Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

ŽUPANIJSKI PLAN RAZVOJA DO 2027. GODINE

Održana konstituirajuća sjednica Partnerskog vijeća DNŽ

Objavljeno prije

Konstituirajuća sjednica Partnerskog vijeća Dubrovačko-neretvanske županije održana je u srijedu u Studentskom domu u Dubrovniku, a za predsjednika i zamjenika predsjednika imenovani su župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana Joško Cebalo dok je glavna točka dnevnog reda bilo predstavljanje Plana razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027. godine.

Naime, sukladno Zakonu o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem, krajem 2019. godine Dubrovačko-neretvanska županija je započela proces izrade Plana razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027.
Odlukom župana Nikole Dobroslavića imenovano je 5 tematskih radnih skupina sa preko 80 članova za područja ”Demografija, zdravstvo i socijalna uključenost”, ”Obrazovanje, znanost, kultura i sport”, ”Gospodarstvo i tržište rada”, ”Okoliš i prostorni razvoj” te ”Institucionalni kontekst i ključni rizici budućeg razvoja županije“. Tematske radne skupine sastavljene su od članova iz Upravnih odjela DNŽ, županijskih institucija kao i predstavnika općina i gradova koji aktivno sudjeluju u procesu izrade Plana. Rezultat višemjesečnog rada Regionalne agencije DUNEA, Dubrovačko-neretvanske županije, članova radne skupine i stručnog tima Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba (IRMO) je izrada nacrta Plana razvoja kojeg je u srijedu na sjednici Partnerskog vijeća DNŽ ispred IRMO-a predstavio Jakša Puljiz.
”Navedeni Plan predstavlja srednjoročni akt strateškog planiranja koji se izrađuje za razdoblje do 2027. godine, a kojim će se odrediti ciljevi i prioriteti društveno gospodarskog razvoja Županije, u skladu s načelima održivog razvoja, posebno uzimajući u obzir potrebu osiguranja ravnomjernog razvoja svih dijelova Županije”, rekla je uvodno pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine Nikolina Kraljević, koja je pobliže objasnila i ulogu Partnerskog vijeća.
”Načelo partnerstva osigurano je osnivanjem Partnerskog vijeća Dubrovačko-neretvanske županije, koje sudjeluje u partnerskim konzultacijama tijekom izrade i provedbe Plana. U skladu s načelom ravnomjerne predstavljenosti partnera, PV DNŽ sastavljeno je od predstavnika javnog, poslovnog i civilnog sektora, odnosno predstavnika tijela jedinica lokalne samouprave, gospodarskih subjekata, znanstvene zajednice, organizacija civilnog društva s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Partnersko vijeće, kao savjetodavno tijelo, utvrđuje prioritete razvoja na području Dubrovačko-neretvanske županije, predlaže strateške projekte važne za razvoj te sudjeluje u njihovu praćenju i provedbi”, naglasila je Kraljević.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako ovaj strateški dokument zamjenjuje dosadašnju Županijsku razvojnu strategiju budući da je na razini države donesena Nacionalna razvojna strategija do 2030. godine.

”Partnersko vijeće sudjeluje u kreiranju, ali i prati provedbu Plana. Na današnjoj sjednici dali smo rok do petka 17. rujna za davanje pisanih primjedbi i prijedloga, nakon čega slijedi redovna procedura, a očekujemo kako će biti usvojen na Županijskoj skupštini do kraja ove godine”, rekao je župan te iznio osnovne smjernice Plana.

”On se naslanja na ono što je učinjeno do sada. Najvažniji prioritet je povezivanje ove županije, stavlja se naglasak na turizam kao glavnu gospodarsku granu, poljoprivredu kao drugu po važnosti, ali isto tako i nove digitalne i zelene industrije. On podrazumijeva uravnotežen razvoj svih dijelova naše županije, imat će poseban pristup razvoju održivosti otoka i slabije razvijenih područja. To je cjelovit dokument kojim ćemo upravljati razvojem ove županije u idućih sedam godine”, rekao je župan Dobroslavić.

Plan razvoja Dubrovačko-neretvanske županije u čiju će izradu biti uključeno preko 160 sudionika bit će predstavljen i na današnjem Kolegiju župana s (grado)načelnicima.

DUNEA

Predstavljena radna verzija dokumenta Prijedlog politika za sektor kreativnih i kulturnih industrija

Objavljeno prije

Regionalna agencija DUNEA, u sklopu EU projekta „Promocija kreativnog turizma kroz uspostavu iskustvenih i održivih ruta – CREATURES“, 21. rujna organizirala je online predstavljanje nacrta preporuka za unapređenje politika za poticanje suradnje kreativnih i kulturnih industrija u kreiranju održivih turističkih proizvoda inspiriranih kulturnom baštinom.

Nacrt dokumenta izrađen je u suradnji sa Sveučilištem u Ateni te Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) s namjerom utvrđivanja zajedničkih politika za cijeli prostor ADRION regije, koju, osim Hrvatske, čine i Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Grčka.

Autorica dokumenta koji na razini Europske unije prvi put povezuje kreativne i kulturne industrije sa zaštitom prirodne i kulturne baštine i održivim turizmom je dr. sc. Ana Žuvela, stručnjakinja za kulturnu politiku, nove modele i procese upravljanja koji obuhvaćaju i područje kulturnih i kreativnih industrija. Uz preporuke politika, Regionalna agencija DUNEA je u suradnji s timom iz IRMO-a, izradila i pravne preporuke te niz inovativnih pokazatelja kojima se može pratiti razvoj sektora.

Prijedlozi politika su predstavljeni projektnim partnerima iz Autonomne regije Friuli Venezia Giulia (IT), Instituta za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstvenog parka Patras (GR), Ekonomskog fakulteta u Ateni (GR), Regionalnog direktorata za kulturu Vlöre (AL), Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (BA) kako bi i sami, svojim komentarima i prijedlozima, imali mogućnost sudjelovati u izradi dokumenta. Prezentaciju i predstavljanje procesa izrade Preporuka politika koji vodi Regionalna agencija DUNEA, održala je koordinatorica projekta Olja Ljubišić. Naglasila je važnost participativnog pristupa u izradi strateških dokumenata, te najavila predstavljanje prijedloga politika u studenome 2021. u Dubrovniku.

Prijedlozi politika će se primijeniti na lokalnoj razini izradom akcijskog plana koji će između ostalog, uključit osmišljavanje dvije nove kreativne rute.

Proračun Regionalne agencije DUNEA za provedbu je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. Projekt je ugovoren kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. CREATURES se provodi od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine.

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije