Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

JAVNA RASPRAVA

Održana javna rasprava o Županijskoj razvojnoj strategiji DNŽ

Objavljeno prije

DSC_3482

Jučer je, u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije, Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine, održana javna rasprava o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš Županijske razvojne strategije Dubrovačko-neretvanske županije i o nacrtu Županijske razvojne strategije. Javno izlaganje održano je u galeriji Gradskog kulturnog središta u Metkoviću.

Moderatorica na javnom izlaganju je bila Branka Martinović Vuković, dok je Strategiju predstavio predstavnik Instituta za međunarodne odnose Mario Polić. U svojoj prezentaciji istaknuo je ciljeve koje Strategija obuhvaća, a oni se ponajprije odnose na izradbe razvojnih planova, utvrđivanje razvojnih okvira te veću uključenost javnosti u razvoj. Strategija se sastoji od triju ciljeva; povećanje konkurentnosti i održivosti gospodarstva, održivo upravljanje prostorom, resursima i infrastrukturom te poboljšanje kvalitete života i osnaživanje institucionalnoga kapaciteta, ljudskoga i društvenoga kapitala.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Polić je naveo 13 glavnih županijskih strateških razvojnih projekata u vrijednosti u 1,129 mlrd. kuna te 11 državnih projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u vrijednosti 12,859 mlrd. kuna, u što spada i Pelješki most te autocesta Ploče-Dubrovnik. Planirani županijski projekti su: Objedinjeni hitni bolnički prijem (OB Dubrovnik), Lječilišni centar Vela Luka, Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije “Lučino razdolje”, Centar kompetencije za agrume, Centar kompetencije za marikulturu, Kongresni centar DNŽ, Poduzetničko-proizvodni impulsni centar u Pločama, Ruralno-poučna – kulturno-etnografska atrakcija Općina Smokvica, Integrirani projekt obnove kulturne baštine “Povijest na zrnu soli” Općina Ston, Unapređenje strukovnog obrazovanja u srednjim školama Metković, Ploče i Korčula, Izgradnja nove Turističko-ugostiteljske škole u Dubrovniku, Kompleks Studentskoga doma Sveučilišta u Dubrovniku i Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes.

Među državne projekte spadaju: Pelješki most s pristupnim cestama i zaobilaznica Šparagovići – Doli, Brza cesta Dubrovnik – Zračna luka, Autocesta Ploče – Dubrovnik (Osojnik), Izgradnja dijela luke za međunarodni trajektni promet – Batahovina II, Projekt navodnjavanja doline Neretve (nacionalni pilot projekt navodnjavanja), Nastavak razvoja luke Ploče – Izgradnja operativne obale za tekuće terete (naftni derivati i ukapljeni naftni plin), Ribarska luka Vela Luka, Ribarska luka Sustjepan, Nova pelješka cesta, Trajektno pristanište Perna i Luka Polačišta Korčula.

Magistrica biologije Danijela Klaić Jančijev ukratko je predstavila Studiju o utjecaju na okoliš koja sadrži mjere zaštite okoliša i programe praćenja stanja u okolišu. Studija utjecaja na okoliš u potpunosti ima pozitivan rezultat u odnosu na razvojnu strategiju.

Poslije predstavljanja Razvojne strategije i Studije o utjecaju na okoliš Dubrovačko-neretvanske županije uslijedila su pitanja zainteresiranih građana. Predsjednica udruge Lijepa naša Ana Musa postavila je pitanje zašto se odustalo od proglašenja doline Neretve parkom prirode, tj. zašto se on ne nalazi u razvojnoj strategiji. Musa je dobila odgovor da Prostorni plan DNŽ pretpostavlja Park prirode Delta Neretve, ali da se park prirode ne nalazi u strateškim dokumentima jer je dio nacionalne razine odlučivanja. Problem leži i u konfliktu interesnih skupina, čiji su interesi dijametralno suprotni. Markica Vuica je istaknuo manjkavosti projekta županijskog Centara za gospodarenje otpadom, naime on smatra da je projekt potrebno uskladiti s novim trendovima u gospodarenju otpadom.

Izvor: metkovic.hr

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije