Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

DANI MANDARINA U OPUZENU

Održana informativno-edukativna panel rasprava na temu ‘Mandarina – agroturistički brend’

Objavljeno prije

U Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi u Opuzenu, 15.10. održana je informativno-edukativna panel rasprava na temu „Mandarina-agroturistički brend“. Rasprava je dio događanja u sklopu manifestacije „Dani mandarina“ koju organizira Srednja poljoprivredna i tehnička škola u Opuzenu kao dio aktivnosti EUROPE DIRECT-a Dubrovačko-neretvanske županije.

Na panel raspravi su uz predstavnika Zavoda za mediteranske kulture, predstavnice Ministarstva poljoprivrede, te predstavnika Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije, sudjelovali i proizvođači na konvencionalni i ekološki način kao i predstavnici otkupljivača. Nazočili su također i gradonačelnik Opuzena, načelnici općina, djelatnici Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu, predstavnici Regionalne agencije DUNEA, kao i šira zainteresirana javnost.

Sudionici panel rasprave su kroz konstruktivan dijalog iznosili stavove o prednostima i nedostacima proizvodnje na ekološki način, ideje za poboljšanje plasiranja mandarine na tržište, te se raspravljalo o potporama Ministarstva poljoprivrede. Također, sudionicima je predstavljena i tema o bezvirusnim kulturama iz Zavoda za mediteranske kulture, te o proširenju agroturizma u dolini Neretve.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Izjavu smo dobili od Žakline Marević, ispred Povjerenstva za mandarine Dubrovačko–neretvanske županije:

– Poruka današnjeg ‘panela’ je jedna svijetla pogled na budućnost proizvođača u dolini Neretve. Mi kao županija imamo razvijenu poljoprivredu kao drugu gospodarsku djelatnost, odmah iza turizma i drago mi je da je pozitivna poruka poslana iz Srednje poljoprivredne škole u Opuzenu, u kojoj smo na inicijativu ravnateljice Danijele Primorac potpomogli da se uvede i agro-turistički smjer, a sve to vodi našem cilju koji smo postavili prije pet godina, a to je da se u Opuzenu uspostavi dislocirani studij agronomije, – optimistična je Marević.

BLAGDAN VELIKE GOSPE

Procesijom oko crkve sv. Ilije proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo

Objavljeno prije

Danas, 15. kolovoza u našim smo crkvama proslavili Veliku Gospu, svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.

Župni vikar fra Darijo Sinković je predslavio sv. mise u 6.30 u Sv. Ilije i u 9 sati u Sv. Franje na Kladi, a župnik fra Denis Šimunović u Sv. Ilije u 8 i 20 sati  kada je bila i procesija oko crkve s Gospinim kipom. Tijekom misa bila je prigoda za sv. ispovijed.

Marija je naša Majka i uzor vjere, njoj se obraćamo i utječemo kao pojedinci i zajednica da nas zagovara kod Boga. Vjera je dar na kojem trebamo zahvaljivati, ona nam je oslonac i daje smisao u životnim teškoćama, neke su od misli su koje je župnik fra Denis izrekao tijekom propovijedi na jutarnjoj misi.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Vijest/foto: svilija-metkovic.com

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije