

Od pristiglih 14 uzoraka, za njih tri je utvrđeno da su britanski soj, a radi se o uzorcima dvije osobe s područja Konavala i jedne osobe iz Dubrovnika.

Budući da se britanski soj i do 50 posto brže širi od originalnog koronavirusa, to je vjerojatno ubrzalo širenje virusa na širem dubrovačkom području.

Pozivamo još jednom sve sugrađane na striktno pridržavanje epidemioloških mjera. Pridržavanje istih najbolja su zaštita od brzog širenja virusa, posebice kada govorimo o novom, britanskom soju.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije